ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο: Η ιστορία του συγγραφέα που ανέδειξε την βάναυση αντιμετώπιση των Γερμανών στρατιωτών και ανακηρύχθηκε εχθρός του έθνους

Η γνωριμία με τον Χίτλερ, ο απαγχονισμός της αδερφής του και το Όσκαρ.

Η γερμανική ταινία του Έντβαρντ Μπέργκερ "Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο" σάρωσε κυριολεκτικά στα βραβεία BAFTA, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή και κερδίζοντας τον τίτλο της καλύτερης ταινίας. Στο δραματικό φιλμ απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ξενόγλωσσης ταινίας, φωτογραφίας, ήχου και πρωτότυπης μουσικής ενδυμασίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κινηματογραφική μεταφορά του Γερμανού συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ "κλέβει" την πρωτιά, αφού το 1930 απέσπασε το Όσκαρ.

Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα "All Quiet on the Western Front" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1929 και γίνεται γρήγορα best seller, με τον 30χρονο τότε συγγραφέα να αποκτά σημαντική δημοσιότητα. Το μοναδικό επίτευγμα της ζωής του μέχρι την στιγμή αυτή, είναι οι προσπάθειες του να γυρίσει ζωντανός από το Δυτικό μέτωπο, όπου και πολέμησε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όταν κατετάγη εθελοντικά στον γερμανικό στρατό. Επιστρέφοντας σώος και γεμάτος πικρές ιστορίες, αποφασίζει να αναδείξει το σκληρό πρόσωπο του πολέμου αλλά και την αδίστακτη μεταχείριση των απλών στρατιωτών, δίνοντας στο κοινό μια μικρή γεύση της απάνθρωπης συμπεριφοράς της πολιτικής εξουσίας για μερικά εκατοστά γης.

Εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες θυσιάζονται κυριολεκτικά, με τους αρχιστρατήγους να κατηγορούν νεοσύλλεκτους και μη για δειλία όταν αποφασίζουν να υπακούσουν στην συνθηκολόγηση που υπέγραψε η χώρα τους. Με τις φιλοπόλεμες εντολές των ανωτέρων, η μάχη συνεχίζεται χωρίς ουσία, όμως με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θύματα, ώσπου το ρολόι να δείξει η ώρα 11, όποτε και τερματίζεται επισήμως ο πόλεμος την 11η Νοεμβρίου του 1918.

Οι βετεράνοι του πολέμου αναγνωρίζουν στον κεντρικό χαρακτήρα – το όνομα του οποίου είναι τόσο στο μυθιστόρημα, όσο και στις ταινίες που κυκλοφόρησαν αργότερα, Πολ – στοιχεία των δικών τους παρόμοιων εμπειριών και αποδέχονται την εκδοχή του "φοβισμένου και αποδυναμωμένου" γερμανικού στρατού, όπως αργότερα χαρακτηριστικέ από τον Αδόλφο Χίτλερ και Γιόζεφ Γκαίμπελς, οι οποίοι προσπάθησαν να αγοράσουν κάθε αντίτυπο του βιβλίο, ρίχνοντάς τα στην πυρά. Ο Ρεμάρκ κρίνεται εχθρός του έθνους και εκδιώκεται, παρόλο που σε ηλικία 18 ετών βρέθηκε συμπολεμιστής και σύντροφος του Χίτλερ, ο οποίος από νεαρή ακόμα ηλικία είχε εντελώς διαφορετικά κίνητρα από τον συγγραφέα. Η Αυστρία και η Ιταλία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ναζιστικής εξουσίας, απαγορεύουν επίσης την κυκλοφορία του μυθιστορήματος.

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ φοβούμενος με την κατάσταση καταφεύγει στην Αμερική το 1939, με το έργο του να έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο, κερδίζοντας μάλιστα Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν στην Γερμανία κυκλοφορούν οι φήμες πως ο Ρεμάρκ δεν πολέμησε ποτέ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα η γερμανική υπηκοότητά του ανακαλείται με την εγκαθίδρυση των Ναζί. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το τίμημα της "προδοσίας" επωμίστηκε η οικογένεια του Ρεμάρκ, την οποία άφησε πίσω του. Η μικρότερη αδερφή του συγγραφέα, Ελφρίντα Σολτς, συνελήφθη και αφού κρίθηκε ένοχη από το "Λαϊκό Δικαστήριο" με την κατηγορία της υπονόμευσης του γερμανικού στρατού, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’απαγχονισμού. Η είδηση του θανάτου της αδερφής του απέτρεψε τον Ρεμάρκ να επιστρέψει στην Γερμανία, ο οποίος έζησε μέχρι τον θάνατό του το 1970 κυνηγημένος στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

Περισσότερα από

Stories

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".