ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βάντα Φεραγκάμο: η απίστευτα δυναμική γυναίκα πίσω από τον Σαλβατόρε Φεραγκάμο

Μια έκθεση φόρος τιμής στη Βάντα Φεραγκάμο, το πρότυπο των γυναικών στην Ιταλία που βίωσαν τα δύσκολα χρόνια της χειραφέτησής τους

Η Βάντα Μιλέττι γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1921 σε μία μικρή πόλη της Ιταλίας, το Μπονίτο, γενέτειρα και του Σαλβατόρε. Ο πατέρας της, Φούλβιο ήταν γιατρός και η μητέρα της, Τζοβάνα Πελεγκρίνο, κόρη εμπόρου από την Πούλια. Η μητέρα της αγαπούσε τη μουσική και διαχειριζόταν άριστα τα οικονομικά της οικογένειας, ενώ ήταν επίσης εξαιρετική μαγείρισσα που μεταλαμπάδευσε στην κόρη της τις γνώσεις της. Όμως, ήταν ο πατέρας της που διαμόρφωσε την προσωπικότητά της επιμένοντας σε αρχές όπως η ταπεινότητα, η ισορροπία, η πίστη και η ακεραιότητα.

Η νεανική της ηλικία

Ως έφηβη η Βάντα βίωσε όμως δυο μεγάλες τραγωδίες. Τον θάνατο του αδερφού της που πέθανε όταν έπεσε σε ένα πηγάδι και τον θάνατο της μητέρας της που ακολούθησε αμέσως μετά. Η Βάντα όμως προτιμούσε να θυμάται το καλοκαίρι του 1940 όταν γνώρισε τον Σαλβατόρε που επισκέφθηκε τον πατέρα της. Εκείνος ήταν ήδη διάσημος σχεδιαστής παπουτσιών. Σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση εκείνη τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του στη γυναικεία κομψότητα.

Ο Σαλβατόρε γοητεύτηκε τόσο από τον τρόπο που τού μίλησε, ώστε αποφάσισε εκείνη ακριβώς τη στιγμή πως αυτή θα ήταν η γυναίκα του. Παρότι εκείνη ήταν μόλις 19 ετών και εκείνος ήδη 42. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1940, στην Αγία Λουτσία στη Νάπολη και έπειτα γύρισε στο σπίτι τους στη Φλωρεντία, μετά το ταξίδι του μέλιτος.

Η γέννηση των παιδιών τους, της Φιάμμα και της Τζοβάνα, γέμισε το σπίτι τους χαρά, μολονότι ο πόλεμος δημιουργούσε ανησυχία για το μέλλον. Το 1945 γεννήθηκε και ο γιος τους Φερούτσιο. Μετά τη λήξη του πολέμου ακολούθησε μια περίοδος ανοικοδόμησης της χώρας, άνοιξαν πάλι τα σύνορα, όπως και οι δουλειές. Γεννήθηκαν τρία ακόμα παιδιά: η Φούλβια, ο Λεονάρντο και ο Μάσσιμο. Παράλληλα, η δουλειά του Σαλβατόρε ανθούσε. Η Βάντα παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην επιχείρηση από τις ιστορίες που μοιραζόταν μαζί της ο σύζυγός της, ωστόσο ήταν πάντοτε παρούσα στις σημαντικές στιγμές, όπως όταν επισκέφθηκε τη Φλωρεντία η Όντρεϊ Χέπμπορν γα να παραγγείλει παπούτσια από τον διάσημο οίκο.

Το 1958, μετά από ένα ταξίδι στην Αυστραλία, ο Σαλβατόρε άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Τότε η Φιάμα, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, εγκατέλειψε τις σπουδές της και τον ακολούθησε στην επιχείρηση μαθαίνοντας τα πάντα, ενώ η Τζοβάνα άφησε επίσης το Λύκειο για να σπουδάσει σχέδιο. Το 1959 παρουσίαζε την πρώτη συλλογή ρούχων στο Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη.

Το επόμενο κεφάλαιο

Ο Σαλβατόρε πέθανε τον Αύγουστο του 1960. Η Βάνα, συντετριμμένη αγωνιούσε για το μέλλον, παρότι οι εργαζόμενοι της έδιναν κουράγιο στην κηδεία και τη διαβεβαίωναν πως "θα τα καταφέρουμε, θα σε βοηθήσουμε". Μέχρι τότε η ίδια δεν είχε εργαστεί εκτός σπιτιού, γι’ αυτό και αργότερα, όταν ο οίκος επεκτάθηκε και στα ενδύματα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, όλοι την ρωτούσαν πώς τα κατάφερε.

"Δεν ξέρω, οι γυναίκες είμαστε οι θεματοφύλακες της τρυφερότητας και της αγάπης που κρατά μια σχέση. Σταδιακά βρήκα τη δύναμη να προχωρήσω. Δεν είχα μόνο να φροντίσω την οικογένειά μου, αλλά να επιβλέπω τα πάντα. Από τη διοίκηση της επιχείρησης, την παραγωγή, τεχνικά ζητήματα κ.ά. Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες μπορούν εύκολα να διοικήσουν μια επιχείρηση, εφόσον μπορούμε να διοικούμε το σπίτι".

Ο Σαλβατόρε είχε αφήσει πολλές ιδέες ημιτελείς που έπρεπε να ολοκληρωθούν. Γιατί μέχρι πρότινος όλα βασίζονταν στη χειροποίητη διαδικασία, όμως τώρα έπρεπε να γίνει μετάβαση στην παραγωγή με μηχανές, λόγω του όγκου των παραγγελιών. Σωτήρια αποδείχτηκε η συμβολή του Τζέρι, ανιψιού της οικογένειας που δούλευε στην εταιρία και ήξερε όλα τα τεχνικά στοιχεία για την κατασκευή των παπουτσιών.

Με την υποστήριξη των κοριτσιών της και λίγων υπαλλήλων, η Βάνα άνοιξε το επόμενο κεφάλαιο της επιχείρησης, δυναμικά κι εντυπωσιακά. Το 1961, τελειοποίησε το Gilio, το πρώτο άρωμα της εταιρίας και παρήγγειλε τη δημιουργία του πρώτου μεταξένιου μαντηλιού στο Κόμο. Το μαντήλι είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Φεραγκάμο με τη βοήθεια του καλλιτέχνη Αλβάρο Μονίνι και έμελλε να είναι το πρώτο μιας πολύ επιτυχημένης σειράς, που ανέλαβε η tρίτη κόρη της οικογένειας, η Φούλβια όταν μπήκε στην επιχείρηση το 1971. Παράλληλα, η Βάνα έκανε αποφασιστικές κινήσεις εμπιστευόμενη το ένστικτό της: έβρισκε τοποθεσίες για τα νέα καταστήματα, ανέλυε τα στοιχεία για την πελατεία και τον ανταγωνισμό, βρήκε το ιδανικό σύστημα εκπαίδευσης των υπαλλήλων και φρόντιζε ακόμα και τον τρόπο που θα ήταν τοποθετημένα τα πράγματα στο μαγαζί.

Το 1963 η επιχείρηση καλωσόρισε και τον Φερούτσιο, ο οποίος μετά από 14 χρόνια έγινε γενικός διευθυντής. Νέες γραμμές παραγωγής δημιουργήθηκαν για την κατασκευή μικρότερων δερμάτινων ειδών και τσαντών, ενώ ενισχύθηκε η παραγωγή αξεσουάρ από μετάξι ενώ προστέθηκαν και ανδρικές συλλογές, που ανέλαβε ο νεότερος αδερφός Λεονάρντο.

Από το 1960 ως τον θάνατό της στις 19 Οκτωβρίου του 2018 η Βάντα ήταν επικεφαλής του οίκου Salvatore Ferragamo, κρατώντας πάντοτε τις ισορροπίες στη δουλειά και στην οικογένεια. Το 1960, όταν έχασε τον σύζυγό της, αντί να κλείσει την επιχείρηση αποφάσισε να τη διευρύνει και να τη μετατρέψει από έναν οίκο παπουτσιών σε ένα κραταιό brand, συνώνυμο πλέον της ιταλικής φινέτσας και δημιουργικότητας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων δεν ήθελε διόλου να μιλά για τον εαυτό της και την τεράστια επιτυχία της.

Η έκθεση στο Μουσείο Salvatore Ferragamo

Για το λόγο αυτό το Μουσείο Salvatore Ferragamo διοργανώνει τώρα την έκθεση "Γυναίκες σε ισορροπία" προκειμένου να τιμήσει τη Βάνα Φεραγκάμο, αλλά και όλες τις γυναίκες που καλούνται να είναι οι πυλώνες της οικογένειας και της οικονομίας παράλληλα. Γυναίκες σε μια μεταβατική εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πάλεψαν να βρουν μια νέα θέση στην κοινωνία και συνέβαλαν στην αναγέννηση της ιταλικής κοινωνίας και της χώρας συνολικά.

Μέσα από αντικείμενα, έργα τέχνης, ρούχα, βίντεο και φωτογραφίες η έκθεση παρουσιάζει δράσεις και επιλογές γυναικών διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνες που τόλμησαν να μπουν σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες ενότητες: Οικογένεια, Γυναικεία Επαγγέλματα, Στούντιο Καλλιτεχνών, Γυναικεία Πρότυπα στον Κινηματογράφο, Νέες γυναίκες στο επίκεντρο, Η Μόδας ως έκφραση γυναικείας ταυτότητας. Θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο του 2023, ενώ στο site υπάρχει και virtual tour.
Read Next

24 Ιουν 2022

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

24 Ιουν 2022

6 ηθοποιοί που ήταν τύφλα όταν υποδύονταν τους μεθυσμένους

Κάποιοι ηθοποιοί έκαναν τα πάντα για την υποκριτική.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουν 2022

Τζεφ Κουνς: Ο γάμος με τη διάσημη πορνοστάρ Τσιτσιολίνα του "χάρισε" τα πιο ακριβά έργα

Όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης εν ζωή,Τζεφ Κουνς παντρεύτηκε την Τσιτσιολίνα

23 Ιουν 2022

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Λειτουργεί από το 1961 και στα τραπέζια του έδιναν ραντεβού οι Χορν, Κατράκης, Μινωτής, Καρέζη, Βουγιουκλάκη.

23 Ιουν 2022

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 44 βαθμούς

Η μεγαλύτερη τραγωδία που σημάδεψε τη χώρα μας εν καιρώ ειρήνης.

22 Ιουν 2022

Η άδικη ιστορία της γυναίκας που εφηύρε το χούλα χουπ, αλλά ένας άντρας της έκλεψε την ιδέα

Σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να είναι πρωτοπόροι μία γυναίκα είχε την ιδέα για το πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων.

22 Ιουν 2022

Η τραγική ιστορία της διάσημης κόρης της σεξοβόμβας Τζέιν Μάνφιλντ

Η κόρη της σεξοβόμβας Τζέιν Μάνσφιλντ που σκοτώθηκε σε τροχαίο είναι η πρωταγωνίστρια στο "Νόμος και Τάξη". Επέβαινε στο μοιραίο όχημα, αλλά επέζησε!

22 Ιουν 2022

Ο άγνωστος τραγικός έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της Μέριλ Στριπ

Το δράμα που έζησε η Μέριλ Στριπ στα 20 της χρόνια. Σήμερα γίνεται 73!

21 Ιουν 2022

Ζωή Λάσκαρη – Μαρινέλλα: Αγκαλιασμένες φιλιούνται στο στόμα

Η ρετρό φωτογραφία των δύο σταρ την δεκαετία του 1990.

20 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

The Janes: Το μυστικό δίκτυο γυναικών που παρείχε υπηρεσίες αμβλώσεων την δεκαετία του 1960

Το νέο ντοκιμαντέρ του HBO παρουσιάζει μαρτυρίες γυναικών – μελών του πιο σκοτεινού και παράνομου "κυκλώματος", με μοναδικό σκοπό την σωτηρία άλλων γυναικών.

18 Ιουν 2022

Ο μοναδικός βασιλικός τίτλος που απαγόρευσε η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον

Ο τίτλος ευγενείας ανήκε στον βασιλιά Εδουάρδος Η’, ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο για τον έρωτα.