ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ: Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης του

Η παράξενη εξαφάνιση του "πατέρα" του "Μικρού Πρίγκηπα".

Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 29 Ιουνίου του 1900. Ονειρευόταν να γίνει αξιωματικός του ναυτικού, αλλά δεν έγινε δεκτός στη Γαλλική Ναυτική Ακαδημία. Αντ’ αυτού κλήθηκε από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 1921 κι εκεί ανακάλυψε το πάθος του για τα αεροπλάνα. Ήθελε να πετάξει. Να δει την γη από ψηλά.

Το 1921, με την ευκαιρία της στρατιωτικής του θητείας, έγινε πιλότος στη Γαλλική Αεροπορική Εταιρεία και κατόπιν στη Latecoere. Στον αερολιμένα ανεφοδιασμού της γραμμής Καζαμπλάνκας-Ντακάρ στο ακρωτήριο Judy στο Μαρόκο, ανακάλυψε την έρημο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ταχυδρομείο του Νότου”, εκδόθηκε το 1928.

Την επόμενη χρονιά ο Σαιντ-Εξυπερύ έγινε διευθυντής της AeropostaArgentina στο Μπουένος Άιρες, όπου γνώρισε την ΚονσουέλοΣουνσίν. Το 1931 την παντρεύτηκε.

Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το PrixFemina για το μυθιστόρημά του "Νυχτερινή πτήση” και παραιτήθηκε από την Aeroposta. Έγινε κύριος ανταποκριτής της France-Soir στη Ρωσία και κατόπιν στην Ισπανία το 1936.

Το 1937, επιστρέφοντας στην αεροπορία, εδραίωσε την από αέρος σύνδεση Καζαμπλάνκας-Τιμπουκτού. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Το μυθιστόρημα "Η γη των ανθρώπων”, το 1939, του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Με το ξέσπασμα του πολέμου επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία, παρά την κατάσταση της υγείας του, αλλά αποστρατεύθηκε στο Αλγέρι το 1940, λόγω ηλικίας.

Το 1943 εκδίδει τον "Μικρό Πρίγκιπα” και το "Γράμμα σ’ έναν όμηρο”.

Γύρισε στην Ευρώπη για να καταταγεί στις γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση

Στις 31 Ιουλίου του 1944, ο Σεντ Εξυπερί απογειώθηκε από την Κορσική μ’ ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου Lockheed Lightning P-38, όντας ένας εκ των δεκάδων Γάλλων πιλότων που πολεμούσαν στο πλευρό των συμμάχων. Ο Σεντ Εξυπερί, ωστόσο, ποτέ δεν επέστρεψε και πολλές θεωρίες είδαν το φως της δημοσιότητας από τότε. Κάποιοι υποστήριζαν ότι το αεροσκάφος του κατερρίφθη, άλλοι ότι έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη και άλλοι ότι αυτοκτόνησε.

Το πρώτο στοιχείο ήρθε στο φως τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν ψαράδες από την Μαρσέιγ ανέσυραν με τα δίχτυα τους ένα ασημένιο βραχιόλι σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από το γαλλικό λιμάνι. Πάνω του ήταν χαραγμένο το όνομα "Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί" και αυτό του Νεοϋορκέζου εκδότη του. Αργότερα, ομάδα ειδικευμένων δυτών ανακάλυψε στην ίδια θαλάσσια περιοχή το κατεστραμμένο αεροσκάφος του, όχι όμως και τη σορό του.

"Είχα μόλις δει την ταινία "Τιτανικός" και σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε μια κινηματογραφική επιτυχία και να γίνουμε πλούσιοι", δήλωσε ο 63χρονος Ζαν Κλοντ Μπιάνκο, το καΐκι του οποίου ανέσυρε το βραχιόλι. Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ, αλλά η είδηση έφτασε στα αυτιά του 48χρονου εκπαιδευτή καταδυτών και αρχαιολόγου, Λουκ Βαρνέλ, ο οποίος αποφάσισε να επιθεωρήσει εκ νέου τα συντρίμμια που είχε παλαιότερα παρατηρήσει κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το αεροσκάφος του Σεντ Εξυπερί.

Το 2005, μετά από χρόνια αναμονής εξαιτίας γραφοκρατικών καθυστερήσεων, ο κ. Βαρνέλ και ένας ακόμα δύτης, ο Λίνο Βον Γκάρτζεν ανέσυραν τη μηχανή και την απέστειλαν στο Μόναχο, προκειμένου να εξεταστεί από Γερμανούς ειδικούς. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι δεν ήταν το αεροσκάφος του συγγραφέα.

Η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, πλην όμως, ο κ. Βον Γκάρτζεν δεν ήταν ικανοποιημένος. Μελετώντας τα αρχεία και με τη συνδρομή βετεράνων της Luftwaffe, ανακάλυψε τους πιλότους που πετούσαν στη μονάδα του Βον Μπενθέιμ, την Jagdgruppe 200. Ήρθε σ’ επαφή με εκατοντάδες πιλότους – οι περισσότεροι εκ των οποίων διανύουν σήμερα την 80ή δεκαετία της ζωής τους, άλλοι δεν έχουν πεθάνει.

Τον Ιούλιο του 2006, ο Βον Γκάρτζεν τηλεφώνησε στον βετεράνο πιλότο, Χορστ Ρίπερτ, τον οποίο και ρώτησε για τον Σεντ Εξυπερί. "Μπορείς να σταματήσεις την έρευνά σου, διότι εγώ τον κατέρριψα", ακούστηκε χωρίς δισταγμό η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ο Ρίπερτ, εργάστηκε μετά τον πόλεμο ως αθλητικός ρεπόρτερ για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης. Υποστηρίζει ότι έμαθε για την εξαφάνιση του Σεντ Εξυπερί λίγες μέρες αφού είχε καταρρίψει ένα γαλλικό P-38 ανοικτά της Μαρσέιγ. Ήταν πεπεισμένος ότι αυτός κατέρριψε το αεροσκάφος του Γάλλου συγγραφέα, αν και το έγραψε μόνο στο ημερολόγιό του και ποτέ δεν επεδίωξε να εκφραστεί δημόσια για το συμβάν. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν απόλυτα βέβαιος μέχρι το 2006 όταν και ανακαλύφθηκε το αεροσκάφος του Σεντ Εξυπερί. Η ιδέα ότι είχε σκοτώσει τον Σεντ Εξυπερί τον βασάνιζε για χρόνια και αυτό διότι ως νέος υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου.

Και πάλι όμως ποτέ δεν αποκαλύφθηκε αν αυτό ήταν αλήθεια ή απλώς αποκύημα της φαντασίας του αθλητικού ρεπόρτερ.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.