ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο 31χρονος Στιβ Τζομπς διευθύνει meeting και μας δίνει ταχύρρυθμα μαθήματα μάνατζμεντ

Το 1985, ο - νέος ακόμα - επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία NeXT. Σήμερα, το βίντεο από μια συνάντηση των εργαζομένων μάς δείχνει τους σωστούς τρόπους διοίκησης.

Ο 31χρονος Στιβ Τζομπς διευθύνει meeting και μας δίνει ταχύρρυθμα μαθήματα μάνατζμεντ

Ο τρόπος διοίκησης του Στιβ Τζομπς έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους άλλοτε θετικούς, άλλοτε αρνητικούς. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο ίδιος κατάφερε να χτίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την πιο επιτυχημένη επιχείρηση στον κόσμο.

Το 1985, ο Τζομπς εκδιώχθηκε από την Apple και λίγους μήνες αργότερα, δημιούργησε μια άλλη εταιρεία υπολογιστών, την NeXT. Στο μεταξύ, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο παρουσιάζει ένα meeting των εργαζομένων. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να μάθουμε για το μάνατζμεντ, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τη συνάντηση ο Στιβ Τζομπς:

1) Δείχνουμε το πάθος μας.

Ο Τζομπς γνώριζε καλά πώς να παρουσιάσει κάτι – από τον εαυτό του ως μια καινούρια ιδέα του - και αυτό είναι εμφανές από τον εναρκτήριο, κιόλας, λόγο του στη συνάντηση. Χειριζόταν την επανάληψη σωστά. Ήταν ενθουσιώδης. Είχε φυσικότητα. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι πίστευε σε ό,τι έλεγε και δεν φοβόταν να είναι ο εαυτός του και να εκφράσει τις απόψεις του ανοιχτά. Εξάλλου, αν δεν παθιαστούμε πρώτα εμείς με μια καινούρια ιδέα που έχουμε, κανείς άλλος δεν θα το κάνει.

2) Εστιάζουμε στην αξία της δημιουργικότητας.

Ο Τζόμπς έλεγε: "Τα κάνουμε όλα από πάθος. Γιατί μας ενδιαφέρει η διαδικασία της δημιουργίας. Όχι για να βγάλουμε χρήματα". Ως επιχειρηματίας, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

3) Θέτουμε διαρκώς νέες προκλήσεις στην ομάδα μας.

Ο Τζομπς έβαζε δύσκολα στους συνεργάτες του. Δεν δεχόταν τίποτα αμέσως. Ήθελε να ξέρει γιατί κάποιος σκεφτόταν όπως σκεφτόταν ή αισθανόταν όπως αισθανόταν. Και ο ίδιος εξηγούσε ακριβώς αν και γιατί διαφωνούσε. Βέβαια, γινόταν συχνά αυταρχικός. Αλλά, όπως τα μέλη της ομάδας του περιέγραφαν, με αυτόν τον τρόπο τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν τόσο καλή δουλειά όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα τους.

4) Κρατάμε τους συνεργάτες μας "στο σωστό δρόμο".

Ο Τζομπς τόνιζε ότι έπρεπε να υπάρχει πάντα κάποιος που να διατηρεί ζωντανό το όραμα, να το υπενθυμίζει στους άλλους και να τους ενθαρρύνει τονίζοντάς τους ότι βρίσκονται διαρκώς πιο κοντά σε αυτό. Όσο μια επιχείρηση μεγαλώνει, είναι εύκολο να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Όμως, θα αποδειχθεί ζημιογόνο αν λοξοδρομήσεις ή υποχωρήσεις από αυτά που πιστεύεις.

5) Βάζουμε προτεραιότητες.

Καθώς η NeXT συζητά τις προτεραιότητές της, βλέπουμε την εξαιρετική ικανότητα του Τζομπς να εστιάσει σε ό,τι είναι πιο σημαντικό, καθώς και να εξηγήσει ακριβώς του λόγους για τους οποίους το θεωρεί σημαντικό. Και μόνο τότε, η ομάδα του τον ακολουθεί.

6) Γνωρίζουμε πότε να διακόψουμε τον συνομιλητή μας.

Σε κάποιο σημείο του βίντεο, μια γυναίκα της ομάδας φτάνει σε ... παραλήρημα. Ο Τζομπς παραμένει ήρεμος στην αρχή. Αλλά, όσο εκείνη συνεχίζει, η υπομονή του εξαντλείται και τη διακόπτει για να επαναφέρει τη συζήτηση εκεί που πρέπει. Χρειάζεται να είμαστε καλοί ακροατές. Υπομονετικοί. Αλλά και να ξέρουμε πότε πρέπει να διακόψουμε τον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.

7) Μαθαίνουμε από το παρελθόν, αλλά δεν το αφήνουμε να μας κυριεύσει.

Όταν ένα μέλος της ομάδας παραπονιέται για προηγούμενες αποτυχίες, ο Τζομπς απαντά: "Δεν θέλω να ακούω ότι επειδή τα θαλασσώσαμε μια φορά, θα τα θαλασσώσουμε και τώρα. Έχουμε μπροστά μας μια νέα ευκαιρία". Κάθε καλός επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η αποτυχία είναι μέρος της πορείας. Όταν προσπαθείς, κάποια στιγμή θα αποτύχεις. Ωστόσο, η επιτυχία παραμένει μπροστά.

8) Εστιάζουμε στα θετικά.

Ο Τζομπς αναφέρει: "Έφτιαξα μια λίστα από πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αλλά μετά σκέφτηκα ότι η εταιρεία μας έχει συμπληρώσει μόνο 90 ημέρες ζωής κι έτσι, εστίασα σε όσα έχουμε ήδη μάθει. Είναι εντυπωσιακό πόσο μακριά έχουμε φτάσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα". Όταν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είναι τρομακτικό να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε όσα πρέπει ακόμα να γίνουν. Θα υπάρχουν, ούτως ή άλλως, πολλά. Κοιτάζουμε, λοιπόν, πίσω, σε ό,τι έχουμε ήδη καταφέρει και αυτό θα μας δώσει το κίνητρο να προχωρήσουμε κι άλλο.

Δείτε το βίντεο από το meeting:

Read Next

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

Περισσότερα από

Stories

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".