Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ, αξίζει να θυμηθούμε μία από τις χαρακτηριστικές τηλεοπτικές εμφανίσεις της από τη δεκαετία του ’90. Το 1992, η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας βρέθηκαν στον "Πρωινό Καφέ" της Ρούλας Κορομηλά, σε μια εμφάνιση αφιερωμένη στους "Δαίμονες", τη ροκ όπερα που είχε κάνει πρεμιέρα λίγους μήνες νωρίτερα.
Η παρουσία τους στο δημοφιλές πρωινό πρόγραμμα ξεχώρισε για το ιδιαίτερο ύφος της, καθώς η θεατρικότητα και η αισθητική της παράστασης μεταφέρθηκαν για λίγο από τη σκηνή στο τηλεοπτικό πλατό.
Οι "Δαίμονες" στον "Πρωινό Καφέ"
Οι "Δαίμονες" του Νίκου Καρβέλα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1991 στο θέατρο Αττικόν, με την Άννα Βίσση στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παραγωγή συνδύαζε ροκ μουσική, θεατρική αφήγηση και έντονη σκηνική αισθητική, αποτελώντας ένα από τα ιδιαίτερα θεατρικά εγχειρήματα της εποχής.
Λίγους μήνες αργότερα, η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας φιλοξενήθηκαν στον "Πρωινό Καφέ", με παρουσιάστρια τη Ρούλα Κορομηλά. Η Άννα ερμήνευσε αποσπάσματα από το έργο, μεταφέροντας στο τηλεοπτικό κοινό ένα μέρος της ατμόσφαιρας των "Δαιμόνων".
Η τηλεοπτική εικόνα των ’90s
Η εμφάνιση αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τηλεοπτικής αισθητικής της εποχής. Τα σκηνικά, το styling, η παρουσίαση και ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν τη δουλειά τους στα πρωινά προγράμματα δημιουργούν σήμερα ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο των ’90s.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη εμφάνιση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ένα έργο με έντονα θεατρικά και σκοτεινά στοιχεία παρουσιάστηκε μέσα σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρωινά προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης.
Η Άννα Βίσση, με την ερμηνεία της, και ο Νίκος Καρβέλας έφεραν στο πλατό ένα κομμάτι από τον κόσμο των "Δαιμόνων", σε μια εποχή όπου η τηλεόραση αποτελούσε βασικό τρόπο προβολής μιας θεατρικής ή μουσικής παραγωγής.
Από τους "Δαίμονες" στο ΟΑΚΑ
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά, η εικόνα έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Από το πλατό του "Πρωινού Καφέ" και την παρουσίαση των "Δαιμόνων", η Άννα Βίσση βρίσκεται σήμερα στη σκηνή του ΟΑΚΑ, σε μια μεγάλη συναυλία που συγκεντρώνει τραγούδια από διαφορετικές περιόδους της καριέρας της.
Η εμφάνιση του 1992 παραμένει, έτσι, ένα χαρακτηριστικό τηλεοπτικό στιγμιότυπο μιας άλλης εποχής. Ένα από εκείνα τα αρχειακά πλάνα που αποτυπώνουν όχι μόνο έναν καλλιτέχνη και ένα έργο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική τηλεόραση παρουσίαζε τότε τη μουσική, το θέατρο και το ελληνικό showbiz.
