
Όσοι έχουμε παρακολουθήσει την ταινία «The Social Network» (2010) του Ντέιβιντ Φίντσερ γνωρίζουμε ήδη την ιστορία τους. Οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι Κάμερον και Τάιλερ Γούινκλβος κατηγόρησαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι τους έκλεψε την ιδέα της δημιουργίας του Facebook, του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα δικαστήρια, όπου τα αδέρφια πέτυχαν έναν διακανονισμό 65 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ωστόσο μοιάζουν ψίχουλα μπροστά στην καθαρή αξία του Ζούκερμπεργκ, που υπολογίζεται στα 123 δις δολάρια.
Συγκεκριμένα, το 2002, ενώ σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οι Γουίνκλβος δημιούργησαν μαζί με έναν ακόμα συμφοιτητή τους, τον Ντίβια Ναρέντρα, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ονόματι HarvardConnection, οι χρήστες του οποίου είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ, να αποκτήσουν διαδικτυακούς φίλους και να ανταλλάξουν μηνύματα. Αυτή την ιδέα (που η αλήθεια είναι ότι θυμίζει εντυπωσιακά Facebook) κατηγορούν τον Ζάκερμπεργκ ότι τους έκλεψε.
Συνέχισαν, ωστόσο, να επιχειρούν στον κόσμο της τεχνολογίας και το 2012 άρχισαν να επενδύουν στο Bitcoin, η αξία του οποίου απογειώθηκε από τα 8 δολάρια (τότε) στα 57.000 δολάρια (σήμερα). Αν ισχύει ότι πλέον διαχειρίζονται το 1% όλων των Bitcoins που κυκλοφορούν, η περιουσία τους ανέρχεται στα 10 δις δολάρια.
Συνέχισαν να επιχειρούν στον κόσμο της τεχνολογίας και το 2021 άρχισαν να επενδύουν στο Bitcoin, η αξία του οποίου απογειώθηκε από τα 8 δολάρια (τότε) στα 57.000 δολάρια (σήμερα)
Μετά το HarvardConnection και τον διακανονισμό τους με τον Ζάκερμπεργκ, οι δίδυμοι συνέχισαν τις σπουδές τους με MBAs στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώ παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν το ταλέντο και την αγάπη τους για την κωπηλασία φτάνοντας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δύο χρόνια αφού αγόρασαν το πρώτο τους Bitcoin ίδρυσαν τη δική τους επενδυτική εταιρεία (Gemini) που μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 25 startups και διαχειρίζεται περισσότερα από 30 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες του είδους της στον κόσμο.
Μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις τους είναι στην πλατφόρμα δημοπρασιών ψηφιακών έργων τέχνης Nifty Gateway, την οποία παρεμπιπτόντως έχουν δημιουργήσει δύο άλλοι δίδυμοι, οι Ντάνκαν και Γκρίφιν Κοκ Φόστερ. Πρόσφατα ένα από τα λεγόμενα έργα κρυπτο-τέχνης ή NFTs, του καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο «Beeple», έφτασε μέχρι τους τίτλους των ειδήσεων καθώς πωλήθηκε για το ιλιγγιώδες ποσό των 69 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόσφατα ένα από τα λεγόμενα έργα κρυπτο-τέχνης ή NFTs, του καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο «Beeple», έφτασε μέχρι τους τίτλους των ειδήσεων καθώς πωλήθηκε για το ιλιγγιώδες ποσό των 69 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα ακόμα πρόσφατο απόκτημά τους είναι η εταιρεία Artie, που σχεδιάζει ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να παίξουμε χωρίς να τα κατεβάσουμε στη συσκευή μας. Γενικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στις πιο hot εξελίξεις της τεχνολογικής αγοράς, φαίνεται πως θα συναντήσεις τα καρμπόν, αρρενωπά πρόσωπά τους. Η ιστορία τους πάντως έχει και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Αν είσαι αρκετά οξυδερκής και ενημερωμένος, τελικά δεν χάνεσαι. Ακόμα και αν κάποτε έπεσες θύμα «επιτηδείων» - όπως ήταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς τους.
*Με στοιχεία από celebritynetworth.com
Φωτό: EPA/JASON SZENES