Σειρά με επίκεντρο τον Cristóbal Balenciaga (Κρίστομπαλ Μπαλενσιάγκα) είναι ένα από τα επόμενα πρότζεκτ της Viacom CBS International Studios. H σειρά θα αφηγείται τη ζωή του διάσημου Ισπανού σχεδιαστή πίσω από τον δημοφιλή οίκο μόδας Balenciaga που τώρα ανήκει στον όμιλο Kering.

Σκηνοθέτης θα είναι ο Τζέιμς Κεντ, το σενάριο υπογράφουν οι Ρεμπέκα Πόλοκ και Κας Γκράχαμ και εκτελεστική παραγωγός στο καινούριο πρότζεκτ της ViacomCBS International Studios είναι η Φρίντα Τορεσμπλάνκο της Braven Films.

Ο Κριστομπάλ Μπαλενθιάγα (ισπανική γλώσσα, έχει επικρατήσει Μπαλενσιάγκα) γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1895. Ήταν Ισπανός σχεδιαστής μόδας βασκικής καταγωγής και ιδρυτής του οίκου μόδας Balenciaga 

Γεννήθηκε στην πόλη Γκετάρια της Ισπανίας στις 21 Ιανουαρίου 1895. Ο πατέρας του Βάσκος στην καταγωγή, ήταν ψαράς αλλά πέθανε όταν ο Balenciaga ήταν 11 ετών. Το 1919 άνοιξε για πρώτη φορά οίκο μόδας στο Σαν Σεμπαστιάν, μεταξύ μάλιστα των πελατών του συγκαταλέγονταν και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λόγω του Εμφυλίου Πολέμου κατέφυγε το 1937 στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε με ονόματα όπως η Κοκό Σανέλ και η Έλσα Σιαπαρέλι. Στο Παρίσι ζούσε ανοιχτά ως ομοφυλόφιλος. 

Από το 1960 πειραματίστηκε με αφηρημένα σχήματα που τον οδήγησαν στις γραμμές τουνίκ, σάκος και μπαλούν που έχουν συνδεθεί με το όνομά του. Τα βραδινά φορέματά του ήταν συχνά εμπνευσμένα από το φλαμένκο. Οι μοναδικές «γλυπτές» του φόρμες και η εμμονή του στη λεπτομέρεια ανύψωσαν την υψηλή ραπτική στον χώρο της τέχνης, και οι μαύρες και οι καφέ αποχρώσεις του θυμίζουν έργα του Γκόγια ή του Βελάθκεθ.

Ο Μπαλενσιάγκα έκλεισε τον οίκο του το 1968, απογοητευμένος από τον δρόμο που είχε πάρει η μόδα. Παραμένει, ωστόσο, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκφραστές της μόδας του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να επηρεάζει τους σύγχρονους σχεδιαστές. Πέθανε στην Ισπανία στις 24 Μαρτίου 1972.

 

Δείτε ένα βίντεο με τη ιστορία του οίκου Balenciaga: 

 

*με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και el.wikipedia.org

Φωτό: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS