ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η μητέρα σου είναι ό,τι πιο άσχημο έχω δει»: Τι εξομολογείται ο γιος γυναίκας με σπάνιο σύνδρομο

Η μητέρα του Ιωσήφ πάσχει από το σύνδρομο Treacher Collins, που παραμορφώνει το πρόσωπο. Ο ίδιος μοιράστηκε τη συγκλονιστική εμπειρία του στο Facebook.

«Η μητέρα σου είναι ό,τι πιο άσχημο έχω δει»: Τι εξομολογείται ο γιος γυναίκας με σπάνιο σύνδρομο

Ένας νεαρός φυσικοθεραπευτής, με το όνομα Iosif Ali στο Facebook, αποφάσισε να μοιραστεί την προσωπική ιστορία του, σε ένα κείμενο που έγινε viral, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής σχεδόν 5,5 χιλιάδες likes. Είναι μια αληθινή μαρτυρία του να μεγαλώνεις με μητέρα η οποία πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, το Treacher Collins ή σύνδρομο γναθοπροσωπικης δυσόστωσης, το οποίο προκαλεί εμφανείς παραμορφώσεις στο πρόσωπο.

Διαβάστε τι έγραψε ο Ιωσήφ:

«Πέρασαν 23 χρόνια μέχρι να μου μιλήσει γι αυτό. Γι’ αυτό που έβλεπα καθημερινά μα ποτέ δε ρωτούσα. Μόνο κλεφτά πράγματα από τη γιαγιά μου μάθαινα.

»"Δε θέλει να μιλάει γι’ αυτό η μητέρα σου. Τα κρατάει όλα μέσα της. Έχει περάσει πολλά, γι’ αυτό σας λέω να τη προσέχετε" μας έλεγε και συνεχίζει να λέει χαρακτηριστικά.

»Η μητέρα μου, ένας γλυκύτατος ανθρωπος γύρω στο 1,50, με τα ξανθά της μαλλάκια και το χαρακτηριστικό γλυκό προσωπάκι. Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον.

»Εγώ μικρό παιδί αλλά με το αίσθημα της ενσυναίσθησης από τότε να χτυπάει κόκκινο, δεν ήθελα ποτέ να τη φέρω σε δύσκολη θέση. Παρέμενα σιωπηλός και περίμενα αυτή τη στιγμή.

»Σιχαινόμουν την ερώτηση "τι έχει η μητέρα σου". Ήταν με διαφορά ο, τι χειρότερο μπορούσες να μου κάνεις. Ίσως γιατί δεν ήξερα ούτε κι εγώ ο ίδιος. Ήταν σαν να με καρφώνεις στο στήθος ενώ με κοιτάς κατάματα. Έτσι το βίωνα.

«Σιχαινόμουν την ερώτηση "τι έχει η μητέρα σου". Ήταν με διαφορά ο, τι χειρότερο μπορούσες να μου κάνεις. Ίσως γιατί δεν ήξερα ούτε κι εγώ ο ίδιος. Ήταν σαν να με καρφώνεις στο στήθος ενώ με κοιτάς κατάματα»

»Δε θα πω ψέματα. Ντρεπόμουν κάποιες φορές όταν περπατούσα δίπλα της. Ή μάλλον... δε ντρεπόμουν. "Φοβόμουν" είναι το σωστό ρήμα. Φοβόμουν τι θα δω στο βλέμμα των άλλων κοιτώντας τη. Έβλεπα αυτό το συνοφρύωμα. Αυτό το… Δε μπορώ ούτε να το περιγράψω. Ο, τι κι αν ήταν, για την ηλικία εκείνη που βρισκόμουν ήταν πολυ βαρύ. Ματιές ακολουθούμενες φυσικά από τιτιβίσματα-ερωτήσεις του τύπου "τι έχει αυτή η κυρία μαμά, γιατί είναι έτσι το πρόσωπο της;".

»Κάποτε ένα παιδί στο σχολείο μου είπε χαρακτηριστικά "η μητέρα σου είναι ό,τι πιο άσχημο έχω δει". Έκανα ότι δε το άκουσα. Μα το άκουσα. Γύρισα πλευρά, έσκυψα το κεφάλι και προχώρησα. Στα επόμενα 2 βήματα είχα αρχίσει να κλαίω. Τα χέρια μου γροθιές. Πως τολμάει να μιλάει έτσι κάποιος. Πόσο μάλλον για την ίδια μου τη μητέρα. Ωστόσο, ακόμα με συγχαίρω που δεν αντέδρασα διαφορετικά. Γύρισα σπίτι και κλείστηκα στο δωμάτιο μου. Έκλαιγα για ώρα στα κρυφά. Παρίστανα ότι κάνω τα μαθήματα μου. Κανείς δε με κατάλαβε. Δε μίλησα ποτέ μου γι’ αυτό. Ούτε στην αδερφή – προσωπικό μου μπράβο εκείνη την εποχή.

»Εσύ γύρισες από τη δουλειά και έτρεξα να σε αγκαλιάσω σφιχτά. Ήξερα από τότε τι ήσουν για μένα . Ήταν ένα γερό χτύπημα. Χτύπημα που δεν ήθελα να ξανανιώσω ποτέ.

«Κάποτε ένα παιδί στο σχολείο μου είπε χαρακτηριστικά "η μητέρα σου είναι ό,τι πιο άσχημο έχω δει". Έκανα ότι δε το άκουσα. Γύρισα πλευρά, έσκυψα το κεφάλι και προχώρησα. Στα επόμενα 2 βήματα είχα αρχίσει να κλαίω»

»Με θυμάμαι να αλλάζω ακόμα και πεζοδρόμιο αν συναντούσα κάποιον συμμαθητή μου, ακόμα και να μπαίνω μπροστά της μερικές φορές. Πόσο φριχτό συναίσθημα να ‘ταν άραγε. Μία ματιά ήταν αρκετή και τα καταλάβαινες όλα.

»Εκείνη όμως συνέχιζε πάντα να είναι ακλόνητη. Μπροστά μας τουλάχιστον. Μαντεύω τέτοιες καταστάσεις θα ‘ταν βούτυρο στο ψωμί της.

»Θυμάμαι τις πρώτες μέρες του σχολείου που μας ελεγε αν βλέπουμε παιδάκια μόνα τους, να τα κάνουμε παρέα. "Και αυτά παιδάκια σαν κι εσάς είναι" μας έλεγε. Φαινόταν από τη φωνή της σαν να το ’χε βιώσει.

»3η λυκείου θυμάμαι ήμουν όταν άρχισα να ψάχνω τη πάθηση της. Προσπαθούσα να αδράξω πληροφορίες από τη γιαγιά για να ξέρω προς τα που να κινηθώ. "Άμα μου την πεις θα τη θυμηθώ ρε Σηφάκο, αλλά ρε αγόρι μου δε τη θυμάμαι να σου την πω." Μετά από λίγο καιρό ψαξίματος έπεσα πάνω στο σύνδρομο "Treacher Collins", το οποίο αναφέρεται και ως σύνδρομο γναθοπροσωπικης δυσοστωσης.

»Φαντάζομαι δεν το ‘χατε ξανακούσει. Ούτε κι εγώ.

«Θυμάμαι τις πρώτες μέρες του σχολείου που μας ελεγε αν βλέπουμε παιδάκια μόνα τους, να τα κάνουμε παρέα. "Και αυτά παιδάκια σαν κι εσάς είναι" μας έλεγε. Φαινόταν από τη φωνή της σαν να το ’χε βιώσει»

»Σήμερα μου έφερες να δω φωτογραφίες από τη παιδική σου ηλικία και ένα τεράστιο χαμόγελο γέμισε το πρόσωπό μου. Δε φαντάζεσαι πόσο χαρούμενο με έκανες. Μου μίλησες επιτέλους για τη ζωή σου. Έμαθα γιατί είσαι αυτή που είσαι. Έμαθα γιατί είμαι αυτός που είμαι.

»Μεγαλώνοντας και υποθέτω ωριμάζοντας κάποια πράγματα αρχίζεις να τα βλέπεις πιο ζεστά. Αρχίζεις να αποδέχεσαι και να αγαπάς αυτό που έχεις μπροστά σου γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα ‘θελες να είναι. Αυτό το "θα ‘θελες" με το "είναι" ισοσταθμίζονται. Kαι τότε νιώθεις μέσα σου τη μαγεία.

»Να τους αγαπάτε τους ανθρώπους σας γι’ αυτό που είναι. Και προπαντός να μη ντρέπεστε γι’ αυτό που είστε. Μου φαίνεται σαν να μιλάω για κάτι αυτονόητο. Μα γνωρίζω καλά πως δεν είναι. Ακόμα και στην Ελλάδα του σήμερα οι "διαφορετικοί" άνθρωποι απουσιάζουν, κρύβονται.

«Σήμερα μου έφερες να δω φωτογραφίες από τη παιδική σου ηλικία και ένα τεράστιο χαμόγελο γέμισε το πρόσωπό μου. Δε φαντάζεσαι πόσο χαρούμενο με έκανες. Μου μίλησες επιτέλους για τη ζωή σου»

»Άνθρωποι με σύνδρομα, αναπηρίες, ακόμα και απλές ιδιαιτεροτητες επιλέγουν ή ακόμα και επιλέγονται από την ίδια τους την οικογένεια να μη ζουν όπως τους αρμόζει. Ελεύθεροι κριτικής πιθανόν να μην υπήρξαν ποτέ. Και είναι κάτι που οφείλουμε να αλλάξουμε.

»Οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα τους αγκαλιάσουν. Ίσως αργήσουν λίγο, μα θα τους αγκαλιάσουν. Let’s make it happen.

»Σε ευχαριστώ, λοιπόν, για αυτό το τεράστιο βήμα που έκανες σήμερα. Με έκανες να συνειδητοποιήσω πόσο υπερήφανος είμαι για σένα. Εύχομαι να έγινε αβίαστα και να μη πίεσα με τις συνεχείς ερωτήσεις μου.

»Mου λες να μη φοβάμαι να είμαι ο εαυτός μου.

»Και αυτή ήταν με διαφορά η αγαπημένη μου στιγμή το ’20. Σ’ αγαπω πολύ.

»Καλές Γιορτές σε όλους σας και μη στερείστε τέτοιες στιγμές με τους ανθρώπους σας.

»Γι' αυτό δεν είμαστε εδώ;».

Δείτε την ανάρτηση:

"Η μητέρα σου είναι ο, τι πιο άσχημο έχω δει" Πέρασαν 23 χρόνια μέχρι να μου μιλήσει γι αυτό. Γι αυτό που έβλεπα...

Posted by Iosif Ali on Sunday, December 27, 2020


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Δεκ 2022

Στο εσωτερικού του εγκαταλελειμμένου ιδιωτικού jet του Έλβις Πρίσλεϊ η χλιδή παραμένει αθάνατη

Το εμβληματικό πορτοκαλί JetStar του βασιλιά της rock 'n' roll βρέθηκε σκονισμένο στην έρημο του Νέου Μεξικού.

01 Δεκ 2022

Η Νταϊάνα έκανε χειραψία σε ασθενή με AIDS, όταν όλοι πίστευαν ότι η νόσος κολλάει με το άγγιγμα

Η στιγμή που εξηγεί απόλυτα τον βαθύ, αδιαπραγμάτευτο λόγο που η Λαίδη Ντι ήταν το μεγαλύτερο είδωλο που πέρασε ποτέ από το Μπάκιγχαμ.

Περισσότερα από

Stories

01 Δεκ 2022

Βilly Bo: Το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας υπήρξε το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

"Από το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας είχε μείνει μόνο μία σκιά". Η τελευταία συνέντευξη του θρυλικού σχεδιαστή που πέθανε από Aids το 1987.

01 Δεκ 2022

Νατάσα Κάμπους: Το κορίτσι που έζησε αιχμάλωτη 3.096 μέρες στο υπόγειο του απαγωγέα της κληρονόμησε το σπίτι του

Η φρικτή ιστορία της Αυστραλιανής μαθήτριας που πέρασε τα 8 χρόνια της εφηβεία της κλειδωμένη σε κελί πέντε τετραγωνικών.

30 Νοε 2022

Η ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ στη φυλακή. Όταν ο σπουδαίος λογοτέχνης διαπομπεύτηκε και φυλακίστηκε

Η μεγάλη περιπέτεια ενός μεγάλου συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου του 1900.

30 Νοε 2022

Βλάσσης Μπονάτσος: "Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί"

Ο "αιώνιος" έφηβο της ελληνικής ροκ γεννήθηκε σαν σήμερα και λείπει πολύ.

29 Νοε 2022

Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο: Η γιορτή που μετατράπηκε σε θρήνο.

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1964, ο εορτασμός της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου από δυνάμεις της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1942) πνίγηκε στο αίμα, έπειτα από έκρηξη μιας ξεχασμένης νάρκης.

28 Νοε 2022

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τον μονάκριβο γιο του σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Ο καρπός του έρωτα του με την Βερένα Γκάουερ, ο μικρός τότε Βάσιας, κληρονόμησε χωρίς αμφιβολία το καθηλωτικό βλέμμα του πατέρα του.

28 Νοε 2022

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.