ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη "Οι Πανθέοι" επέστεψε στις τηλεοπτικές μας οθόνες μετά από... 47 χρόνια μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Να σημειώσουμε πως η δραματική σειρά εποχής θα προβάλλεται από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη στις 21.00.

Τον μύθο των "Πανθέων" τον γνωρίσαμε μέσα από την μεταφορά τους σε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές τη διετία 1977 - 1979 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη που για χρόνια λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς στη μεταφορά βιβλίων στην τηλεόραση αλλά και στο επίπεδο παραγωγής που υπήρξε ξεχωριστό για την εποχή του, με πλειάδα γνωστών και αγαπητών στο κοινό ηθοποιών.

Εκτοτε, οι "Πανθέοι" ξεχάστηκαν - ακόμη και όταν κι άλλα μυθιστορήματα του Τάσου Αθανασιάδη μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση ("Οι Φρουροί της Αχαΐας", "Οι Τελευταίοι Εγγονοί"), μέχρι σήμερα που επαμέρχονται με μια "πλούσια" παραγωγή.

Η ιστορία της οικογένειας των "Πανθέων" αρχίζει την ώρα που η Ευρώπη ζει υπό την απειλή του μεγάλου πολέμου. Τραγικά γεγονότα, παράνομοι έρωτες, απάτες, εκβιασμοί και καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών να ενσαρκώνει τους ήρωες της σειράς.

Οι Πανθέοι: Η υπόθεση της σειράς

Η ιστορία των "Πανθέων" ξεκινά το 1939. Ενώ στην Ευρώπη τα σύννεφα του μεγάλου πολέμου βαραίνουν απειλητικά, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Πανθέων, παιδιά, νύφες και εγγόνια, συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση Πανθέου. Ο θάνατος του γηραιού Βλάση σφραγίζεται από ένα γεγονός που θα σοκάρει τα παιδιά του.

Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Τι σημαίνει αυτό; Ποιο μυστικό παίρνει μαζί του ο Βλάσης Πανθέος;

Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου τού Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει τις ισορροπίες και θα ξυπνήσει ένα απαγορευμένο πάθος με το νεότερο μέλος της οικογένειας, τον Κίτσο, έναν μποέμ ταλαντούχο ζωγράφο…

Ο καιρός περνάει… Οι Πανθέοι ερωτεύονται, ζουν παράνομα πάθη και κάποιοι μέσα στο ρευστό κλίμα της εποχής εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και στήνουν με εκβιασμούς και απάτες σχέδια γρήγορου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απλώνει τα πλοκάμια του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων.

Για τους Πανθέους, που ήταν τριλογία, ο Αθανασιάδης τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961.

Αυτό το έργο αποφάσισε η ΕΡΤ το 1977 να μεταφέρει στην τηλεόραση με τη σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο ως Μάρμω Πανθέου και Ανδρέας Πανθέου. Τώρα τους ρόλους αυτούς αναλαμβάνουν η Μελία Κράιλινγκ και ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Για να θυμούνται οι παλιοί πάντως και να μαθαίνουν οι νεότεροι ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πρώτο επεισόδιο της παλιάς εκείνης σειράς πίσω στο 1977:

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.