ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το brand Kyrvan φτιάχνει σύγχρονες εσπαντρίγιες με παραδοσιακά κρητικά κεντήματα

Οι τρεις γυναίκες που το ίδρυσαν, μιλούν για τα στοιχεία της κρητικής παράδοσης που εμπνέουν τις δημιουργίες τους.

Το brand Kyrvan φτιάχνει σύγχρονες εσπαντρίγιες με παραδοσιακά κρητικά κεντήματα

Το παλαιότερο (καταγεγραμμένο) ζευγάρι εσπαντρίγιες ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Cueva de los murielagos της Ισπανίας και υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε πριν 4000 χρόνια.

Έχοντας πάρει το όνομά του από το ισπανικό φυτό εσπάρτο, το οποίο έκαιγαν και έδεναν σε πλεξίδες προκειμένου να κατασκευάσουν τις σόλες, οι εσπαντρίγιες φοριούνταν κυρίως από στρατιώτες, ιερείς και αργότερα εργάτες στα ορυχεία. Το παπούτσι συνέχισε να παράγεται μαζικά και να εξαπλώνεται, αλλά ήταν τη δεκαετία του ‘60 που απέκτησε τη δική του θέση στην επικαιρότητα της μόδας και την ποπ κουλτούρα, όταν ο Ιβ Σεν Λοράν λάνσαρε την (πλέον δημοφιλή) εκδοχή του με τακούνι.

Στην Κρήτη του 2018, τρεις γυναίκες στο εργαστήριό τους, κρατούν ζωντανή την πανάρχαια τέχνη της χειροποίητης υποδηματοποιίας. Οι αδερφές Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη και η φίλη τους Μαριάννα Κοντοπόδη, δημιούργησαν πριν τρία χρόνια το Kyrvan, ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και υποσχόμενα ελληνικά brand που ειδικεύεται στην εσπαντρίγια.

Το brand Kyrvan φτιάχνει σύγχρονες εσπαντρίγιες με παραδοσιακά κρητικά κεντήματα
Οι εσπαντρίγιες Kyrva πήραν το όνομά τους από την ονομασία της Ιεράπετρας στην αρχαιότητα, δηλαδή Κύρβα

Οι εσπαντρίγιες Kyrvan, (που πήραν το όνομά τους από την ονομασία της Ιεράπετρας στην αρχαιότητα- Κύρβα), ποικίλλουν σε χρώματα και σχήματα, φέροντας στο μπροστινό μέρος διακριτικά σχέδια από παραδοσιακά υφαντά της Κρήτης. Κάποια μοντέλα είναι κλειστά, άλλα δένουν στον αστράγαλο, αλλά όλα έχουν ως βάση μια χοντρή, άνετη σόλα που φωνάζει ποιότητα μόνο και μόνο από την όψη.

«Πάντα φορούσαμε εσπαντρίγιες. Έχοντας την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε τις δικές μας, συνδυάζοντας ποιοτικά υλικά, με μια σύγχρονη αντίληψη κομψότητας και, φυσικά με μοτίβα και κεντήματα που βλέπαμε από μικρές, σε εργόχειρα και ρούχα των γιαγιάδων μας. Θέλαμε παπούτσια με μοναδική ταυτότητα, κομψά, σημερινά, και την ίδια στιγμή φτιαγμένα με “παλιό” τρόπο, με την τέχνη της υφαντικής και της υποδηματοποιίας καθώς επίσης να τιμήσουμε την πατρίδα μας την Κρήτη», λένε η Εύη και η Μυρτώ για την ίδρυση του brand τους, αλλά και την επιλογή του συγκεκριμένου, εποχικού είδους.

«Θέλαμε να συνδυάσουμε μια σύγχρονη αντίληψη κομψότητας, με κεντήματα που βλέπαμε από μικρές σε εργόχειρα των γιαγιάδων μας»

Όλες οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές, και η παραγωγή τοπική, εκτός από τις σόλες που για λόγους ποιοτικής υπεροχής τις προμηθεύονται από την Ισπανία, καθώς οι Ισπανοί διακρίνονται ως αυθεντικοί τεχνίτες της σόλας της εσπαντρίγιας (jute sole). Οι εσπαντρίγιες κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες στην Κρήτη, με παραδοσιακές τεχνικές. Κάθε ζευγάρι περνάει απο 20 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας στο χέρι, ενώ χρειάζονται 4 ώρες για να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε η κάθε δημιουργία να προκύπτει μοναδική και, φυσικά, σε περιορισμένο αριθμό.

Ποιες αναφορές διαμόρφωσαν την αισθητική των δημιουργιών σας; Οι πρώτες δύο μας συλλογές ήταν εμπνευσμένες από κρητικά παραδοσιακά μοτίβα, εργόχειρα και μινωικές τοιχογραφίες. Η φετινή μας συλλογή είναι εμπνευσμένη από παλιά βιβλία βοτανολογίας σε συνδυασμό με πιο έντονα χρώματα που μας θυμίζουν καλοκαίρι.

Πώς φαντάζεστε να φορούν οι γυναίκες τις εσπαντρίγιες σας; Η φαντασία και το προσωπικό στυλ της κάθε γυναίκας είναι μοναδική, εμείς προσπαθούμε να τα αναδείξουμε φτιάχνοντας ιδιαίτερα και μοναδικά παπούτσια που μπορούν να συνδυαστούν με όλα τα είδη ρούχων με κοινή αναφορά την καλοκαιρινή διάθεση.

Πώς εμπνέεστε κάθε φορά τα σχέδια των παπουτσιών; Σε κάθε συλλογή μας υπάρχει μια συγκεκριμένη αναφορα. Ξεκινήσαμε με μοτίβα από παραδοσιακά κρητικά εργόχειρα, πέρυσι αποτυπώσαμε παραστάσεις και στοιχεία από μινωικές τοιχογραφίες και φέτος πήραμε έμπνευση από παλιές γκραβούρες βιβλίων βοτανολογίας και δημιουργήσαμε μια συλλογή με θέμα Flora Botanica.

Τι ρόλο παίζει η παράδοση στο δημιουργικό σας όραμα; H παράδοση είναι πολύ σημαντική και είναι ο κεντρικός άξονας στην επιχείρησή μας, τόσο στις αναφορές μας όσο και στην κατασκευή. Όλα τα κεντήματα γίνονται σε παραδοσιακή υφαντουργία και τα παπούτσια κατασκευάζονται στο χέρι, όλα από τοπικούς τεχνήτες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μερικές είναι κλειστές και άλλες δένουν στον αστράγαλο

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εδραιωθούμε στον χώρο των υποδημάτων στην Ελλάδα και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας σε διεθνές επίπεδο.

Κάθε ζευγάρι περνάει απο 20 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας στο χέρι

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.