ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λένα Παπαληγούρα: Να ονειρεύεσαι, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις

Υποδύεται τον Μικρό πρίγκιπα και βάζει ένα στοίχημα με την αθωότητα σε ένα χειμώνα με προκλητικούς ρόλους

Λένα Παπαληγούρα: Να ονειρεύεσαι, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις

Αν υπάρχει μια ηθοποιός που όλοι πρόσεξαν τα τελευταία χρόνια, αυτή είναι σίγουρα η Λένα Παπαληγούρα. Η τριαντάχρονη ηθοποιός όταν πριν από δυο χρόνια υποδύθηκε στο θέατρο την Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ άφησε εμβρόντητους τους πάντες. Η ειλικρίνεια, η μεταμόρφωση και η δύναμη μιας νεαρής ηθοποιού που υποδυόταν την διπολική μητέρα του συγγραφέα και την δραματική πορεία της μέχρι το τέλος συνοψίστηκε σε μια ερμηνεία που παραμένει αλησμόνητη στους θεατές. Η Κατερίνα αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη με γεμάτο κάθε βράδυ το θέατρο, όμως η Λένα Παπαληγούρα έχει εν τω μεταξύ ανοίξει τα φτερά της και σε επόμενες προκλήσεις. Από πέρσι υποδύεται την Ιρίνα, τη μικρή από τις Τρεις αδερφές του Τσέχοφ στο θέατρο Πορεία και φέτος εκτός των προηγούμενων δυο θα υποδυθεί τον Μικρό Πρίγκιπα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Λένα Παπαληγούρα: Να ονειρεύεσαι, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις
Κατερίνα

Αν υπάρχει ένας κοινός άξονας ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις ρόλους αυτός είναι η αγωνία των ανθρώπων να κρατηθούν από τη ζωή μέσα σε ματαιώσεις, στοιχειωμένοι από αμφιβολίες. Με τις ελπίδες που εξανεμίζονται, τις σχέσεις να φυλλορροούν και να αλλάζουν και την πορεία της ζωής να φτάνει στο τέλος, φυσικό ή μεταφορικό.

Τρείς παραστάσεις και μια ακόμα στα σκαριά, με τις πρόβες των «Τρειςευτυχισμένων» του Λαμπίς που θα ανέβει στο θέατρο Πορεία τον Ιανουάριο, η καθημερινότητα της Λένας μοιράζεται σε πρόβες και παραστάσεις που σε κάνουν να απορείς για το πως είναι δυνατόν να τα καταφέρνει.

Τρεις Αδερφές

«Δεν είναι πολύ εύκολο» μου λέει από το αεροδρόμιο ενώ περιμένει την πτήση για Θεσσαλονίκη για μια ακόμα παράσταση της Κατερίνας. «Αλλά είναι όλα τόσο ενδιαφέροντα που νιώθω πολύ τυχερή. Θέλει πολύ προγραμματισμό και πειθαρχία ιδίως στις πρόβες που δουλεύονται τα πράγματα και είναι ανοιχτά. Η «Κατερίνα και οι «Τρεις Αδερφές» είναι επαναλήψεις που ξαναδουλεύουμε για να παιχτούν πάλι, αλλά είναι έτοιμες παραστάσεις οπότε ο δρόμος είναι συντομότερος αφού δεν πρέπει να δουλευτούν από την αρχή. Τις αγαπώ και τις δυο πολύ και χαίρομαι που η ανταπόκριση του κόσμου μας οδηγεί στο να τις ξανακάνουμε. "Ο Μικρός πρίγκιπας" και "οι Τρειςευτυχισμένοι " είναι καινούρια πράγματα για τα οποία έχω πολύ αγωνία αλλά και πολλές προσδοκίες και χαρά και για το υλικό αλλά και για τους συνεργάτες μου».

Μικρός Πρίγκιπας

Τελικά ποιά είναι για έναν ηθοποιό η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή των ηρώων που υποδύεται;

Μου αρέσουν τα σκοτάδια που οδηγούν στο φως και το φως που κρύβει σκοτάδι. Πάντα η περιοχή που μου φαίνεται πιο γοητευτική είναι αυτό το ενδιάμεσο..

Ας πάμε στο «Μικρό πρίγκιπα». Είναι ένας ρόλος παγίδα; Εννοώ μεγάλη αθωότητα και σοφία που θέλει ισορροπία από έναν ενήλικα ηθοποιό.

Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι σαν παγίδα, αλλά να σκέφτομαι ότι είναι δώρο που έρχεται για να μου θυμίσει τις δικές μου αθώες πλευρές και να φωτίσει με τη σοφία του δικούς μου φόβους και ερωτήματα. Λέει κάπου ο Εξιπερί: «όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά, όμως μόνο λίγοι το θυμούνται». Αυτό κρατάω σαν οδηγό δουλεύοντας. Προσπαθώ να θυμηθώ και γιατί όχι και να αφεθώ να το διασκεδάσω.

Μικρός Πρίγκιπας

Η δική σου πρώτη ανάμνηση από τον Μικρό Πρίγκιπα ποιά είναι;

Δε θυμάμαι πότε το πρωτοδιάβασα ,ίσως επειδή είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το παραμύθι που ναι σαν να το ήξερα από πάντα. Μου κανε πάντα εντύπωση το σκίτσο του μικρού αυτού ήρωα με τα ξανθά μαλλιά και το φουλάρι που ανεμίζει. Είναι απ’ τα βιβλία που έχω διαβάσει πολλές φορές στη ζωή μου και σε τελείως διαφορετικές φάσεις. Έχει κάτι το μαγικό αυτό το παραμύθι που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες..

Ποιο είναι το κομμάτι που σου αρέσει περισσότερο και γιατί;

Με συγκινεί πολύ το τέλος. Εκεί που ο μικρός πρίγκιπας αποχαιρετά τη γη και επιστρέφει στον πλανήτη του. Νιώθω οτι μιλάει για το θάνατο με έναν πολύ βαθύ, ουςιαστικό και συγκινητικό τρόπο.

Μικρός Πρίγκιπας

Αξίζει ο άνθρωπος να κυνηγά μια ουτοπία, να ονειρεύεται διαρκώς σε μια ζωή γεμάτη ματαιώσεις;

Νομίζω είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώνει..

Δουλεύεις σε τρεις διαφορετικές παραστάσεις. Ο θεατής κατά τη γνώμη σας τι θέλει να δει στο θέατρο;

Θέλει να βλέπει την αλήθεια. Αυτό έχω καταλάβει. Και μόνο με αυτό μπορεί να συνδεθεί.

Θα μου πεις την αγαπημένη σου φράση από τον Μικρό Πρίγκιπα;

Αγαπώ πολύ μια φράση απ το βιβλίο που δεν λέγεται στην παράσταση αλλά υπάρχει σαν εικόνα. Λέει η φράση "ο πιλότος κουβαλούσε τον μικρό πρίγκιπα σαν εύθραυστο θησαυρό." Αυτό το "εύθραυστος θησαυρός" με συγκινεί πολύ. Σαν εύθραυστους θησαυρούς πρέπει να φροντίζουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.