ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ

Ένα σπάνιο πορτραίτο που ήρθε στο φως που απεικονίζει την ωραία Καρολίν Οτερό της μπελ επόκ.

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της μπελ επόκ

Η Belle Otero όπως την αποκαλούσαν ήταν μια Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ Επόκ.

Δεινή χορεύτρια και εταίρα πληθωρικής ενέργειας και εκπληκτικής γοητείας , υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμίας μίας εποχής που πέρασε στην εποχή για την αμέριμνη ελαφρότητά της.

Το χαμένο αυτό πορτραίτο που ήρθε στο φως μας φέρνει πίσω στην εποχή των μοιραίων γυναικών που κυνηγούσαν άντρες και διαμάντια και έφερναν αναστάτωση στο κοσμικό Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα. Η Μπελ Οτερό ήταν μια από αυτές τις γυναίκες που είχαν κυριολεκτικά στα πόδια τους εστεμμένους της Ευρώπης, πρίγκιπες αλλά και βασιλιάδες του πλούτου. Τις αποκαλούσαν κοκότες αλλά στην πραγματικότητα ήταν οι βασίλισσες του Παρισιού.

Φιλόδοξες και τυχοδιώκτριες αλλά και μορφωμένες γοητευτικές μετρούσαν την επιτυχία με τον αριθμό των κοσμημάτων και των πλούσιων δώρων από τους θαυμαστές τους. "Οι περιουσίες έρχονται στον ύπνο σου, αρκεί να μην κοιμάσαι μόνη" έλεγε η Ανδαλουσιανή καλλονή Καρολίν Οτέρο.

Η Οτερό διακρινόταν για το πνεύμα και τη λεπτότητά της, τα ρούχα και τα κοσμήματα που φορούσε θα έκαναν πολλές πλούσιες του καιρού μας να κιτρινίσουν από ζήλεια.

Έλαμπε στα κοσμοπολίτικα στέκια, ενώ μαζί με ελάχιστες άλλες γυναίκες διαμόρφωσαν ένα τρόπο ζωής εκτός ορίων με επίδειξη, κατάχρηση της γοητείας τους και διαρκή έκθεση, ένα τρόπο αυτάρεσκο και εγωκεντρικό που καθοδηγούσε τη ζωή και την τύχη τους.

Το Παρίσι τότε αποτελούσε επίζηλο προορισμό και κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς θεωρείτο η παγκόσμια πρωτεύουσα των ηδονών. Γυναίκες σαν την Ωραία Οτερό συνέβαλαν δίχως άλλο αποφασιστικά στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Οι αστικοί συντηρητικοί κύκλοι τη μισούσαν ενώ εκείνη κατόρθωνε να καθιερώνει μόδες, να καθοδηγεί τους καταναλωτές, να ποζάρει για να διαφημίζει τις πιο φημισμένες μάρκες της εποχής της. Οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ενθουσιασμένοι με τα καμώματά της.

Η ωραία Οτερό αποσύρθηκε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αγοράζοντας ένα αρχοντικό που στοίχιζε 15 εκατομμύρια δολάρια. Είχε συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία, περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πέρασε τη ζωή της σπαταλώντας τη στο καζίνο και τις χαρτοπαικτικές λέσχες του Μόντε Κάρλο. Πέθανε φτωχή από καρδιακή προσβολή το 1965 στο διαμέρισμα ενός δωματίου της στο Hotel Novelty στη Νίκαια της Γαλλίας στα 96 της χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής της έλεγε: "Οι γυναίκες έχουν μια αποστολή στη ζωή: να είναι όμορφες".

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ
Ο Οτερό στη Νίκαια, της Γαλλίας, το 1965, λίγο πριν πεθάνει (Photo by Keystone-France\Gamma-Rapho via Getty Images)

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.