ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζακ Ράιαν: Ο άνθρωπος που δημιούργησε την Barbie έχασε εκατομμύρια από τα πνευματικά δικαιώματα και παντρεύτηκε την Ζαζα Γκαμπόρ

Το σκοτεινό sucess story πίσω από την κούκλα Barbie.

Με ύψος 28 εκατοστών και μακριά ξανθά μαλλιά, η Barbie ήταν η πρώτη κούκλα μαζικής παραγωγής με τα χαρακτηριστικά ενήλικης γυναίκας στις ΗΠΑ. Και η πρώτη αντίδραση στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης κάθε άλλο παρά προμήνυε την τεράστια επιτυχία της.

Η άγνωστη ιστορία της Barbie

Σύμφωνα με την ευρέως γνωστή ιστορία της Barbie, δημιουργός της κούκλας είναι η Ruth Handler, που είχε ιδρύσει μαζί με τον σύζυγό της, Elliott, την Mattel.

Η έμπνευση για την Barbie της ήρθε όταν κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στην Ελβετία, η Handler είδε την κούκλα Lilli.

Η Lilli της Bild ήταν μία ελεύθερη κοπέλα, με τέλειο κορμί και καμπύλες, ένα αληθινό sex symbol της εποχής. Βέβαια η συγκεκριμένη κούκλα, δεν απευθυνόταν σε παιδιά. Πουλιόταν σαν συλλεκτικό είδος στα μαγαζιά που πουλούσαν καπνό και απευθυνόταν σε άνδρες.

Η Handler πήρε την Lilli πίσω στις ΗΠΑ και ανέθεσε στην ομάδα της Mattel να την προσαρμόσει, ώστε να πωλείται σε παιδιά.

Κάπου εδώ φαίνεται πως ξεκινά ο ρόλος του Jack Ryan. Μετά το πέρασμά του από την βιομηχανία των όπλων, ο Ryan έπιασε δουλειά στη Mattel, την οποία είχαν ιδρύσει η Ruth και ο Elliott Handler. Εκεί, αναρριχήθηκε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου έρευνας και σχεδιασμού της εταιρείας παιχνιδιών.

Τον Νοέμβριο του 1961 κατοχύρωσε την πατέντα για την "κατασκευή κούκλας". Δικές του δημιουργίες είναι και άλλα γνωστά παιχνίδια, όπως η Chatty Cathy και η συλλογή Hot Wheels.

"Ο πατέρας μου είχε πάντα εμμονή με την εικόνα της τέλειας γυναίκας και μετά παντρεύτηκε μία, της οποίας το όνομα έτυχε να είναι Barbie. Η επιλογή του ονόματος για την κούκλα Barbie ήταν αποκλειστικά του πατέρα μου και όχι της Ruth Handler", θα έλεγε η κόρη του, Ann Ryan.

Βέβαια, και η κόρη της Handler ονομαζόταν Barbara.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Jack Ryan παντρεύτηκε πέντε γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής του, μεταξύ των οποίων και την διάσημη Zsa Zsa Gabor.

Όμως, ο Ryan αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και ναρκωτικών, με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Handler να τον εκδιώξει από την Mattel.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Handler παρουσίασε την Barbie σαν δικό της δημιούργημα, "σβήνοντας" το όνομα του Ryan από την ιστορία της φημισμένης κούκλας. Η εταιρεία σταμάτησε να του πληρώνει τα εκατομμύρια δολάρια που του χρωστούσε από τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα ο δημιουργός της Barbie να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν.

Η ειρωνεία είναι ότι και η ίδια η Handler εκδιώχθηκε από την Mattel το 1975, αφότου κατηγορήθηκε ότι "μαγείρευε" τα βιβλία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 2.500 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 57.000 δολαρίων.

Ο Jack Ryan αυτοκτόνησε το 1991, σε ηλικία 64 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η Handler δημοσίευσε το βιβλίο "Dream Doll", στο οποίο αποσιωπούσε σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή του Ryan.

Η ίδια πέθανε το 2002, σε ηλικία 85 ετών, χωρίς ποτέ να αποδώσει τα εύσημα στον δημιουργό της Barbie.

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.