Η Έλλη Λαμπέτη δεν ήταν απλώς μια σπουδαία ηθοποιός, αλλά ένα διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Με τη σπάνια ευαισθησία, την αριστοκρατική της παρουσία και το μοναδικό υποκριτικό της χάρισμα, κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές του κοινού και να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Κάθε της ερμηνεία ξεχώριζε για την αλήθεια και τη βαθιά συγκίνηση που απέπνεε, στοιχεία που την ανέδειξαν σε μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής σκηνής.
Ανάμεσα στις πιο ξεχωριστές στιγμές της πορείας της συγκαταλέγεται και η συνεργασία της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τόσο στη μοναδική κινηματογραφική τους συνάντηση όσο και σε ιστορικές θεατρικές παραστάσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία και επιβεβαίωσαν το σπουδαίο καλλιτεχνικό τους εκτόπισμα.
Η μοναδική κινηματογραφική συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ
Οι δυο σπουδαίοι ηθοποιού συναντήθηκαν καλλιτεχνικά στην ταινία "Το Τελευταίο Ψέμα" του Μιχάλη Κακογιάννη, το 1958. Πρόκειται για τη μοναδική κινηματογραφική ταινία στην οποία βρέθηκαν μαζί μπροστά από τον φακό, χαρίζοντας ερμηνείες που παραμένουν διαχρονικές.
Η ταινία θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα του ελληνικού κινηματογράφου, με τη Λαμπέτη να αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το σπάνιο υποκριτικό της εύρος.
Οι εμβληματικές συνεργασίες στο θέατρο
Αν και στον κινηματογράφο οι κοινές εμφανίσεις της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ περιορίστηκαν σε μία μόνο ταινία, στο θέατρο οι δύο τους έγραψαν μαζί ξεχωριστές σελίδες.
Το 1974 συναντήθηκαν στον "Βυσσινόκηπο" του Αντόν Τσέχωφ, ενώ ακολούθησε το 1978 η σπουδαία παράσταση της "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Λίγο αργότερα, πρωταγωνίστησαν και στη "Ντόλλυ, η προξενήτρα" του Θόρντον Γουάιλντερ, που έμελλε να είναι το προτελευταίο θεατρικό έργο της Έλλης Λαμπέτη.
Κάθε συνεργασία τους αποτελούσε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, με το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες για να απολαύσει δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής υποκριτικής.
Η τελευταία μεγάλη παράσταση ζωής
Το μεγαλείο της Έλλης Λαμπέτη δεν φάνηκε μόνο στις επιτυχίες της, αλλά κυρίως στη δύναμη ψυχής που επέδειξε μέχρι το τέλος της πορείας της. Το 1981, παρά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας της και ενώ είχε χάσει τη φωνή της, ανέβηκε για τελευταία φορά στη θεατρική σκηνή.
Ερμήνευσε τη Σάρα στα "Παιδιά ενός κατώτερου θεού", έναν ρόλο κωφάλαλης γυναίκας που έμελλε να γίνει το κύκνειο άσμα της. Με μια ερμηνεία βασισμένη στην έκφραση, το βλέμμα και την κίνηση, παρέδωσε ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ υποκριτικής, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή τέχνη ξεπερνά ακόμη και τα μεγαλύτερα εμπόδια.
Η Έλλη Λαμπέτη δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία ηθοποιός. Υπήρξε ένα σύμβολο ευαισθησίας, αφοσίωσης και καλλιτεχνικής αριστείας, αφήνοντας μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί μέχρι σήμερα.
