Είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έγινε εθνικός θρύλος τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, χάρη σε έναν ακόμα άθλο που πραγματοποίησε. Ο λόγος για τον Σερ Τομ Μουρ, τον Βρετανό λοχαγό που μόλις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών από κορονοϊό, από την ίδια πανδημία που είχε πολεμήσει τόσο σκληρά.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη ο αιωνόβιος βετεράνος είχε δεσμευτεί να κάνει μια εκστρατεία πεζοπορίας στον κήπο με το «Π» του, με αρχικό στόχο να συγκεντρώσει 1.000 λίρες Αγγλίας για να ενισχύσει το βρετανικό σύστημα υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Όμως η συμμετοχή στον διαδικτυακό έρανο που ξεκίνησε ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας τελικά σχεδόν 33 εκ. λίρες από πάνω από 1,5 εκ. υποστηρικτές

Το αποτέλεσμα ήταν να απολαύσει τιμές εθνικού ήρωα και να χριστεί Σερ από τη βασίλισσα σε μια τελετή στο Κάστρο του Ουίνδσορ τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες διαγνώστηκε με COVID-19, αφού λόγω ειδικής αγωγής που έπαιρνε κατά της πνευμονίας δεν ήταν σε θέση να εμβολιαστεί. Έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε πλάι στις κόρες του. Οι τελευταίες σχολίασαν πως, τις τελευταίες ώρες που περάσαν μαζί του, «μοιράστηκαν γέλια και δάκρυα». Τουλάχιστον έφυγε πλάι στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού: «Η Μεγαλειότητά της απόλαυσε τη γνωριμία της με τον Λοχαγό Σερ Τομ και την οικογένειά του στο Ουίνδσορ. Οι σκέψεις της, όπως και εκείνες της βασιλικής οικογένειας, είναι μαζί τους, αναγνωρίζοντας την έμπνευση που έδωσε σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε, με τη σειρά του, για τον Σερ Τομ Μουρ: «Ήταν ένας ήρωας, με την αληθινή έννοια της λέξης. Στις σκοτεινές μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε πολεμήσει για την ελευθερία. Σε αυτή την κρίση της χώρας, τη βαθύτερη μεταπολεμική, μας ένωσε, ανέβασε το ηθικό μας, ενσάρκωσε το θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος». 

Δείτε το αφιέρωμα του BBC στον Σερ Τομ Μουρ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Φωτογραφία: Chris Jackson/Pool via REUTERS/File Photo
 

TAGS