ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα παλικάρι έτσι...λίγο "σκληρό": Η διαχρονική γοητεία του Νίκου Κούρκουλου

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934. Ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου που έγινε "σταρ" εν μια νυκτί.

Νίκος Κουρκουλος

Έχοντας χαρίσει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες στον ελληνικό κινηματογράφο, ο Νίκος Κούρκουλος δικαίως συγκαταλέγεται μεταξύ των αστέρων της εποχής του. Και να φανταστεί κανείς, πως ο γοητευτικός αυτός αθλητής εγκατέλειψε από σπόντα την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, αφού το πάθος του για τα θεατρικά βιβλία κατάφερε να επικρατήσει. Ακολουθώντας τις συμβουλές του ανθρώπου που εκτιμούσε απεριόριστα και σεβόταν μέχρι τέλους βαθύτατα, τον Μάνο Κατράκη, έδωσε εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αφού έλαβα τα απαραίτητα εφόδια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1959, στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτης και του Δημήτρη Χορν στην παράσταση "Η Κυρία με τις καραμέλες".

Παρόλο που δεν άργησε να ξεδιπλώσει το μεγαλειώδες ταλέντο του, τόσο στο θέατρο, όσο και τον κινηματογράφο σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ πίστευε πως κατάφερε να γίνει "σταρ" κυριολεκτικά εν μια νυκτί, όταν ο Φιλοποίμην Φίνος αναζητούσε "ένα παλικάρι έτσι...λίγο σκληρό" για την ταινία "Ο Κατήφορος" στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Και πράγματι το βρήκε. Γιατί ποιος μπορούσε να αντισταθεί στην διαχρονική γοητεία, το αυθεντικό στιλ αλλά και τον συναισθηματικό χαρακτήρα ενός φρέσκου ακόμα προσώπου; Μάλλον κανένας. Αφού η μια θεατρική παράσταση υποδεχόταν την άλλη, και τα γυρίσματα των ταινιών όπου πρωταγωνιστούσε δεν είχαν σταματημό. Κάπου ανάμεσα σε αυτά, κέρδισε μεταξύ άλλων και μια υποψηφιότητα για το βραβείο Τόνι το 1967, με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο θρυλικό μιούζικαλ του Ζυλ Ντασέν "Ίλια Ντάρλιγκ".

Στο απόγειο της καριέρα του έχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία. Το 1979, ο έμπειρος πια Νίκος Κούρκουλος πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Μπέττυ Λιβανού "Ένα γελαστό απόγευμα", αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την απαράμιλλη έλξη που τον διακατέχει. Ένα ρετρό στιγμιότυπο από το δραματικό φιλμ δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η δημοσιογράφος και συλλέκτης σπάνιων ντοκουμέντων, Έλενα Μακρή Λυμπέρη, σημειώνοντας στην λεζάντα της φωτογραφίας ένα απόσπασμα της συνέντευξης του ηθοποιού στην εφημερίδα "Το Βήμα":

Δεν με νοιάζει αν δεν είναι όνομα. Το πρόσωπό του και η κίνηση μιλάνε

"Ο Φίνος ζητούσε ένα νέο στο στυλ σαν το δικό μου: Ένα παλικάρι έτσι… λίγο σκληρό, για να παίξει στον ‘’Κατήφορο’’. Με πρότεινε λοιπόν ο Δαλιανίδης. Εν τω μεταξύ εγώ ως τότε είχα παίξει σε κάτι ταινίες ρόλο κομπάρσου για να βγάλω ένα μεροκάματο και όλα αυτά περνούσαν από τον Φίνο και τα έβλεπε. Με είχε δει λοιπόν σε ρόλους κομπάρσου και δεν συμφωνούσε με τον Δαλιανίδη, που επέμενε ότι ήμουν αυτό που ζητούσε. Ώσπου μια μέρα ανοίγει την εφημερίδα και βλέπει μια φωτογραφία με τη Βεργή και εμένα, σε μια σκληρή σκηνή από το έργο που παίζαμε, και γυρίζει και τους λέει: ‘’Να ‘τος ρε αυτός που ψάχνατε να βρείτε… Αυτός είναι, δεν τον βλέπετε; Δεν με νοιάζει αν δεν είναι όνομα. Το πρόσωπό του και η κίνηση μιλάνε, λένε αυτό που θέλουμε για τον ρόλο’’. Τότε του λέει ο Δαλιανίδης: ‘’Μα αυτόν εσείς δεν τον θέλατε. Ξέρετε ποιος είναι; Είναι ο Κούρκουλος που σας έλεγα και δεν θέλατε ούτε να ακούσετε για αυτόν’’. Και έτσι κάνω την πρώτη ταινία και με αυτήν γίνομαι διάσημος".

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.