ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Η Ελεονώρα Μελέτη, μας καλεί σε μία ενδοσκόπηση με απώτερο σκοπό την προσωπική μας ψυχική ευημερία.

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Νιώθεις κάποιες φορές πως οποιαδήποτε κίνησή σου μπορεί εύκολα να δεχθεί κριτική; Από τα πιο επιφανειακά, όπως το πώς επέλεξες να ντυθείς, μέχρι τα πιο ουσιαστικά, όπως το πώς επιλέγεις να ζεις τη ζωή σου;

Πόσο πολύ μας ορίζουν τελικά οι ταμπέλες που μας βάζουν οι άλλοι; Αν έχεις δώσει προτεραιότητα στην καριέρα σου και δεν επιθυμείς να κάνεις οικογένεια, δέχεσαι κριτική. Από τους πάντες. Από τον οικογενειακό σου κύκλο, τους φίλους σου, τους συναδέλφους σου. «Μα καλά, πότε περιμένει να κάνει παιδιά; Νομίζει ότι θα έχει άπλετο χρόνο;» Δεν γλιτώνεις όμως ακόμα κι αν επιλέξεις να κάνεις οικογένεια – πάντα κάτι θα βρεθεί να σχολιαστεί. Ό,τι κι αν κάνεις. Και εσύ πώς νιώθεις για όλα αυτά; Σε έχουν ρωτήσει ποτέ;

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Κάπως σαν να πνίγεσαι; Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;

Ίσως φταίει που, από παιδιά ακόμα, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε θέτουν ως απώτερο στόχο στη ζωή μιας γυναίκας τον γάμο και την οικογένεια. Ταινίες, παραμύθια, αντιλήψεις που περνούν από γενιά σε γενιά πλάθουν ένα ιδανικό πρότυπο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται εντονότερο στις μέρες μας με τα social media να αναπαράγουν διαρκώς αυτό το πρότυπο τελειότητας.

Ταινίες, παραμύθια, αντιλήψεις που περνούν από γενιά σε γενιά πλάθουν ένα ιδανικό πρότυπο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται εντονότερο στις μέρες μας με τα social media να αναπαράγουν διαρκώς αυτό το πρότυπο τελειότητας.

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα νιώθεις αβοήθητη και μόνη.

Η Ελεονώρα Μελέτη με το πρώτο της βιβλίο Γυναίκα ψάχνει… είναι εδώ για να σου πει ότι δεν είσαι μόνη.

Σαν να γράφει στο ημερολόγιό της, μέσα από το βιβλίο της μιλά για τους φόβους, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της όταν δεν ακολουθεί τα κλισέ πρότυπα. Το κύριο πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι πολύ προσωπικές επιλογές στη ζωή μιας γυναίκας καταλήγουν να αντιμετωπίζονται πιο οικογενειακά-κοινωνικά, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης.

Πρέπει επιτέλους να ακουστεί πως είναι εντάξει όποια επιλογή και αν κάνεις.

Στη συνέχεια παντρεύεσαι και κάνεις παιδί. Και όλοι περιμένουν την τέλεια «μαμά». Η Ελεονώρα Μελέτη μιλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της για τη δική ψυχοσύνθεση, και κυρίως για το πώς άλλαξε όταν έγινε μητέρα. Ενώ η μητρότητα θεωρείται ως ο αναμενόμενος προορισμός για τις γυναίκες, κάπως δεν επιτρέπεται να μιλούν για τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις αρνητικές τους σκέψεις, για το άγχος που μπορεί να αισθάνονται.

Ήξερα όμως ότι είχα τεράστιο θυμό και δυσθυμία. Στον εαυτό μου μάλιστα δεν έλεγα το ίδιο ψέμα. Μπορούσα να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα κατονομάσω· αυτό που δεν μπορούσα να κάνω ήταν να τα δικαιολογήσω, να τα ερμηνεύσω. Ένιωθα μέσα στην ίδια μέρα χαρά, έρωτα και ευτυχία, μαζί με θλίψη, απογοήτευση και πανικό. Ήμουν ερωτευμένη με το παιδί μου, αλλά φερόμουν σαν να μην αγαπάω τον εαυτό μου.

Ήξερα όμως ότι είχα τεράστιο θυμό και δυσθυμία. Στον εαυτό μου μάλιστα δεν έλεγα το ίδιο ψέμα. Μπορούσα να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα κατονομάσω· αυτό που δεν μπορούσα να κάνω ήταν να τα δικαιολογήσω, να τα ερμηνεύσω. Ένιωθα μέσα στην ίδια μέρα χαρά, έρωτα και ευτυχία, μαζί με θλίψη, απογοήτευση και πανικό. Ήμουν ερωτευμένη με το παιδί μου, αλλά φερόμουν σαν να μην αγαπάω τον εαυτό μου.

Δεν είναι καιρός λοιπόν η κοινωνία να αλλάξει; Και αν αυτή αλλάζει με ρυθμούς αργούς, μπορούμε να αλλάξουμε εμείς. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για όσα μας δυσκολεύουν ανοιχτά. Ας αρχίσουμε να στηρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε η μία την άλλη με αποδοχή και αγάπη, χωρίς να δίνουμε βάση στις ταμπέλες που μας βάζει η κοινωνία, χωρίς κριτική.

Και το μήνυμα που αφήνει το βιβλίο… είναι θετικό. Είναι εντάξει όποια επιλογή κι αν κάνεις. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι αποδεκτή για αυτό ακριβώς που είναι.

Το βιογραφικό μυθιστόρημα της Ελεονώρας Μελέτη Γυναίκα ψάχνει… κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.