Ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης, Μενοίκιο, ιδρύθηκε το 2008 στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας στην σκιά του Μενοικίου Όρους, εκφράζοντας το κοινό όραμα μιας ομάδας ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, για την δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος. Ο βασικός στόχος που τέθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσα από καθετοποιημένες διαδικασίες που συνδυάζουν την τεχνολογία με την παράδοση και τις διαχρονικές και αυθεντικές γεύσεις της.

Ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης, Μενοίκιο, ιδρύθηκε το 2008 στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας στην σκιά του Μενοικίου Όρους.

Με αφετηρία την εμπειρία στην καλλιέργεια και παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών δημητριακών, δημιουργήθηκε σε πρώτο στάδιο η κτηνοτροφική μονάδα και έπειτα μία σύγχρονη γραμμή παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας ζωοτροφών. «Όταν πια εξασφαλίστηκε η κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφικής μονάδας σε ζωοτροφές, το πλεόνασμα διοχετεύθηκε σε ένα επιλεγμένο δίκτυο παραγωγών γάλακτος από όπου προμηθευόμαστε το γάλα για την παραγωγή των προϊόντων. Τα οποία παρασκευάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του τυροκομείου μας. Από το 2013 παράγουμε υψηλής ποιότητας και πιστοποιημένα από έγκριτους φορείς βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, με διαδικασίες τήρησης όλων των αρχών υγιεινής και ασφάλειας με βάση τα πρότυπα HACCP και ISO 22000.

»Οραματιστήκαμε την δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού πλήρως εναρμονισμένου με τον τόπο μας. Σίγουροι πλέον για την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε και σεβόμενοι τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, συνεχίζουμε να πορευόμαστε με γνώμονα την υψηλή διατροφική αξία και την ποιότητα των προϊόντα μας» γράφει το σάιτ του Μενοίκιο.

Η κτηνοτροφική μονάδα χαρτογραφείται στον κάμπο της Προσοτσάνης, σε μια ιδανική από άποψης μικροκλίματος περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό δίπλα σε βοσκοτόπια και αμπελώνες. Η ίδρυση της χρονολογείται το 2007 στα πρότυπα της ημισταυλισμένης κτηνοτροφίας που επιτάσσει ο κανονισμός της Ε.Ε. περί βιολογικού τρόπου παραγωγής γάλακτος και κρέατος. Στις σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις, τα αιγοπρόβατα τρέφονται από ιδιοπαραγώμενες βιολογικές ζωοτροφές καθώς μία από τις δραστηριότητες μας είναι και οι βιολογικές καλλιέργειες. Το σιτηρέσιο, η ποσότητα του και ο χρόνος σίτισης είναι αυστηρά προκαθορισμένος και σταθερός, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής και σταθερής ποιότητας βιολογικού γάλακτος. Το μεγαλύτερο προτέρημα της μονάδας όμως είναι ότι γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτείνεται μία έκταση 90 στρεμμάτων καλλιεργημένου λιβαδιού με περίφραξη. «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα την ελεύθερη βοσκή του κοπαδιού ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να διατρέχουν κινδύνους» λένε οι άνθρωποι του Μενοίκο.

Εκφράζοντας το κοινό όραμα μιας ομάδας ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, για την δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος.

«Με φροντίδα και μεράκι εργαζόμαστε ακούραστα για να σας προσφέρουμε ότι πιο αγνό έχει να προσφέρει η ευλογημένη γη του τόπου μας. Τα προϊόντα μας παράγονται καθημερινά από το γάλα της κτηνοτροφικής μας μονάδας και από επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής μας. Το γάλα συλλέγεται και μεταφέρεται απευθείας μετά το άρμεγμα ώστε να διατηρείται η υψηλή ποιότητα και η διατροφική του αξία με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του ζώου αλλά και την διατροφή του. Επεξεργάζεται σύμφωνα με τις αρχές υγιεινής και ασφάλειας του πρότυπου ISO 22000, διασφαλίζοντας την σταθερότητα του. Τα βιολογικά μας προϊόντα παράγονται με κύριο γνώμονα τη διατήρηση της υψηλής τους διατροφικής αξίας και ποιότητας. Με καθημερινούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούμε τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν φροντίζουμε για την σταθερή ποιότητα και γεύση τους. Με σεβασμό στην παράδοση» συνεχίζουν στην σελίδα τους στο ίνσταγκραμ

«Τα βιολογικά μας προϊόντα παράγονται με κύριο γνώμονα τη διατήρηση της υψηλής τους διατροφικής αξίας και ποιότητας».

 

facebook.com

*Με πληροφορίες και φωτό από το σάιτ του menikio.gr

Κεντρική φωτό: Monika Grabkowska

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS