ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βάντα Φεραγκάμο: η απίστευτα δυναμική γυναίκα πίσω από τον Σαλβατόρε Φεραγκάμο

Μια έκθεση φόρος τιμής στη Βάντα Φεραγκάμο, το πρότυπο των γυναικών στην Ιταλία που βίωσαν τα δύσκολα χρόνια της χειραφέτησής τους

Η Βάντα Μιλέττι γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1921 σε μία μικρή πόλη της Ιταλίας, το Μπονίτο, γενέτειρα και του Σαλβατόρε. Ο πατέρας της, Φούλβιο ήταν γιατρός και η μητέρα της, Τζοβάνα Πελεγκρίνο, κόρη εμπόρου από την Πούλια. Η μητέρα της αγαπούσε τη μουσική και διαχειριζόταν άριστα τα οικονομικά της οικογένειας, ενώ ήταν επίσης εξαιρετική μαγείρισσα που μεταλαμπάδευσε στην κόρη της τις γνώσεις της. Όμως, ήταν ο πατέρας της που διαμόρφωσε την προσωπικότητά της επιμένοντας σε αρχές όπως η ταπεινότητα, η ισορροπία, η πίστη και η ακεραιότητα.

Η νεανική της ηλικία

Ως έφηβη η Βάντα βίωσε όμως δυο μεγάλες τραγωδίες. Τον θάνατο του αδερφού της που πέθανε όταν έπεσε σε ένα πηγάδι και τον θάνατο της μητέρας της που ακολούθησε αμέσως μετά. Η Βάντα όμως προτιμούσε να θυμάται το καλοκαίρι του 1940 όταν γνώρισε τον Σαλβατόρε που επισκέφθηκε τον πατέρα της. Εκείνος ήταν ήδη διάσημος σχεδιαστής παπουτσιών. Σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση εκείνη τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του στη γυναικεία κομψότητα.

Ο Σαλβατόρε γοητεύτηκε τόσο από τον τρόπο που τού μίλησε, ώστε αποφάσισε εκείνη ακριβώς τη στιγμή πως αυτή θα ήταν η γυναίκα του. Παρότι εκείνη ήταν μόλις 19 ετών και εκείνος ήδη 42. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1940, στην Αγία Λουτσία στη Νάπολη και έπειτα γύρισε στο σπίτι τους στη Φλωρεντία, μετά το ταξίδι του μέλιτος.

Η γέννηση των παιδιών τους, της Φιάμμα και της Τζοβάνα, γέμισε το σπίτι τους χαρά, μολονότι ο πόλεμος δημιουργούσε ανησυχία για το μέλλον. Το 1945 γεννήθηκε και ο γιος τους Φερούτσιο. Μετά τη λήξη του πολέμου ακολούθησε μια περίοδος ανοικοδόμησης της χώρας, άνοιξαν πάλι τα σύνορα, όπως και οι δουλειές. Γεννήθηκαν τρία ακόμα παιδιά: η Φούλβια, ο Λεονάρντο και ο Μάσσιμο. Παράλληλα, η δουλειά του Σαλβατόρε ανθούσε. Η Βάντα παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην επιχείρηση από τις ιστορίες που μοιραζόταν μαζί της ο σύζυγός της, ωστόσο ήταν πάντοτε παρούσα στις σημαντικές στιγμές, όπως όταν επισκέφθηκε τη Φλωρεντία η Όντρεϊ Χέπμπορν γα να παραγγείλει παπούτσια από τον διάσημο οίκο.

Το 1958, μετά από ένα ταξίδι στην Αυστραλία, ο Σαλβατόρε άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Τότε η Φιάμα, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, εγκατέλειψε τις σπουδές της και τον ακολούθησε στην επιχείρηση μαθαίνοντας τα πάντα, ενώ η Τζοβάνα άφησε επίσης το Λύκειο για να σπουδάσει σχέδιο. Το 1959 παρουσίαζε την πρώτη συλλογή ρούχων στο Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη.

Το επόμενο κεφάλαιο

Ο Σαλβατόρε πέθανε τον Αύγουστο του 1960. Η Βάνα, συντετριμμένη αγωνιούσε για το μέλλον, παρότι οι εργαζόμενοι της έδιναν κουράγιο στην κηδεία και τη διαβεβαίωναν πως "θα τα καταφέρουμε, θα σε βοηθήσουμε". Μέχρι τότε η ίδια δεν είχε εργαστεί εκτός σπιτιού, γι’ αυτό και αργότερα, όταν ο οίκος επεκτάθηκε και στα ενδύματα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, όλοι την ρωτούσαν πώς τα κατάφερε.

"Δεν ξέρω, οι γυναίκες είμαστε οι θεματοφύλακες της τρυφερότητας και της αγάπης που κρατά μια σχέση. Σταδιακά βρήκα τη δύναμη να προχωρήσω. Δεν είχα μόνο να φροντίσω την οικογένειά μου, αλλά να επιβλέπω τα πάντα. Από τη διοίκηση της επιχείρησης, την παραγωγή, τεχνικά ζητήματα κ.ά. Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες μπορούν εύκολα να διοικήσουν μια επιχείρηση, εφόσον μπορούμε να διοικούμε το σπίτι".

Ο Σαλβατόρε είχε αφήσει πολλές ιδέες ημιτελείς που έπρεπε να ολοκληρωθούν. Γιατί μέχρι πρότινος όλα βασίζονταν στη χειροποίητη διαδικασία, όμως τώρα έπρεπε να γίνει μετάβαση στην παραγωγή με μηχανές, λόγω του όγκου των παραγγελιών. Σωτήρια αποδείχτηκε η συμβολή του Τζέρι, ανιψιού της οικογένειας που δούλευε στην εταιρία και ήξερε όλα τα τεχνικά στοιχεία για την κατασκευή των παπουτσιών.

Με την υποστήριξη των κοριτσιών της και λίγων υπαλλήλων, η Βάνα άνοιξε το επόμενο κεφάλαιο της επιχείρησης, δυναμικά κι εντυπωσιακά. Το 1961, τελειοποίησε το Gilio, το πρώτο άρωμα της εταιρίας και παρήγγειλε τη δημιουργία του πρώτου μεταξένιου μαντηλιού στο Κόμο. Το μαντήλι είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Φεραγκάμο με τη βοήθεια του καλλιτέχνη Αλβάρο Μονίνι και έμελλε να είναι το πρώτο μιας πολύ επιτυχημένης σειράς, που ανέλαβε η tρίτη κόρη της οικογένειας, η Φούλβια όταν μπήκε στην επιχείρηση το 1971. Παράλληλα, η Βάνα έκανε αποφασιστικές κινήσεις εμπιστευόμενη το ένστικτό της: έβρισκε τοποθεσίες για τα νέα καταστήματα, ανέλυε τα στοιχεία για την πελατεία και τον ανταγωνισμό, βρήκε το ιδανικό σύστημα εκπαίδευσης των υπαλλήλων και φρόντιζε ακόμα και τον τρόπο που θα ήταν τοποθετημένα τα πράγματα στο μαγαζί.

Το 1963 η επιχείρηση καλωσόρισε και τον Φερούτσιο, ο οποίος μετά από 14 χρόνια έγινε γενικός διευθυντής. Νέες γραμμές παραγωγής δημιουργήθηκαν για την κατασκευή μικρότερων δερμάτινων ειδών και τσαντών, ενώ ενισχύθηκε η παραγωγή αξεσουάρ από μετάξι ενώ προστέθηκαν και ανδρικές συλλογές, που ανέλαβε ο νεότερος αδερφός Λεονάρντο.

Από το 1960 ως τον θάνατό της στις 19 Οκτωβρίου του 2018 η Βάντα ήταν επικεφαλής του οίκου Salvatore Ferragamo, κρατώντας πάντοτε τις ισορροπίες στη δουλειά και στην οικογένεια. Το 1960, όταν έχασε τον σύζυγό της, αντί να κλείσει την επιχείρηση αποφάσισε να τη διευρύνει και να τη μετατρέψει από έναν οίκο παπουτσιών σε ένα κραταιό brand, συνώνυμο πλέον της ιταλικής φινέτσας και δημιουργικότητας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων δεν ήθελε διόλου να μιλά για τον εαυτό της και την τεράστια επιτυχία της.

Η έκθεση στο Μουσείο Salvatore Ferragamo

Για το λόγο αυτό το Μουσείο Salvatore Ferragamo διοργανώνει τώρα την έκθεση "Γυναίκες σε ισορροπία" προκειμένου να τιμήσει τη Βάνα Φεραγκάμο, αλλά και όλες τις γυναίκες που καλούνται να είναι οι πυλώνες της οικογένειας και της οικονομίας παράλληλα. Γυναίκες σε μια μεταβατική εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πάλεψαν να βρουν μια νέα θέση στην κοινωνία και συνέβαλαν στην αναγέννηση της ιταλικής κοινωνίας και της χώρας συνολικά.

Μέσα από αντικείμενα, έργα τέχνης, ρούχα, βίντεο και φωτογραφίες η έκθεση παρουσιάζει δράσεις και επιλογές γυναικών διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνες που τόλμησαν να μπουν σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες ενότητες: Οικογένεια, Γυναικεία Επαγγέλματα, Στούντιο Καλλιτεχνών, Γυναικεία Πρότυπα στον Κινηματογράφο, Νέες γυναίκες στο επίκεντρο, Η Μόδας ως έκφραση γυναικείας ταυτότητας. Θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο του 2023, ενώ στο site υπάρχει και virtual tour.
Read Next

24 Σεπ 2023

"Για τη ζήλια, τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το γέλιο": Η ταραχώδης ζωή της Φρανσουάζ Σαγκάν

Αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή είχε "μια προτομή του Μολιέρου με ένα στρινγκ". Αγάπησε άντρες και γυναίκες, σημάδεψε τη σύγχρονη λογοτεχνία με άσβεστη φλόγα.

24 Σεπ 2023

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ: "Eκείνη αγαπά τη γεύση του αλκοόλ πάνω στα χείλη μου, εγώ λατρεύω τις ψευδαισθήσεις της"

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1896 γεννιέται ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Κριτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν από καιρό αποφανθεί πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Αμερικής.

Περισσότερα από

Stories

24 Σεπ 2023

"Μου έκλεψαν τα παιδικά μου χρόνια":Εκεί που απαγάγουν μικρά παιδιά για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες

20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της μία γυναίκα λέει την ιστορία πίσω από το παράλογο και παράδοξο αφρικανικό έθιμο "τροκόσι" που, δυστυχώς,κρατάει ακόμα και σήμερα.

24 Σεπ 2023

"Όταν βγήκα ραντεβού με τη μαθήτριά μου Βούλα Ζουμπουλάκη, την άλλη μέρα παραιτήθηκα από το Εθνικό"

Η σημαντική ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως για τις θεατρικές ερμηνείες της γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1924.

23 Σεπ 2023

Όταν ο Φρόυντ ανέβηκε στην Ακρόπολη του συνέβη κάτι μοναδικό

Η ιδέα που συνέλαβε ο ψυχαναλυτής όταν ήρθε αντιμέτωπος με το ναό του Παρθενώνα είναι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα συμπλέγματα στην παγκόσμια ψυχολογία. O διακεκριμένος Αυστριακός νευρολόγος και ψυχίατρος έφυγε σαν σήμερα.

23 Σεπ 2023

Πάττι Μπόιντ: Η διάσημη "Layla" ήταν η μούσα που ερωτεύτηκαν παράφορα δύο θρύλοι της ροκ

Η περίπλοκη ερωτική ιστορία της με τον Τζορτζ Χάρρισον και τον Έρικ Κλάπτον.

23 Σεπ 2023

Διδώ Σωτηρίου: "Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες"

Ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Οι νεκροί περιμένουν". Της μεγάλης μυθιστοριογράφου και δημοσιογράφου που απεβίωσε σαν σήμερα.

22 Σεπ 2023

Άννα Καρίνα: Το απόλυτο icon της Nouvelle Vague

Η Άννα Καρίνα ήταν και θα μείνει για πάντα το απόλυτο πρόσωπο της Nouvelle Vague κυρίως μέσα από την παρουσία της στις ταινίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

21 Σεπ 2023

Μπιλ Μάρεϊ: Γιατί δεν τον αγαπάει πια το Χόλιγουντ;

"Ό,τι κι αν κάνεις, να δίνεις πάντα το 100%. Εκτός κι αν δίνεις αίμα". Σήμερα κλείνει τα 73.

21 Σεπ 2023

Λέοναρντ Κοέν:Τα τραγούδια, η ζωή του και η Ύδρα που λάτρεψε

"Είμαι έτοιμος να πεθάνω, ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο", έλεγε πριν έναν μόλις μήνα σε μια συνέντευξή του.

20 Σεπ 2023

Γιώργος Λάνθιμος-Δημήτρης Παπαϊωάννου: Η "άγνωστη" συνεργασία το 1997

Μια συνεργασία από το παρελθόν που λίγοι ίσως θυμούνται αποκάλυψε μέσα από το προφίλ του στο Instagram, ο γνωστός Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου.

20 Σεπ 2023

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.