ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ζωή Γιακουμάτου: «Το επίθετό μου είναι διαβατήριο αλλά και εύκολος στόχος για αβίαστη κριτική»

Ζωή Γιακουμάτου: «Το επίθετό μου είναι διαβατήριο αλλά και εύκολος στόχος για αβίαστη κριτική»

Η Ζωή Γιακουμάτου μία νέα και ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, κόρη του Γεράσιμου Γιακουμάτου, βουλευτή της ΝΔ, μας άνοιξε, με χαρά, το ατελιέ της στο Κολωνάκι (Πλουτάρχου 25), μας ξενάγησε στον χώρο της και μας απάντησε με ειλικρίνεια σε ό,τι και αν τη ρωτήσαμε. Aκόμα και όταν την φέραμε σε δύσκολη θέση, δεν δίστασε να απαντήσει, όπως εκείνη πιστεύει, δίχως να μασάει τα λόγια της.

Ζωή Γιακουμάτου: «Το επίθετό μου είναι διαβατήριο αλλά και εύκολος στόχος για αβίαστη κριτική»
"Ξεκίνησα από το Πολιτικό της Νομικής -όπου εκεί ολοκλήρωσα τις σπουδές μου- και παράλληλα πήγαινα σε μία ιδιωτική σχολή μόδας, σαν χόμπι για αρχή, έκανα σχέδιο μόδας και styling".

-Πότε και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας;

Ξεκίνησα από το Πολιτικό της Νομικής -όπου εκεί ολοκλήρωσα τις σπουδές μου- και παράλληλα πήγαινα σε μία ιδιωτική σχολή μόδας, σαν χόμπι για αρχή, έκανα σχέδιο μόδας και styling. Εκεί, παρατήρησα ότι με ενδιαφέρει πιο σοβαρά ο χώρος της μόδας. Αφού τελείωσα τις δύο σχολές και αφού ήθελα να μπω δυναμικά, σωστά και επαγγελματικά στον χώρο αυτό, πήγα στο Λονδίνο και τελειοποίησα τις σπουδές μου, πάνω στο σχέδιο μόδας και marketing (τα καλοκαίρια έμενα εκεί και έκανα κοσμήματα, λόγο μικρής εμπειρίας στον χώρο αυτό) και αφού γύρισα στην Ελλάδα, μαθήτευσα δίπλα σε σπουδαίους σχεδιαστές σε μία ελληνική εταιρεία ρούχων. Κάπως έτσι αποφάσισα να ανοίξω τον δικό μου χώρο, με σταθερά βήματα και να κάνω τα δικά μου ρούχα, το δικό μου brand.

-Με ποιο τρόπο οι αναφορές σου φαίνονται στα ρούχα σου;

Με εμπνέουν τα πάντα. Η φύση, τα κτίρια, οι άνθρωποι, τα πάντα. Αλλά επίσης κάνω την μέθοδο του printing, δηλαδή βγάζω φωτογραφίες από θάλασσες και γενικώς την φύση. Τις τυπώνω και τις βγάζω πάνω στα υφάσματα. Μάλιστα το έχω ξεκινήσει με μία εταιρεία στην Ιταλία αυτό (τώρα και στην Ελλάδα) το να τυπώνουμε φωτογραφίες που μου αρέσουν και να τις περνάω πάνω στα υφάσματα, στο σχέδιο. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ είναι αποτελεί μία βασική πηγή έμπνευσης.

"Μόλις ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι θα ασχοληθώ με αυτόν τον χώρο, κυρίως όταν θα πάω στο Λονδίνο, εντάξει, δεν το πήρε και πολύ ζεστά, είχε τις αντιρρήσεις του".

-Όταν ανακοίνωσες στον πατέρα σου ότι θες να ασχοληθείς με αυτόν τον χώρο, πως αντέδρασε;

Περίμεναν ότι θα πάω σε κάτι πλησιέστερο προς τις πολιτικές επιστήμες. Αλλά εμένα δεν μου άρεσε η πολιτική, ενώ έμαθα πολλά και σημαντικά πράγματα από τις σπουδές μου, που λίγο πολύ όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, πήγα στην μόδα. Μόλις το ανακοίνωσα ότι θα ασχοληθώ με αυτόν τον χώρο, κυρίως όταν θα πάω στο Λονδίνο, εντάξει, δεν το πήρε και πολύ ζεστά, είχε τις αντιρρήσεις του, λόγω του ότι δεν είναι ένα επάγγελμα σίγουρο, σταθερό κ.α τέτοια που λένε οι γονείς. Ο πατέρας μου όταν είδε ότι δεν είναι ένα καπρίτσιο, όταν κατάλαβε ότι θα το κάνω σωστά και σοβαρά και ότι θα το υποστηρίξω, τότε με στήριξε, πάντα με στηρίζει σε επιλογές που κάνω συνειδητά και σωστά. Βέβαια, τότε που του το ανακοίνωσα έτσι ξαφνικά ότι θα φύγω να πάω σε μία ξένη χώρα, του είχε έρθει κάπως (γέλια).

-Πόσο σε έχει βοηθήσει στην μέχρι τώρα καριέρα σου το ότι είσαι κόρη ενός βουλευτή;

Πιστεύω ότι εάν είχα ένα πατέρα, ο οποίος είχε έναν οίκο μόδας ή να είχε σχέση με τον χώρο θα με βοηθούσε περισσότερο. Αλλά το καλό είναι ότι έχω ένα όνομα από πίσω μου, το οποίο έχει ιστορία, είναι αναγνωρίσιμο, μπορεί να θεωρηθεί διαβατήριο για μερικούς. Έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον πατέρα μου, φυσικά εάν ήμουν στην πολιτική θα μετρούσε διαφορετικά. Τώρα στην μόδα δεν νομίζω ότι βοηθάει. Σαφέστατα παίζει όπως σου είπα ρόλο το όνομα για κάποιους, αλλά το εάν θα ράψουν σε εμένα, εάν με εμπιστευτούν, δεν θα έρθουν για τον πατέρα μου, αλλά μόνο γιατί αναγνωρίζουν την δουλειά μου. Εγώ δεν θα μπορούσα να έχω άποψη π.χ. για μία ηθοποιό, κόρη βουλευτή επειδή είναι κόρη του τάδε, χωρίς να την δω να παίζει. Φυσικά καμία φορά, λειτουργεί και αρνητικά (λόγο ακριβώς του ότι είσαι κόρη βουλευτή), διότι σε κρίνουν με το παραμικρό και ευκολότερα, αλλά το παν είναι να είσαι σωστός και καλός σε ό,τι κάνεις στην ζωή σου, έτσι πρέπει να είσαι και στην δουλειά σου.

"Πιστεύω ότι εάν είχα ένα πατέρα, ο οποίος είχε έναν οίκο μόδας ή να είχε σχέση με τον χώρο θα με βοηθούσε περισσότερο".
"Έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον πατέρα μου, φυσικά εάν ήμουν στην πολιτική θα μετρούσε διαφορετικά. Τώρα στην μόδα δεν νομίζω ότι βοηθάει".

-Συμφωνείς με τις πολιτικές επιλογές του πατέρα σου;

Θα απαντήσω σαν Ζωή, σαν πολίτης αυτής της χώρας, που οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν και εμένα, μιας και ζω επιπλέον το εμπόριο αυτής της χώρας, το οποίο περνάει τεράστια κρίση. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση του κόσμου. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, εγώ, εσύ, ο πατέρας μου, όλοι, δεν ευθύνεται μόνο ένας. Δεν νομίζω ότι θα έκανα κάτι καλύτερο στην θέση του πατέρα μου. Με έχει κάνει περήφανη, εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρω ότι όταν ψήφιζαν τα μνημόνια κτλ, δεν κοιμόταν το βράδυ, ή ότι δεν μίλαγε εύκολα, δεν είχε διάθεση και όχι μόνο από τον πατέρα μου, αλλά και από άλλους συναδέλφους του. Κανείς δεν ψηφίζει για να καταστραφεί μία χώρα και να χαίρεται γι΄ αυτό. Ακόμα και αυτοί που τα ψηφίζουν τώρα το κάνουν από άγνοια, (όχι ότι τους υποστηρίζω), θεωρώ ότι δεν είναι κατάλληλοι για τον χώρο της πολιτικής και ότι έχουν άγνοια κινδύνου. Πιστεύω ότι στην θέση του θα είχα κάνει τα ίδια, όπως σου είπα είμαι περήφανη για εκείνον και δεν έχω τίποτα να του προσάψω. Δεν έχουν να πουν για το πρόσωπο του κάτι κακό. Για την πολιτική του κόμματος που ανήκει έχουν, αλλά για εκείνον τίποτε. Μακάρι να πουν και για εμένα τόσο καλά λόγια, στον χώρο της μόδας.

-Εσύ πως και δεν σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς με τον χώρο της πολιτικής;

Δεν μου αρέσει καθόλου. Σαν σπουδές με βοήθησαν πάρα πολύ, έμαθα πράγματα που μου ήταν χρήσιμα, αλλά δεν ήθελα με τίποτα να ασχοληθώ με την πολιτική, ιδίως έτσι όπως έχει γίνει σήμερα με απωθεί. Είναι και ένας χώρος που πρέπει να αφιερώσεις όλη σου την ζωή εκεί, όλο σου το είναι, κάτι το οποίο κάνει χρόνια τώρα ο μπαμπάς μου. Δεν νομίζω ότι θα ήμουν και τόσο καλή σε αυτό.

"Ο πατέρας μου με έχει κάνει περήφανη, εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρω ότι όταν ψήφιζαν τα μνημόνια κτλ, δεν κοιμόταν το βράδυ".
"Σαν σπουδές με βοήθησαν πάρα πολύ, έμαθα πράγματα που μου ήταν χρήσιμα, αλλά δεν ήθελα με τίποτα να ασχοληθώ με την πολιτική, ιδίως έτσι όπως έχει γίνει σήμερα με απωθεί".

-Είσαι μία νέα ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, που ξεκίνησες να κάνεις πράγματα πάνω στη γενικότερη κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό;

Είναι αρκετά δύσκολο γιατί η τέχνη της μόδας, είναι δημιουργία και έμπνευση. Όταν λείπουν αυτά δεν μπορείς να λειτουργήσεις και λείπουν αυτή την στιγμή από την Ελλάδα, διότι παντού βλέπεις μία στεναχώρια, θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση και δεν μπορείς να ολοκληρώσεις πράγματα και καταστάσεις, ειδικά στην γενιά μου. Από την άλλη όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο. Αλλά, ειδικά στον χώρο της μόδας είναι πραγματικά δύσκολο, από πολλές απόψεις π.χ. θες καλά υφάσματα κ.ά που δεν μπορείς να τα έχεις εύκολα. Πρέπει όμως να μείνουμε εδώ, έστω και μαζεμένα να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να το παλέψουμε όπως μπορούμε και μετά να βγούμε προς τα έξω. Όλοι μου έλεγαν γιατί επέστρεψα από το εξωτερικό, αλλά πρώτα πρέπει να παλέψεις εδώ και μετά να βγάλεις προς τα έξω ό,τι καλύτερο έχεις, πάρα τις δυσκολίες.

-Είχες πρότυπα από την Ελλάδα ή από το αξωτερικό;

Ειδικά στο Λονδίνο, ναι, είχα. Μία βόλτα να κάνεις εκεί από την σχολή μέχρι το σπίτι, ήταν μία μαγεία, έπαιρνα πολλά ερεθίσματα. Φυσικά και στην Ελλάδα είχα πρότυπα από τα οποία επηρεάστηκα και τα έβαλα στην δουλειά μου, αλλά δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία μην ξεχάσω κανέναν και παρεξηγηθώ (γέλια).

-Εάν σου ζητούσα να περιγράψεις τον εαυτό σου με λέξεις ή φράσεις ποιες θα ήταν αυτές;

Ρώτα τους γονείς μου, τους φίλους μου, τι να σου πω εγώ; (γέλια). Το κακό με εμένα είναι ότι είμαι λίγο επιπόλαιη (διότι δεν έχω δεύτερη σκέψη) μετά πεισματάρα, αυθόρμητη... Αυτά με χαρακτηρίζουν πιο πολύ.

"Πρέπει, παρά τις δυσκολίες, να μείνουμε εδώ, έστω και μαζεμένα να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να το παλέψουμε όπως μπορούμε και μετά να βγούμε προς τα έξω".
"Το κακό με εμένα είναι ότι είμαι λίγο επιπόλαιη (διότι δεν έχω δεύτερη σκέψη) μετά πεισματάρα, αυθόρμητη.."..

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Ετοιμάζω την παραγωγή για την καινούργια μου κολεξιόν, ετοιμάζομαι να μπω πιο δυναμικά στον χώρο του bridal και στης βάπτισης και θέλω φέτος να καταφέρω να συμμετάσχω σε μία έκθεση στο εξωτερικό, επίσης μέσα στον χειμώνα θα κάνω ένα event στην Αθήνα. Αυτά μέχρι στιγμής…

-Τι θα ήθελες να πεις κλείνοντας την συνέντευξη;

Θα ήθελα να ευχηθώ το εξής: Να ασχολείται ο καθένας με το πώς θα πάει τον εαυτό του μπροστά, τη δουλειά του και να πάψει να ασχολείται με το τι κάνει ο διπλανός του, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Επίσης, να στηρίζουμε κάθε τι ελληνικό και όχι τόσο πολύ το ξένο, δεν είπα να το απορρίψουμε τελείως, απλά πρώτα η Ελλάδα και μετά όλα τα άλλα.

"Θα ήθελα να ευχηθώ το εξής: Να ασχολείται ο καθένας με το πώς θα πάει τον εαυτό του μπροστά, τη δουλειά του και να πάψει να ασχολείται με το τι κάνει ο διπλανός του" λέει η Ζωή Γιακουμάτου στον Σπύρο Καλαματιανό, στο φινάλε της συνέντευξης.
"Ετοιμάζω την παραγωγή για την καινούργια μου κολεξιόν, ετοιμάζομαι να μπω πιο δυναμικά στον χώρο του bridal και στης βάπτισης και θέλω φέτος να καταφέρω να συμμετάσχω σε μία έκθεση στο εξωτερικό, επίσης μέσα στον χειμώνα θα κάνω ένα event στην Αθήνα"¨.
"Ειδικά στον χώρο της μόδας είναι πραγματικά δύσκολο (λόγω κρίσης), από πολλές απόψεις π.χ. θες καλά υφάσματα κ.ά που δεν μπορείς να τα έχεις εύκολα".

Facebook Zoi Giakoumatou Atelier

(Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Ζωής Γιακουμάτου)
Read Next

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι

05 Μαϊ 2022

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Μαϊ 2022

Eurovision 2022: με φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη

Στο Τορίνο θα διεξαχθή η φετινή Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα θα εμφανιστεί με δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη.

03 Μαϊ 2022

Κως: Μαθητές σχεδιάζουν οικολογικό ξενοδοχείο 5 αστέρων

Μαθητές Λυκείου σχεδιάζουν το ξενοδοχείο αντλώντας έμπνευση από το «Χόμπιτ» του Τόλκιν.

06 Απρ 2022

Almondtini: Μοιάζουν με καραμελάκια, αλλά είναι κοσμήματα από πηλό

Η Άννα Κοτρώτσου, μας μιλά για τα πρωτότυπα κοσμήματα που φτιάχνει από πηλό, χρώμα και χαρά.

05 Απρ 2022

O Νίκος Φλώρος στην Αυστραλία

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

04 Απρ 2022
30 Μαρ 2022

Μια νέα τοιχογραφία έρχεται σα «Κύμα» από το Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Wave» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

28 Μαρ 2022

Ancient Greek Sandals: τώρα και συλλογή για το σπίτι

Ο ένας χρόνος που περάσαμε στο σπίτι ενέπνευσε τα Ancient Greek Sandals να δημιουργήσουν τη πρώτη τους homeware συλλογή.

20 Μαρ 2022

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, η Θεσσαλονίκη αποτελεί λίκνο της ελληνικής γαστρονομίας. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μας εξηγεί το γιατί.

17 Μαρ 2022

Θέλεις να εργαστείς στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τώρα έχεις την ευκαιρία

Η διαδικασία αιτήσεων ξεκίνησε. Στείλτε την αίτησή σας μέχρι τις 5 Απριλίου.