ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ισότητα: Τι σημαίνει οικονομική βία και ποια επανάσταση μπορεί να φέρει η «Οικονομία της Φροντίδας»

Η Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας Μαρία Καραμεσίνη εξηγεί τι συνιστά «οικονομική βία» και πώς θα απελευθερωθεί το δυναμικό των γυναικών μέσω του Care Economy.

Ισότητα: Τι σημαίνει οικονομική βία και ποια επανάσταση μπορεί να φέρει η «Οικονομία της Φροντίδας»

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας Φύλων για το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται για 11η συνεχή χρονιά στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο από το 2010. Ανάμεσα στις παραμέτρους των ανισοτήτων είναι και εκείνη βέβαια της θέσης των γυναικών στην οικονομία -του μισθολογικού χάσματος, των ποσοστών ανεργίας και πολλών άλλων οικονομικών ζητημάτων. Όπως βέβαια και της οικονομικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους και συντρόφους τους, πρακτική που έχει αναγνωριστεί πλέον επίσημα ως μία από τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου μας εξηγεί πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τι σημαίνει «Οικονομία της Φροντίδας» (Care Economy). Μία πρόταση των φεμινιστριών οικονομολόγων που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και να βελτιώσει την οικονομική θέση των γυναικών.

Ισότητα: Τι σημαίνει οικονομική βία και ποια επανάσταση μπορεί να φέρει η «Οικονομία της Φροντίδας»

-Κυρία Καραμεσίνη πώς επηρέασε η πανδημία τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, αλλά και γενικότερα η οικονομική κρίση του 2008;

Η κρίση του 2008 είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανεργία. Μεταξύ 2008 και 2013, το ανδρικό ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε από το 5,1% στο 24,5%, ενώ το γυναικείο ποσοστό από το 11,5% στο 31,4%. Αντίθετα, στην κρίση της πανδημίας η ανεργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες συγκρατήθηκε με τα εκτεταμένα μέτρα διατήρησης της απασχόλησης, που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε μόνο στην αρχή της πανδημίας με την απόλυση κυρίως των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Βέβαια, η κατάσταση της αναστολής, στην οποία βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, προσομοιάζει χωρίς βέβαια να ταυτίζεται με αυτήν της ανεργίας.

-Ποιο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας στην αμοιβή ίδιας εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα και στην ΕΕ;

Στην Ελλάδα ο μέσος γυναικείος μισθός είναι κατά 10,8% χαμηλότερος του ανδρικού, έναντι 14,4% στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο. Το άνοιγμα της ψαλίδας στην Ελλάδα είναι μικρότερο διότι οι γυναίκες με χαμηλό και μεσαίο εκπαιδευτικό επίπεδο στη χώρα μας έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ε.Ε. Αν οι γυναίκες στην Ελλάδα απασχολούνταν μαζικά, τότε ο μέσος γυναικείος μισθός θα ήταν πολύ χαμηλότερος απ’ ότι σήμερα και το άνοιγμα της ψαλίδας με τον ανδρικό μέσο μισθό θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

-Υπάρχουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία; Και τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «οικονομική βία»;

Δεν έχω υπόψη μου έρευνες ούτε σχετικά με την οικονομική θέση των γυναικών που έχουν υποστεί βία στην Ελλάδα ούτε με την οικονομική βία κατά των γυναικών. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια μόνο ως προς τη συστηματική καταγραφή των καταγγελλόμενων περιστατικών οικονομικής βίας.

Να ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, συγκεκριμένα από τον όρο της οικονομικής βίας που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Η οικονομική βία παραπέμπει στις ανδρικές συμπεριφορές και πρακτικές (απειλές, εξαναγκασμός, στέρηση ελευθερίας) που ελέγχουν τη δυνατότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει, να χρησιμοποιήσει και να διατηρήσει οικονομικούς πόρους, απειλώντας έτσι την οικονομική της ασφάλεια και τη δυνατότητά της για οικονομική αυτάρκεια. Η αποκαλούμενη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», δηλαδή η διεθνής Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2018 με τον νόμο 4531, αναγνωρίζει την οικονομική βία ως μία από τις τέσσερεις μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Από τη βάση δεδομένων της ΕΕΤΑΑ, που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια στοιχεία για τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα και στους 21 Ξενώνες Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), προκύπτει ότι τα περιστατικά οικονομικής βίας που καταγγέλθηκαν το 2019 ήταν 860. Φυσικά, τα καταγγελλόμενα περιστατικά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική έκταση του φαινομένου είναι απείρως μεγαλύτερη, που θα αποκαλύψει μόνο μια σχετική έρευνα πεδίου που, προς το παρόν, λείπει.

-Ακούμε τελευταία τον όρο «Care Economy». Τι σημαίνει ακριβώς;

Η έννοια της «οικονομίας της φροντίδας» αποτελεί μια φεμινιστική πρόταση για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου των αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη, κατά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της δημογραφικής γήρανσης σε συνδυασμό με την προώθηση της ισότητας των φύλων. Οι φεμινίστριες οικονομολόγοι λένε ότι οι γηράσκουσες κοινωνίας μας αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα φροντίδας, ιδίως στην περίπτωση των ηλικιωμένων και των αναπήρων, και χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας για να τα αντιμετωπίσουν. Επίσης αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα επαγγέλματα της φροντίδας, που είναι κατεξοχήν γυναικεία, λόγω χαμηλών μισθών και κακών συνθηκών εργασίας.

Οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην «οικονομία της φροντίδας» και η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας σε αυτούς τους τομείς έχουν πολλαπλά κοινωνικά οφέλη: θα καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για φροντίδα, θα δημιουργήσουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και θα είναι προωθητικές για την ισότητα των φύλων, εφόσον μειώνουν τη γυναικεία απλήρωτη εργασία φροντίδας. Γι’ αυτό και πολλές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη, μαζί με το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, προωθούν ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Φροντίδα, δίπλα στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Πράσινη Ανάπτυξη.

*Ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική θέση των γυναικών (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή):

-Οι γυναίκες κερδίζουν 14.1% λιγότερα χρήματα την ώρα από τους άνδρες στην ΕΕ. Που σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται σχεδόν 2 μήνες δωρεάν κάθε χρόνο συγκριτικά με τους άνδρες

-Επιπλέον απλήρωτη εργασία: Οι γυναίκες ασχολούνται με την αμειβόμενη εργασία τους 33 ώρες την εβδομάδα, 6 ώρες με τη φροντίδα ενηλίκων, 13 ώρες με τη φροντίδα του σπιτιού και 17 ώρες με τη φροντίδα των παιδιών. Οι αντίστοιχες ώρες των ανδρών είναι: 39 στην εργασία, 5 για φροντίδα ενηλίκων, 5 για το σπίτι και 11 για τα παιδιά.

-Οι γυναίκες δεν φτάνουν στην κορυφή της ιεραρχίας στην εργασία. Μόνο το 6,9% των γενικών διευθυντών των κορυφαίων εταιριών είναι γυναίκες.

-Λανθασμένη πεποίθηση: «Οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο επειδή επιλέγουν δουλειές με χαμηλότερες αποδοχές»- ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ: οι γυναίκες τείνουν να κερδίζουν λιγότερα ανά ώρα από άνδρες που κάνουν την ίδια δουλειά, είτε είναι επάγγελμα με υψηλή ειδίκευση (όπως π.χ γιατρός), είτε με χαμηλότερη ειδίκευση (όπως πωλήτρια).

-Λανθασμένη πεποίθηση: «Οι άνδρες έχουν υψηλότερη μόρφωση και γι΄αυτό θα πρέπει να κερδίζουν περισσότερα». ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ: σήμερα το 60% των αποφοίτων στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Kεντρική εικόνα: Παραχώρηση Μαρίας Καραμεσίνη

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.