Η Ελισσάβετ ξαναπλάθει το ψωμί, ξαναπλάθει την ουσία της ζωής.

Ψωμί και τυρί. Οι δύο πιο σουξεδιάρικες τροφές της οικουμένης. Ο συνδυασμός τους δε, βάζει κάτω πολλά πιάτα αστεριών Michelin. Το ένα από τα δύο συστατικά του βασικού αυτού δίπολου διατροφικής επιτυχίας, το ψωμί, έχει αναλάβει η Ελισσάβετ Κουλούρη να το ξαναπλάσει με μαεστρία, όρεξη, γνώση και αγάπη. Τα ψωμιά Betty's Bakery έχουν γίνει το νέο talk of the town της Αθήνας και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα τους και μόνο μοσχοβολάει καλοψημένη κόρα. Μια κόρα που προστατεύει, με ευγένεια, όλα τα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού.

Η περιούσια τροφή είναι η βασική τροφή της Ευρώπης, της Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μόνο που εκεί έχει τη μορφή πίτας. Οι Ασιάτες, από τους υδατάνθρακες, προτιμούν το ρύζι. Ρωτάω τη Ελισσάβετ για τη σχέση της με την ουσία της ζωής, το ψωμί, και πως αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι που παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.

Από ένα σημείο και μετά είχα αποδεχτεί ότι το καλό ψωμί δύσκολα θα το βρω και το είχα σχεδόν αποκλείσει από τη διατροφή μου.

«Το Betty’s Bakery γεννήθηκε κάποια στιγμή τέλος καλοκαιριού πέρυσι ανάμεσα σε βουτιές και ξεκούραση στη Σίφνο, όπου πέρναγα το καλοκαίρι μου. Το ψωμί, όμως, με τη μορφή που το φτιάχνουμε στο Betty’s Bakery μπήκε στη ζωή μου από τον Απρίλιο του 2015 όταν και ξεκίνησα να κάνω κάποια σεμινάρια παραγωγής ψωμιού στο εξωτερικό» μου λέει και συνεχίζει: «Δεν έχω πολλά να σου πω για το ποια ήταν η σχέση μου με το ψωμί πριν το γνωρίσω σε αυτή τη μορφή που το ξέρω σήμερα. Ενθουσιαζόμουν στα ταξίδια μου όταν έβρισκα βαρύ ψωμί βιολογικής σίκαλης, για παράδειγμα, και απογοητευόμουν όταν ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρω 100% ελληνική σίκαλη στην Αθήνα. Έτσι από ένα σημείο και μετά είχα αποδεχτεί ότι το καλό ψωμί δύσκολα θα το συναντήσω και το είχα σχεδόν αποκλείσει από τη διατροφή μου. Μα όταν είδα τον τρόπο να φτιάχνω το αληθινό ψωμί και κατάλαβα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, όλα άλλαξαν! Δεν μπορώ ακόμα να μην ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω το προζύμι να φουσκώνει, να αντιδρά, να κάνει ήχους…Είναι μαγεία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν του φερθείς με υπομονή και αγάπη θα σου δώσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του. Αν το βιάσεις το ψωμί, το έχασες. Αυτή είναι η σχέση μας τώρα: Της υπομονής, της αγάπης και του σεβασμού» εξηγεί και για κάποιον λόγο νιώθω ότι δεν μου μιλάει για το ψωμί, αλλά για το χαμένο νόημα της σύγχρονης ζωής. Αυτό που όλοι ξεχάσαμε μεταξύ τυρού, αχλαδιού, τσάμπα σοσιαλιτέ και διαδικτυακής παραζάλης.

«Αν το βιάσεις το ψωμί, το έχασες. Αυτή είναι η σχέση μας τώρα: Της υπομονής, της αγάπης και του σεβασμού».
«Δεν μπορώ ακόμα να μην ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω το προζύμι να φουσκώνει, να αντιδρά, να κάνει ήχους…Είναι μαγεία».

Η Ελισσάβετ, το ψωμί, μια στρωμένη καριέρα και τα αλεύρια

«Η σχέση μου με το αληθινό ψωμί είναι πρόσφατη. Μόλις έναν χρόνο πριν ανακάλυψα τη μαγεία που εμπεριέχει το φυσικό προζύμι, τα βιολογικά υλικά, η σωστή άλεση…Η πορεία μου μέχρι τότε δεν είχε διασταυρωθεί ποτέ με το ψωμί. Ούτε καν με την χειρωνακτική εργασία και παραγωγή. Έχω σπουδάσει Διεθνές Δίκαιο και η δουλειά που επέλεξα να κάνω ήταν Σύμβουλος Επικοινωνίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς, δρόμο που υπηρέτησα πιστά και χωρίς παύσεις για σχεδόν 15 χρόνια. Όταν αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα, άρχισα να αναζητώ τομείς που μου έδιναν πραγματική χαρά, με έκαναν να καταλαβαίνω περισσότερο την κοινωνία και τον κόσμο και είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Κάπου εκεί, ανάμεσα σε εθελοντική εργασία, περισσότερο χρόνο για μαγειρέματα και ψησίματα και μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και την κοινωνία εμφανίστηκε η ιδέα του Betty’s Bakery» συνοψίζει μέσα σε λίγες λέξεις η Ελισσάβετ τη διαδρομή της μέχρι τώρα. Αλλαγή πλεύσης, λοιπόν. Αυτό το μάντρα πάντα πιάνει. Ποτέ κανένας δεν διαψεύστηκε φρενάροντας ξαφνικά και ακολουθώντας το off road μονοπάτι.

«Έχω σπουδάσει Διεθνές Δίκαιο και η δουλειά που επέλεξα να κάνω ήταν Σύμβουλος Επικοινωνίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς» λέει η Ελισσάβετ και ανατρέπει τα δεδομένα.
«Υπάρχει ανάγκη για υγιεινή διατροφή όχι μόνο υγιεινό ψωμί».

Συνειδητοποιώ ότι κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας η Ελισσάβετ έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη φράση «αληθινό ψωμί». Της ζητάω εξηγήσεις. Υπάρχει και ψεύτικο ψωμί; «Υπάρχει μια καμπάνια που τρέχει στην Αγγλία και έχει συμμετέχοντες από πολλές χώρες της Ευρώπης, που λέγεται Real Bread Campaign που αποτελεί και την έμπνευσή μας για ψωμί που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: φυσικό προζύμι, αλεύρι και νερό. Πέρα, όμως, από την κυριολεκτική προέλευση της φράσης, για εμάς αυτό που φτιάχνουμε είναι αληθινό ψωμί. Έχει μόνο ό,τι χρειάζεται, δεν έχει πρόσθετα, κάνει μόνο καλό» μου απαντάει.

-Γιατί υπάρχει ανάγκη για υγιεινό ψωμί;

«Υπάρχει ανάγκη για υγιεινή διατροφή όχι μόνο υγιεινό ψωμί. Είναι σημαντικό σε μια περίοδο που τα εισοδήματά μας έχουν μειωθεί και η αγοραστική μας δύναμη έχει χαθεί, να επιλέγουμε να τοποθετούμε τα χρήματά μας σε προϊόντα διατροφής που έχουν αξία για εμάς και την οικογένειά μας».

-Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση «μα, δεν είναι νόστιμα πια τα ψωμιά»...

«Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι τα ψωμιά δεν είναι πια νόστιμα. Υπάρχουν πολύ νόστιμα ψωμιά εκεί έξω και φούρνοι που τα στηρίζουν πολλά χρόνια τώρα με μεράκι και αγάπη. Αυτό που υπάρχει, όμως, παράλληλα σε μεγάλο βαθμό είναι μια τάση για φθηνό ψωμί, ως αποτέλεσμα της εποχής που ζούμε, που δημιουργείται με πρώτες ύλες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Αυτό το ψωμί σίγουρα δεν είναι νόστιμο και κυρίως είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Για να επιστρέψω στη νοστιμάδα του ψωμιού, για μένα το στοιχείο που δίνει μοναδική γεύση και άρωμα είναι η πρώτη ύλη. Το βιολογικό αλεύρι μικρών Ελλήνων παραγωγών, που το αλέθουν στον πετρόμυλο, δημιουργεί ψωμί που κρατά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καρπού μετά το ψήσιμο».

«Το Real Bread Campaign αποτελεί την έμπνευσή μας για ψωμί που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: φυσικό προζύμι, αλεύρι και νερό».
«Το βιολογικό αλεύρι μικρών Ελλήνων παραγωγών, που το αλέθουν στον πετρόμυλο, δημιουργεί ψωμί που κρατά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καρπού μετά το ψήσιμο».

Στέκομαι στο «ως αποτέλσμα της εποχής που ζούμε» που μου είπε. Η ευθεία αναλογία του ιστορικού φόντου με τη ζωή. Με τα «πάντα» της ζωής: από το ψωμί μέχρι την ευτυχία. Άλλωστε, μερικές φορές ψωμί ίσον ευτυχία. «Ποια είναι τα είδη του ψωμιού Betty's bakery;» ρωτάω. «Είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε 3 τύπους ψωμιού. Το χωριάτικο, το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που γίνεται με προζύμι από κίτρινο αλεύρι, κίτρινο και λευκό αλεύρι ,ανθό αλατιού και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το ολικής άλεσης, που περιέχει άλευρα μαλακό και σκληρό ολικής άλεσης, προζύμι ολικής, αλάτι εμποτισμένο σε κόκκινο κρασί και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το 100% ελληνικής σίκαλης με το αντίστοιχο προζύμι, στο οποίο προσθέτουμε λίγο κύμινο. Επιπλέον, ακολουθώντας τον κύκλο της φύσης, προσφέρουμε τα εποχιακά ψωμιά, που εναλλάσσονται περίπου ανά τρίμηνο. Το ανοιξιάτικο ψωμί μας είναι το λευκό με μέλι και λεβάντα και μόλις μπήκε στην παραγωγή. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό μας ή κάποιο απογευματινό σνακ» μου απαντάει και νιώθω τους σιελογόνους αδένες μου να ζωντανεύουν, ειδικά στο άκουσμα της ανοιξιάτικης, ανάλαφρης βερσιόν.

«Το ανοιξιάτικο ψωμί μας είναι το λευκό με μέλι και λεβάντα και μόλις μπήκε στην παραγωγή. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό μας ή κάποιο απογευματινό σνακ»
«Δίνουμε τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν το ψωμί τους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στην πόρτα του σπιτιού τους ή στο χώρο εργασίας τους από τους ποδηλάτες της Άλφα Ωμέγα Bike Delivery με την οποία συνεργαζόμαστε».

-Πες μου λίγα λόγια για τη μηνιαία συνδρομή που προσφέρουν τα Betty's bakery.

«Η μηνιαία συνδρομή είναι ένας μόνο από τους τρόπους που μπορεί κανείς να αποκτήσει το Αληθινό Ψωμί του Betty’s Bakery. Κυρίως το ψωμί μας διατίθεται από ένα δίκτυο συνεργατών, που ολοένα και αναπτύσσεται, στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από αυτό. Στόχος μας είναι τα δίκτυο αυτό να μεγαλώσει ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να μπορέσει να απολαύσει το ψωμί μας. Η μηνιαία συνδρομή λύνει τα χέρια σε όλους όσοι δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία να πηγαίνουν να αγοράζουν το ψωμί της ημέρας. Εμείς, λοιπόν, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν το ψωμί τους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στην πόρτα του σπιτιού τους ή στο χώρο εργασίας τους από τους ποδηλάτες της Άλφα Ωμέγα Bike Delivery με την οποία συνεργαζόμαστε. Η μόνη δέσμευση είναι ότι ο πελάτης θα πρέπει να προπληρώσει το ψωμί για ένα μήνα. Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί για ειδικές περιπτώσεις, τραπέζια κλπ ή να αναλάβουμε να στείλουμε πακέτο ψωμιών ως δώρο πριν από κάποιο κάλεσμα».

-Τι θα απαντούσες σε όλους αυτούς που έχουν δαιμονοποιήσει το αλεύρι και το έχουν βγάλει από τη διατροφή τους;

«Δεν είμαι εγώ η ειδική να απαντήσω αν πρέπει ή δεν πρέπει να τρώει κανείς αλεύρι ή άλλες τροφές. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα αυτού που τρώμε και σαφώς οι ποσότητες στις οποίες το καταναλώνουμε. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα άλευρα που φτιάχνουν οι Έλληνες παραγωγοί -τουλάχιστον εκείνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε- είναι πολύ ιδιαίτερα, προσεγμένα, βιολογικά πιστοποιημένα και χωρίς πρόσθετα».

-Συμπλήρωσε τη φράση «η ζωή χωρίς ψωμί είναι......».

«Ζωή χωρίς αληθινό ψωμί είναι ζωή χωρίς πάθος και προσδοκία για το καλύτερο».

 

Facebook Betty's Bakery - Αληθινό ψωμί

bettysbakery.gr

«Έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα αυτού που τρώμε και σαφώς οι ποσότητες στις οποίες το καταναλώνουμε».
TAGS