ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κάνε τα λάθη σου, ρισκάρισε, γελοιοποιήσου, αλλά συνέχισε να προχωράς. Μη μένεις ακίνητος»

Το ηλεκτρισμένο στυλ του Τομ Γουλφ, του συγγραφέα με την αιχμηρή πένα και δημοσιογράφου με την καινοτόμα ματιά.

«Κάνε τα λάθη σου, ρισκάρισε, γελοιοποιήσου, αλλά συνέχισε να προχωράς. Μη μένεις ακίνητος»

Ο Tομ Γουλφ γεννήθηκε το 1931 και έφυγε από τη ζωή το 2018. Το πνεύμα του αθάνατο, διαχρονικό Ο Τομ Γουλφ, πρωτοπόρος αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον & Λι. Το 1957 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Γέιλ και στη συνέχεια ξεκίνησε μια δεκαετή καριέρα στο ρεπορτάζ. Το 1960, δουλεύοντας για την Washington Post, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανταπόκρισης καλύπτοντας την ανατροπή του καθεστώτος στην Κούβα.


Πρωτοπόρος της «Νέας Δημοσιογραφίας» τη δεκαετία του '60, συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα έντυπα. Έγραψε βιβλία που βασίζονται στη δημοσιογραφική έρευνα ("The Electric Kool-Aid Acid Test", 1968, "The Right Stuff", 1979) αλλά και λογοτεχνικά. Το βιβλίο του "The Bonfire of the Vanities" («Στο βωμό της ματαιοδοξίας»), που αναφέρεται στη Νέα Υόρκη του χρήματος και στη δεκαετία του ’80, τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.
Το 2010 το Εθνικό Ιδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ τον βράβευσε με το National Book Foundation’s Medal for Distinguished Contribution to American Letters.
Από τους μεγάλους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Έγραψε τέσσερα μυθιστορήματα και πολλά διηγήματα σε ένα στυλ που ήταν ανάμειξη ποιητικής και ρομαντικής πεζογραφίας με αυτοβιογραφικά στοιχεία.


Επηρέασε πολύ τους συγγραφείς της επόμενης γενιάς όπως τον Φίλιπ Ροθ, τον Κέρουακ κ.ά.

Μία συνέντευξή του:


Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου», που τον καθιέρωσε, κυκλοφόρησε το 1929, ως μια από τις λαμπρότερες λογοτεχνικές φωνές του 20ού αιώνα ασκώντας σημαντική επιρροή στο έργο πολλών μεταγενέστερων συγγραφέων, κυκλοφόρησε το 1929. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία, διασκευάστηκε για τη θεατρική σκηνή και μεταφράστηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Ευγένιου Γκαντ που μεγαλώνει σε μια μικρή επαρχιακή αμερικάνικη πόλη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μοναχικός παρίας αλλά και παθιασμένος καταγραφέας της αμερικάνικης καθημερινότητας, ο ήρωας θα έρθει αντιμέτωπος με έντονες καταστάσεις και με μια οικογενειακή τραγωδία πριν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήσει το σπίτι του αν θέλει να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

«Ήθελε να αγαπηθεί. Νίκη και έρωτας. Σε όλες τις αμέτρητες φαντασιώσεις του, ο Ευγένιος έτσι έβλεπε τον εαυτό του - αήττητο και πολυαγαπημένο. Μα έρχονταν στιγμές που έβλεπε ξεκάθαρα, και τότε φανερωνόταν όλη η αποτυχία και η στειρότητα της ζωής του. Έβλεπε την ξεχαρβαλωμένη και γελοία κορμοστασιά του, το συλλογισμένο και κλειστό πρόσωπό του, που έμοιαζε πάρα πολύ με σκοτεινό παράξενο λουλούδι και δεν μπορούσε να προκαλέσει, σκεφτόταν, παρά ένα συναίσθημα δυσφορίας στους γνωστούς και του συγγενείς του, που ασφαλώς θα τον κορόιδευαν. Αναθυμόταν με πονεμένη καρδιά τις αμέτρητες ταπεινώσεις, σωματικές και με λόγια, που είχε περάσει στο σχολείο και στην οικογένειά του, μπροστά στον κόσμο - κι όσο το συλλογιόταν οι σάλπιγγες της νίκης σώπαιναν μες στο δάσος, οι τυμπανοκρουσίες του θριάμβου σταματούσαν, η περήφανη κλαγγή των σήμαντρων τρεμόσβηνε και σώπαινε. Οι αετοί του είχαν πετάξει - έβλεπε τον εαυτό του, σε στιγμές που λογικευόταν, σαν έναν τρελό που παρασταίνει τον Καίσαρα. Γύρισε το κεφάλι του από την άλλη και σκέπασε το πρόσωπό του με το χέρι του».

Αφορισμοί του Τομ Γουλφ

  • Κάνε τα λάθη σου, ρισκάρισε, γελοιοποιήσου, αλλά συνέχισε να προχωράς. Μη μένεις ακίνητος.
  • Έχεις φτάσει στον κολοφώνα της επιτυχίας τη στιγμή που δεν θα σε ενδιαφέρουν πια τα λεφτά, τα κομπλιμέντα ή η δημοσιότητα.
  • Ο λόγος που ο συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο είναι για να ξεχάσει ένα βιβλίο, και ο λόγος που ο αναγνώστης διαβάζει ένα βιβλίο είναι για να το θυμηθεί.
  • Κουλτούρα είναι οι τέχνες που έχουν ανέλθει στο επίπεδο ενός πλέγματος πεποιθήσεων.

*Με στοιχεία από biblionet.gr / politeianet.gr

Photo: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.