ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Fontana di Trevi: η ιστορία και ο μύθος του θρυλικού συντριβανιού της Ιταλίας

Σε τι αντιστοιχεί άραγε το να ρίξεις ένα κέρμα; Δύο; Τρία;

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία ξέρουν πως κάθε σχεδόν πόλη έχει ένα συντριβάνι που κοσμεί έναν κήπο ή μια πλατεία. Ωστόσο ελάχιστα συντριβάνια είναι τόσο διάσημα. Ή μάλλον μόνο ένα είναι: η Fontana di Trevi.

Τι κάνει λοιπόν τόσο ελκυστικό αυτό το συντριβάνι ώστε να σχηματίζει ο κόσμος ουρές για να το δει και να ρίξει τα διαβόητα τρία κέρματα στα γάργαρα νερά του;

Πρώτα απ΄όλα το γεγονός πως το συντριβάνι έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές κλασικές ταινίες, όπως στο "Διακοπές στη Ρώμη", "Κάποτε στη Ρώμη" (ναι με τις αδελφές Όλσεν) και βέβαια το "La Dolce Vita” του Φελίνι.

Ποιος δεν θυμάται την Ανίτα Έκμπεργκ μέσα στην Fontana di Trevi; Ένα μόνο πλάνο του συντριβανιού αρκεί για να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε στη Ρώμη.

Fontana di Trevi: η ιστορία και ο μύθος του θρυλικού συντριβανιού της Ιταλίας

Fontana di Trevi

Το μεγαλύτερο συντριβάνι

Η Fontana di Trevi είναι το μεγαλύτερο συντριβάνι της Ιταλίας- με 25.9 μ. βάθος και 49 μ. πλάτος. Το όνομα "Φοντάνα ντι Τρέβι" σημαίνει "κρήνη στους τρεις δρόμους" (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει "κρήνη του τριδρόμου". Το συντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του "σύγχρονου" Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Το 19 μ.Χ., οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα μπάνια Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για τετρακόσια χρόνια. Η καταστροφή των υδραγωγείων από Γότθους πολιορκητές το 537 με 538 ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την αστική ζωή της ύστερης κλασσικής Ρώμης. Οι Ρωμαίοι στο Μεσαίωνα υδροδοτούνταν από μολυσμένα πηγάδια και από τον επίσης μολυσμένο ποταμό Τίβερη.

Το Ρωμαϊκό έθιμο της κατασκευής ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στη Ρώμη επανήλθε το δέκατο πέμπτο αιώνα στην εποχή της αναγέννησης. Το 1453 ο πάπας Νίκολας Ε΄ τελείωσε τις επισκευές του Άκουα Βέρτζινε, έχτισε μια απλή λεκάνη σχεδιασμένη από τον ανθρωπιστή αρχιτέκτονα Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι για να σηματοδοτεί την άφιξη του νερού.

Ο μύθος του αιώνιου έρωτα

Τώρα πάμε στο κομμάτι που ενδιαφέρει όλους. Σύμφωνα με τον θρύλο, αν ρίξεις ένα κέρμα μες στο συντριβάνι (αφού πρώτα έχεις γυρίσει την πλάτη στο συντριβάνι και πετάξεις το κέρμα πάνω από τον δεξί ώμο σου)- τότε σίγουρα θα επιστρέψεις στην πόλη. Σύμφωνα με τον νεότερο μύθο (που εν πολλοίς βασίζεται στο βιβλίο και στην ταινία "Three Coins in the Fountain"), αν ρίξεις κι ένα δεύτερο κέρμα σημαίνει ότι ένας νέος έρωτας θα έρθει στη ζωή σου, ενώ με το τρίτο κέρμα εξασφαλίζεις και τον γάμο.

Τώρα που πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Κάθε βράδυ συλλέγονται και χρηματοδοτούν ένα σούπερ μάρκετ που εξυπηρετεί ευάλωτες ομάδες, όπως και τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό στο έργο του. Και δεν είναι λίγα τα χρήματα. Λέγεται πως κάθε μέρα συλλέγονται 3.000 ευρώ σε... νομίσματα κι ακόμη περισσότερη ελπίδα.


Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram



Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.