ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λέοναρντ Μπερνστάιν: Ο ιδιοφυής Maestro

Σαν σήμερα γεννήθηκε η διχασμένη ιδιοφυία που όλοι λάτρεψαν.Την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή του πραγματεύεται η νέα βιογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τον Μπράντλεϊ Κούπερ και την Κάρεϊ Μάλιγκαν.

Αμερικανός πιανίστας, παιδαγωγός, αρχιμουσικός και συνθέτης. Οι γονείς του, ήταν ρώσοι εβραίοι μετανάστες και στην οικογένεια δεν υπήρχε σχεδόν κανένα μουσικό υπόβαθρο. Σε ηλικία 10 ετών, μια θεία του τού χάρισε το πιάνο της και από τότε κατάλαβε τι θα κάνει στη ζωή του, όπως δήλωσε ο ίδιος χρόνια αργότερα.

Η πρώτη δασκάλα του στο πιάνο ήταν η Έλεν Κόουτς, με την οποία ξεκίνησε μαθήματα σε ηλικία 14 ετών και η οποία αργότερα εργάστηκε ως βοηθός του Λέοναρντ Μπερνστάιν για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Ο πατέρας του Λέοναρντ Μπερνστάινπαρόλο που δεν συμφωνούσε με την μουσική καριέρα που ονειρευόταν ο γιός του, του επέτρεψε να επιλέξει την κατεύθυνση του πιάνο και να παρακολουθήσει την τετραετή φοίτησή της στο Harvard.

Η φοίτηση του Λέοναρντ Μπερνστάιν στο Harvard σημαδεύτηκε από πολλά σημαντικά γεγονότα αλλά και από την σπουδαία τύχη να γνωρίσει μεγάλες μουσικές προσωπικότητες. Από τους καθηγητές του ξεχωρίζουν οι Edward Burlingame Hill, Arthur Tillman Merritt και Walter Piston. Την εποχή εκείνη επίσης συνάντησε και συνδέθηκε φιλικά με τον Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος έμελλε να γίνει εκτός από δια βίου φίλος, μέντορας και ίσως ο πιο σημαντικός δάσκαλός του στη σύνθεση.

Η θέση που άλλαξε τη ζωή του ήταν εκείνη του βοηθού μαέστρου στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 1943. Μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πρόσληψή του είχε γίνει ήδη διάσημος, ενώ λίγους μήνες αργότερα ήρθε η χρυσή ευκαιρία: χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον διευθυντή της, Μπρούνο Βάλτερ, στο πόντιουμ του Carnegie Hall, λόγω ασθενείας, σε μια συναυλία που επρόκειτο να αναμεταδοθεί σε ολόκληρη την Αμερική. Έκτότε ακολούθησαν πολλές και σπουδαίες προτάσεις συνεργασίας.

Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

Όμως, για ποιον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν να μιλήσει κανείς; Για τον μουσικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης; Για τον συνθέτη τριών συμφωνιών, δύο χορωδιακών έργων, τριών έργων για μπαλέτο, τριών μιούζικαλ (εξ αυτών, ένα από τα πιο σημαδιακά και δημοφιλή του χώρου, το "Ουέστ Σάιντ Στόρι"), καθώς επίσης και βραβευμένων με Οσκαρ σάουντρακ, όπως για την ταινία "Το λιμάνι της αγωνίας" (1954) του Ελία Καζάν, με τους Μάρλον Μπράντο, Ροντ Στάιγκερ; Ή, πάλι, για τον πιανίστα βραβευμένων ηχογραφήσεων κοντσέρτων;

Μαέστρος ή συνθέτης;

"Δεν ξέρω αν με θεωρούν μαέστρο ή συνθέτη. Ίσως θέλουν να είμαι μαέστρος για να μπορώ να παίζω τη μουσική τους και δεν θέλουν να είμαι συνθέτης για να μην είμαι κατά κάποιο τρόπο ανταγωνιστής τους"δηλώνει ο Μπερνστάιν.

Το αν θα γίνει μαέστρος ή συνθέτης ήταν μια από τις μεγάλες συγκρούσεις της ζωής του. Ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο. Είναι αριστοτέχνης στο να εκφράζει αυτά τα συναισθήματα στη μουσική των ορχηστρών του.

Η ταραχώδης προσωπική ζωή

Η προσωπική ζωή του Μπερνστάιν ήταν επίσης κάπως πολύπλοκη. Ως νεαρός, είχε πολλές ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αλλά παντρεύτηκε την Felicia Montealegre, μια χιλιανής καταγωγής ηθοποιό, και δημιούργησε οικογένεια. Και ενώ η οικογενειακή τους ζωή ήταν στοργική, η κόρη του, Τζέιμι Μπερνστάιν αποκάλυψε κάποιες περισσότερο εκκεντρικές πτυχές της συμπεριφοράς του πατέρα της στα απομνημονεύματά της, "Famous Father Girl: A Memoir of Growing Up Bernstein".

"Δεν εννοούσα ότι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις ήταν αισθητές. Κοιτάζοντας πίσω, εύχομαι να είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη "ερωτισμός". Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η αύρα του ήταν τόσο σεξουαλική, τόσο ερωτική – επειδή γι’ αυτόν, πραγματικά, η μουσική ήταν μια μορφή ερωτικής πράξης. Νομίζω ότι μετέφερε αυτή την ευαισθησία κατευθείαν στη μουσική του και διείσδυσε σχεδόν σε ό,τι έκανε" θα πει σε μία συνέντευξή της μετά τη δημοσίευση του βιβλίου της.

Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν πέθανε το 1990 σε ηλικία 72 ετών. Ωστόσο, η μουσική του κληρονομιά θα διαποτίζει κινηματογραφικές αίθουσες και θεατρικές σκηνές για πολλές δεκαετίες.

Maestro: Η ταινία για τη ζωή του Λέοναρντ Μπερνστάιν

Μη καθαρά βιογραφική, η ταινία "Maestro" του Μπράντλεϊ Κούπερ με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφηγείται μεν τη ζωή του συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990), επικεντρώνεται δε, στη δια βίου σχέση του με την ηθοποιό Φελίσια Μοντεαλέγκρε, την οποία υποδύεται η Κάρεϊ Μάλιγκαν.

Ο Μπερνστάιν παντρεύτηκε τη γεννημένη στην Κόστα Ρίκα ηθοποιό και ακτιβίστρια το 1951 και έμειναν μαζί μέχρι που πέθανε το 1978, παρόλο που εκείνος είχε μια ομοφυλόφιλη ζωή.

Με την ταινία "Maestro" ο Κούπερ επιστρέφει στη σκηνοθεσία μετά τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2018 "Ένα αστέρι γεννιέται". Εκτός από πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης, ο Κούπερ είναι επίσης παραγωγός και συνέγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο Τζος Σίνγκερ του "Spotlight".

Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος αρχικά σχεδίαζε να τη σκηνοθετήσει πριν αποφασίσει να την παραδώσει στον Κούπερ, αφού είδε την επιτυχημένη προσπάθεια του ηθοποιού ως σκηνοθέτη στην ταινία "Ένα αστέρι γεννιέται".

Read Next

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

Περισσότερα από

Stories

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.