ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κριστίν Γκοτιέ: "Ζήτησα ανελκυστήρα αναπήρων για να μετακινούμαι στο σπίτι μου και η κυβέρνηση μου πρότεινε ευθανασία"

Η βετεράνος παραολυμπιονίκης από τον Καναδά κατήγγειλε την ανάρμοστη αντιμετώπιση δημοσίου υπαλλήλου όταν προσπάθησε να διεκδικήσει τα δικαίωμα της.

Από το 2017 η Κριστίν Γκοτιέ αγωνίζεται ενάντια στην γραφειοκρατεία ώστε να καταφέρει να διεκδικήσει το δικαίωμα της για την εγκατάσταση ανελκυστήρα σκάλας στην πολυκατοικία όπου διαμένει. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η καθημερινή μετακίνηση της βετεράνου παραολυμπιονίκη από τον Καναδά, λόγω μόνιμης βλάβης στα γόνατα και την σπονδυλική στήλη, καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, καθώς αναγκάζεται είτε να διαμένει για μεγάλα διαστήματα κλεισμένη στο σπίτι της, είτε να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια μπουσουλώντας, κουβαλώντας ταυτόχρονα το αναπηρικό της αμαξίδιο.

Η εκσυγχρόνιση της κοινωνίας πλέον της παρέχει το δικαίωμα της διευκόλυνσης, μέσω της εγκατάστασης ανελκυστήρα σκάλας, ωστόσο όπως ισχυρίστηκε η ίδια την περασμένη Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, η προσπάθεια της να διεκδίκηση τα δικαιώματα της αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποκορυφώματα την τελευταία φορά που συνομίλησε με αρμόδιο της κυβέρνησης εκφράζοντας τα παράπονα της για την εκτεταμένη καθυστέρηση. Όπως εξήγησε στις αρμόδιες αρχές, όπου έσπευσε για να καταγγείλει το περιστατικό, σε συνομιλία της με κοινωνικό λειτουργό της υπηρεσίας Υποθέσεων Βετεράνων του Καναδά (VAC), της προτάθηκε υπηρεσία υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αντί για την υπηρεσία εγκατάστασης ανελκυστήρα.

"Εάν είστε πραγματικά τόσο απελπισμένη, μπορούμε να σας παρέχουμε ιατρική βοήθεια για να φτάσετε ανώδυνα σε θάνατο" ήταν τα ακριβή λόγια του υπαλλήλου, όπως καταγγέλθηκαν στην ακρόαση. Ο εργαζόμενος που έκανε την προσφορά δεν έχει κατονομαστεί, αλλά υπάρχει ανησυχία πως προσέφερε την ίδια "λύση" και σε άλλους τρεις βετεράνους που επικοινώνησαν με το VAC για αντίστοιχα ζητήματα, ανέφερε η Global News. Το σκάνδαλο προέκυψε μια εβδομάδα αφότου ο υπουργός βετεράνων του Καναδά επιβεβαίωσε ότι σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα βετεράνους προσφέρθηκε ομοίως πρόσβαση στον νόμο του Καναδά για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID) ως απάντηση στα προβλήματά τους, μια κατάσταση που ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρουντό χαρακτήρισε "απολύτως απαράδεκτη".

Από την πλευρά της η Γκοτιέ δήλωσε πως έμεινε σοκαρισμένη μετά από το συγκεκριμένο σχόλιο της υπαλλήλου, εξηγώντας χαρακτηριστικά: "Τους είπα ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου προσφέρετε μια ένεση για να με βοηθήσετε να πεθάνω, αλλά δεν μπορείτε να μου προσφέρετε τα μέσα που χρειάζομαι για να με βοηθήσετε να ζήσω. Πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα".

Η Κριστίν Γκοτιέ τραυματίστηκε σε ατύχημα κατά την εκπαίδευση της στο στρατό το 1989, με αποτέλεσμα να υποστεί μόνιμες βλάβες στα γόνατα και τη σπονδυλική της στήλη. Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και στους Αγώνες Invictus του πρίγκιπα Χάρι το 2016 ως κωπηλάτης και power-lifter". Η μαρτυρία της Γκοτιέ και οι αναφορές για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης, με τον πρωθυπουργό της χώρας Τρουντό να υπόσχεται αλλαγές στην νομοθεσία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.