ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη "Οι Πανθέοι" επέστεψε στις τηλεοπτικές μας οθόνες μετά από... 47 χρόνια μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Να σημειώσουμε πως η δραματική σειρά εποχής θα προβάλλεται από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη στις 21.00.

Τον μύθο των "Πανθέων" τον γνωρίσαμε μέσα από την μεταφορά τους σε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές τη διετία 1977 - 1979 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη που για χρόνια λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς στη μεταφορά βιβλίων στην τηλεόραση αλλά και στο επίπεδο παραγωγής που υπήρξε ξεχωριστό για την εποχή του, με πλειάδα γνωστών και αγαπητών στο κοινό ηθοποιών.

Εκτοτε, οι "Πανθέοι" ξεχάστηκαν - ακόμη και όταν κι άλλα μυθιστορήματα του Τάσου Αθανασιάδη μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση ("Οι Φρουροί της Αχαΐας", "Οι Τελευταίοι Εγγονοί"), μέχρι σήμερα που επαμέρχονται με μια "πλούσια" παραγωγή.

Η ιστορία της οικογένειας των "Πανθέων" αρχίζει την ώρα που η Ευρώπη ζει υπό την απειλή του μεγάλου πολέμου. Τραγικά γεγονότα, παράνομοι έρωτες, απάτες, εκβιασμοί και καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών να ενσαρκώνει τους ήρωες της σειράς.

"Οι Πανθέοι"  47 χρόνια πριν

screen-shot

Οι Πανθέοι: Η υπόθεση της σειράς

Η ιστορία των "Πανθέων" ξεκινά το 1939. Ενώ στην Ευρώπη τα σύννεφα του μεγάλου πολέμου βαραίνουν απειλητικά, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Πανθέων, παιδιά, νύφες και εγγόνια, συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση Πανθέου. Ο θάνατος του γηραιού Βλάση σφραγίζεται από ένα γεγονός που θα σοκάρει τα παιδιά του.

Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Τι σημαίνει αυτό; Ποιο μυστικό παίρνει μαζί του ο Βλάσης Πανθέος;

Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου τού Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει τις ισορροπίες και θα ξυπνήσει ένα απαγορευμένο πάθος με το νεότερο μέλος της οικογένειας, τον Κίτσο, έναν μποέμ ταλαντούχο ζωγράφο…

Ο καιρός περνάει… Οι Πανθέοι ερωτεύονται, ζουν παράνομα πάθη και κάποιοι μέσα στο ρευστό κλίμα της εποχής εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και στήνουν με εκβιασμούς και απάτες σχέδια γρήγορου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απλώνει τα πλοκάμια του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων.

Για τους Πανθέους, που ήταν τριλογία, ο Αθανασιάδης τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961.

Αυτό το έργο αποφάσισε η ΕΡΤ το 1977 να μεταφέρει στην τηλεόραση με τη σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο ως Μάρμω Πανθέου και Ανδρέας Πανθέου. Τώρα τους ρόλους αυτούς αναλαμβάνουν η Μελία Κράιλινγκ και ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Για να θυμούνται οι παλιοί πάντως και να μαθαίνουν οι νεότεροι ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πρώτο επεισόδιο της παλιάς εκείνης σειράς πίσω στο 1977:

Read Next

10 Ιουλ 2026

Ταπισερί της Bayeux | Το σπάνιο έργο που επέστρεψε στη Βρετανία μετά από σχεδόν 1000 χρόνια

Η Ταπισερί της Bayeux έφτασε στο Βρετανικό Μουσείο με ειδική μεταφορά από τη Γαλλία και θα εκτεθεί στο Λονδίνο από τις 10 Σεπτεμβρίου 2026.

10 Ιουλ 2026

Έλλη Λαμπέτη: Στη Σαντορίνη με ψηλόμεσο σορτσάκι πριν από 75 χρονια μαζί με τον Μάριο Πλωρίτη

Η Έλλη Λαμπέτη με καλοκαιρινό look που παραμένει διαχρονικό στη Σαντορίνη του 1951.

Περισσότερα από

Stories

09 Ιουλ 2026

Bonnie Tyler | Η ιστορία πίσω από το θρυλικό "Total Eclipse of the Heart" που την κατέστησε σύμβολο των power ballads

Ένα από τα αξέχαστα και πιο αγαπημένα τραγούδια της αείμνηστης Bonnie Tyler.

09 Ιουλ 2026

Όταν η Bonnie Tyler τιμήθηκε από τον πρίγκιπα William στο κάστρο του Windsor

Η Bonnie Tyler έγινε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

09 Ιουλ 2026

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη διασκέδαζε με τη Ρένα Βλαχοπούλου στη Γλυφάδα

Η σπάνια συνάντηση των δύο κορυφαίων σταρ του ελληνικού κινηματογράφου λίγους μήνες πριν από τον θάνατο της Αλίκης

08 Ιουλ 2026

Οι 4 αγαπημένες beauty τάσεις της Βίβιαν Λι που μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα

Γιατί η Βίβιαν Λι παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα fashion icon όλων των εποχών.

08 Ιουλ 2026

Πωλείται σε υπέρογκο ποσό η πέτρινη βίλα του Αλέκου Αλεξανδράκη στη Νέα Πέραμο

Το προσωπικό ησυχαστήριο του Αλέκου Αλεξανδράκη διατίθεται προς πώληση.

08 Ιουλ 2026

Νόρα Βαλσάμη: Σπάνια εμφάνιση με maxi φόρεμα και botanical print με το σύζυγό της, Ερρίκο Ανδρέου

Ο μεγάλος έρωτας του ζευγαριού και η εμφάνιση της Νόρας Βαλσάμη στη δεκαετία του '70 που ξεχώρισε.

07 Ιουλ 2026

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη "Μικροπαντρεμένη" του Νίκου Ξυλούρη

Ποια είναι η μικροπαντρεμένη του Νίκου Ξυλούρη που συγκινεί μέχρι και σήμερα;

07 Ιουλ 2026

Ελένη Ράντου | Οι βουτιές με κόκκινο μπικίνι σε πολυτελή πισίνα

Η Ελένη Ράντου απολαμβάνει το μπάνιο της και κλέβει τις εντυπώσεις με την αψεγάδιαστη σιλουέτα της.

07 Ιουλ 2026

Η Μύκονος απέκτησε τη δική της σοκολάτα

Η πρώτη seasonal συλλογή της Mykonos Chocolate Co. χρησιμοποιεί αγνά τοπικά υλικά από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

07 Ιουλ 2026

Έλενα Ναθαναήλ: Μια γυναίκα με διαχρονική φινέτσα και στιλιστικές επιλογές που λατρεύουμε μέχρι σήμερα

Η Έλενα Ναθαναήλ σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1968.