ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα ποίημα.

Σήμερα, μπορούμε να ακούσουμε κορυφαία ποιήματα στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα ποίημα.

«Ταξινομημένη με λέξεις, χρωματισμένη με εικόνες, γραμμένη στο σωστό μέτρο- η δύναμη της ποίησης δεν έχει «ταίρι». Ως μια οικεία μορφή έκφρασης που ανοίγει πόρτες στους άλλους, η ποίηση εμπλουτίζει τον διάλογο που καταλύει όλη την ανθρώπινη πρόοδο και είναι πιο απαραίτητος από πάντα σε ταραγμένους καιρούς» ήταν το μήνυμα της Audrey Azoulay, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022.

Η UNESCO καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999, στο Παρίσι με στόχο να υποστηριχθεί η διαφορετικότητα των γλωσσών μέσα από την ποιητική έκφραση, ώστε να ακουγόνται ιδίως οι γλώσσες που δεν ομιλούνται ευρέως. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποτελεί επίσης φόρο τιμής στους ποιητές του κόσμου τη γιγαντιαία προσφορά τους στον ανθρώπινο πολιτισμό. Επιπλέον, με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης αναβιώνουν οι προφορικές παραδόσεις των λαών και προωθείται η ιδέα της ανάγνωσης, της γραφής και της διδασκαλίας της ποίησης.

Μάλιστα, η αρχική ιδέα μιας ημέρας αφιερωμένη στην ποίηση ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά!

Το 1999, στο Παρίσι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Η πρόταση έγινε δεκτή.

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα ποίημα.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της σημερινής μέρας το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 της ΕΡΤ έχουν διοργανώσει ειδικές εκπομπές και μεταδόεσεις με θησαυρούς μελοποιημένης ποίησης της ελληνικής τραγουδοποιίας, με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματά τους και με ηθοποιούς που απαγγέλλουν αποσπάσματα από τις κορυφές της παγκόσμιας ποίησης. Επίσης, θα μεταδοθεί η θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» σε νέα ραδιοφωνική παραγωγή και -στο τέλος της ημέρας- ια ακούσουμε μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τα studio της Ραδιοφωνίας.

Στην πρωινή ζώνη του Δεύτερου Προγράμματος οι παραγωγοί αφιερώνουν τις εκπομπές τους στον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί ακούμε τα εξής ένθετα:

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 08:00, και σε επιμέλεια της Λίτσας Τότσκα, ακούμε αγαπημένους μας ηθοποιούς να απαγγέλλουν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Διαβάζουν οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Νίκος Ψαρράς, και Λυδία Φωτοπούλου.

Στο και μισή, από τις 8:30 το πρωί, και σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη, ακούμε δώδεκα (12) Έλληνες ποιητές σε δικά τους ποιήματα: Κούλα Αδαλόγλου, Γιώργος Βέης, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κούρση, Στάθης Κουτσούνης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μανώλης Ξεξάκης, Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης.

Στις 16:00, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε το αφιέρωμα «Η Αμοργός του Νίκου Γκάτσου». Στις 12 Μαΐου του 2017 ο Νίκος Αϊβαλής και ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσίασαν στο Τρίτο Πρόγραμμα ένα αφιέρωμα για τα 25 χρόνια -τότε- από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, όπου, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αϊβαλής διάβασε την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου πλαισιωμένη από τη μελοποίησή της από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Στις 19:00, μεταδίδεται η δίωρη εκπομπή της Έλενας Διάκου «Τα δύο Νόμπελ και ένας “διάλογος”» με δύο θεματικές ενότητες. Η μια είναι τα «Δύο Νόμπελ» με αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη και η δεύτερη μια «συνομιλία» με τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη με αφορμή τα βιβλία του «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση» και «Η Τέχνη που αυτοκτονεί».

Στις 21:00, ακούμε την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού, σε νέα ραδιοφωνική μεταφορά του Εθνικού Θεάτρου ειδικά για την Ελληνική Ραδιοφωνία, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Στις 23:00, «Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση». Από το Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 2013, που αρθρώνεται σε 4 ενότητες.

1.Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Οικονομίδης πιάνο, Θοδωρής Πιστόλας σαξόφωνο. 2. Ηρώ Σαϊα, Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο.
3. Μαρία Λούκα, Χρυσόστομος Καραντωνίου κιθάρα, Λευτέρης Ανδριώτης λύρα. 4. Νίκος Ζούδιαρης (κιθάρα-φωνή), Γεωργία Νταγάκη (λύρα-φωνή), Γρηγόρης Πολύζος, πιάνο.

Παρουσίαση: Έλενα Διάκου
Ηχητική επιμέλεια: Κώστας Γιαννακόπουλος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος

ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, ένα ραδιόφωνο που είχε τη χαρά και την τιμή να περάσουν από τα μικρόφωνά του τόσοι και τόσοι ποιητές και ποιήτριες, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με ένα πενθήμερο αφιέρωμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχική ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον αείμνηστο ποιητή και επί χρόνια παραγωγό του Τρίτου Μιχάλη Μήτρα, η οποία καθιερώθηκε το 1997.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στη ροή του προγράμματος, εντάσσονται σποραδικές αναγνώσεις ποιημάτων με θέμα ακριβώς την ποίηση και τους ποιητές/τριες. Ένα θέμα που έχει δώσει αριστουργήματα αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ποιητικού λόγου.

Τα ποιήματα διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης.

Info

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Δεύτερα 21 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Live Streaming: www.deftero.gr

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.