0
SHARES

H Κατερίνα Ρότσου, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία, εργάζεται ως καθηγήτρια γερμανικών. Από το 2012, παράλληλα με τη δουλειά της, αποφασίζει να ασχοληθεί και με τη γυναικεία μόδα, πιο συγκεκριμένα με ένα συγκεκριμένο αξεσουάρ της γυναικείας μόδας, τις τσάντες. Το νέο της εγχείρημα βαφτίζεται «thegreekbag» και αποδεικνύεται ότι μόνο άσχετο δεν είναι από το αντικείμενο εργασίας της.

Οι τσάντες της, τύπου tote bags, απεικονίζουν ελληνικούς χάρτες, που παραπέμπουν απευθείας στις σχολικές αίθουσες των παιδικών μας χρόνων. «Σκέφτηκα να βρω έναν τρόπο να  μεταφέρω αυτό το κομμάτι  από το σχολείο στον δρόμο. Για διάφορους λόγους. Ήταν για παράδειγμα  η νοσταλγική διάθεση που σου προκαλεί βλέποντάς τον. Ο χάρτης είναι ένα αντικείμενο φορτωμένο με μνήμες. Η ιδέα και η ανάγκη να υλοποιηθεί ήρθε τότε που κατάλαβα κι εγώ πια για τα καλά, ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι ο τόπος πρόκειται να  περάσει ώρες δύσκολες» θυμάται η Κατερίνα ενώ χαϊδεύει ασυναίσθητα τους χάρτες-τσάντες (ή τις τσάντες-χάρτες;) που απλώνονται μπροστά της.

Οι χάρτες της Κατερίνας δεν είναι αυτό που στον χώρο της μόδας λέγεται «fashion statement». Είναι σκέτο statement, καθώς κάθε χάρτης από μόνος του είναι «ένας ζωντανός οργανισμός. Μιλάει από μόνος του και λέει στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει για τον τόπο. Συστήνεται σε όσους δεν τον ξέρουν. Περιγράφει και διαγράφει την πορεία όσων επιλέγουν να τον ταξιδέψουν. Θυμίζει τα μέρη που ζήσαμε και ζούμε,  αγαπήσαμε και αγαπούμε. Αποχαιρετά όσους φεύγουν» όπως λέει η ίδια.
Γεωγραφικά τμήματα της χώρας ή ολόκληρα πολεοδομικά σχέδια ελληνικών πόλεων αποτυπώνονται πάνω στα λεπτά πολυεστερικά υφάσματα (από τα οποία είναι κατασκευασμένες οι τσάντες) καθώς και στο τελευταίο κομμάτι της συλλογής της, που δεν είναι τσάντα αλλά ένα κολάν, ονόματι thegreektights. Με μια πρώτη ματιά, θυμίζει σχέδιο γκραφίτι, αλλά αν το ψάξεις λίγο καλύτερα, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για τον πολεοδομικό χάρτη της Αθήνας.

Το thegreektights είναι το τελευταίο σχέδιο της Κατερίνας Ρότσου. Ένα κολάν, σε διάφορα χρώματα, με τον πολεοδομικό χάρτη της Αθήνας.

Όσο περιεργάζομαι τους wearable χάρτες της, τόσο με βασανίζει το ερώτημα: άραγε η δημιουργός του thegreekbag ασχολείται με τη μόδα μέσω της Ελλάδας ή μέσω της μόδας, ασχολείται με την Ελλάδα;
«Για μένα η ενασχόλησή μου με τον χάρτη ήταν τελικά ένας τρόπος να ασχοληθώ με την ίδια χώρα. Με αυτό τον  τρόπο βάλθηκα να καλλιεργώ ένα κομμάτι της. Μέσα από την προσπάθεια αυτή  είδα αυτό που υποπτευόμουν: ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Είναι ένας τόπος ευλογημένος που θα σου επιστρέψει με το παραπάνω αυτό που θα του δώσεις. Τα υπόλοιπα είναι θέμα του καθένας μας χωριστά και κατ επέκταση όλων μας. Έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για να τα καρπωθούμε; Κι αν όχι, ποια είναι η ετοιμότητά μας να τα αποκτήσουμε;» μου απαντά μέσω ερωτημάτων, και συνεχίζει: «Εγώ βρήκα έναν δρόμο και ξεκίνησα μια πορεία. Καμιά φορά φοβάμαι πως θα χαθώ. Το πού θα με βγάλει όμως τελικά εξαρτάται από μένα».
Απ’ ό,τι δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της, η Κατερίνα Ρότσου όχι μόνο δεν χάνεται, αλλά, χάρη στους χάρτες της, βρίσκει εύκολα το δρόμο της: έπειτα από δυναμικές συμμετοχές σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ετοιμάζεται τώρα για την 2η Εμπορική Έκθεση Νέων Ελληνικών Εταιριών και Σχεδιαστών με την ονομασία Greek Brand New, στο Hub, από τις 15 ώς τις 17 Ιανουαρίου. Μην τη χάσετε!
 

Info
Τα προϊόντα thegreekbag, φυσικά και το κολάν, θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο ομώνυμο ηλεκτρονικό κατάστημα.

 

 

 

 

TAGS