ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Η νέα ΜΚΟ «Πρώτα το Παιδί» έχει έναν μοναδικό στόχο: να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς τροφή, φροντίδα και κυρίως το δικαίωμα του να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Τρεις νέοι άνθρωποι ξεκίνησαν το δικό τους εγχείρημα: μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει ως στόχο να φροντίσει τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στην Αθήνα. Η Αμαλία Ζωβοϊλη, η Χάρρις Γαζή και ο Ανέστης Μποζογλανιάν είναι φίλοι και συνεργάτες από παλιά, αφού όλοι εργάζονταν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Πάντα ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μπορούσαμε από το πόστο μας να κάνουμε έστω και μια μικρή διαφορά στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι και για τους ανθρώπους που είναι ακριβώς δίπλα μας και κάποιες φορές αγνοούμε ακόμα και το γεγονός πως βρίσκονται σε ανάγκη» μας εξηγεί η Αμαλία.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι δίπλα μας σε ανάγκη, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σήμερα στην Ελλάδα 500.000 παιδιά βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% καθόλου λαχανικά, ενώ συνολικά το 68,3% του πληθυσμού είτε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας είτε είναι οικονομικά ευάλωτο, κατάσταση που επιδείνωσε η πανδημία.

Η ομάδα του «Πρώτα το Παιδί» διεξήγαγε αρχικά έρευνα σε συνεργασία με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες των παιδιών αρχικά της Αττικής. «Κάθε σχεδόν Δήμος έχει ένα ή περισσότερα Κοινωνικά Παντοπωλεία, από τα οποία μπορούν οικογένειες χωρίς πόρους να προμηθευτούν κάποια βασικά αγαθά, συνήθως τρόφιμα μακράς διάρκειας. Ωστόσο, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία συνήθως χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ενίοτε, έως ότου ανανεωθούν τα προγράμματα, υπάρχει ένα κενό και βέβαια πάντα η αγωνία για το αν θα συμβεί αυτό» σημειώνει η Αμαλία. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνά τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δράση τους από τον Δήμο του Αιγάλεω.

Η προσέγγιση της ΜΚΟ «Πρώτα το παιδί» είναι ολιστική και αποβλέπει στη σφαιρική κάλυψη των αναγκών κάθε παιδιού που αναλαμβάνει να φροντίσει. Αρχής γενομένης από τη σωστή διατροφή του. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με ειδικό διατροφολόγο που σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για το κάθε παιδί ανάλογα με την εικόνα της υγείας του, πρόγραμμα που αναπροσαρμόζει κατά διαστήματα. «Στα παντοπωλεία μπορεί να είναι διαθέσιμα μακράς διάρκειας τρόφιμα, αλλά όχι φρούτα ή λαχανικά, κρέας ή ψάρι. Ξέρετε υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν φάει ποτέ στη ζωή τους ψάρι», σημειώνει η Αμαλία. Τα τρόφιμα αυτά αγοράζονται λοιπόν με δαπάνες της ΜΚΟ από τοπικό σούπερ μάρκετ που αναλαμβάνει να παραδώσει τα τρόφιμα στα σπίτια. Παράλληλα με τη διατροφή, η ομάδα συνεργάζεται επίσης με παιδιάτρους στην περιοχή, καθώς κάποιοι γονείς μπορεί να είναι ανασφάλιστοι, αλλά και ένα απλό ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να οριστεί για 2-3 μήνες αργότερα. «Επίσης, καλύπτουμε την εκμάθηση αγγλικών και μία εξωσχολική δραστηριότητα ώστε να συμπορευτεί με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και να αισθάνεται χαρούμενο» προσθέτει η Αμαλία. Ωστόσο, το κάθε παιδί μπορεί να έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, όπως π.χ για εργοθεραπεία- ανάγκες που προσπαθεί να καλύψει η ΜΚΟ με τη στήριξη δωρητών και ενέργειες που κάνει.

Ποιοι είναι όμως οι ιδιώτες και οι εταιρίες που τους στηρίζουν; «Κι εμείς εκπλαγήκαμε με την ανταπόκριση του κόσμου. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρουν παρότι είμαστε μια νέα ομάδα. Για παράδειγμα ήταν μια εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων που κινητοποιήθηκε τόσο ώστε αποφάσισε να μας στηρίζει σταθερά σε μηνιαία βάση. Είναι πολύ συγκινητικό» λέει η Αμαλία εκ μέρους όλων. Επιπλέον, το «Πρώτα το Παιδί» παρέχει και συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς των παιδιών, ώστε να μπορέσει η οικογένεια συνολικά να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής της. Ο Ανέστης, ο ένας εκ των ιδρυτών, είναι ψυχολόγος και παρέχει ο ίδιος τις υπηρεσίες του στις οικογένειες που μπαίνουν στο πρόγραμμα της οργάνωσης.

Το «Πρώτα το Παιδί» άρχισε τη δράση του τον Ιούλιο του ’20 και σήμερα φροντίζει 11 παιδιά από 6 οικογένειες. Γιατί όπως είχε πει και ο Γκαίτε: «Υπάρχουν μόνο δύο διαχρονικά κληροδοτήματα που ελπίζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Το ένα είναι οι ρίζες, το άλλο, τα φτερά».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Νοε 2023

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

10 Νοε 2023

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

Περισσότερα από

Made in Greece

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

26 Οκτ 2023

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.

23 Σεπ 2023

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.

13 Σεπ 2023

Ο Γιώργος Μεσημέρης με τα HardClo δημιούργησε έναν κόσμο με το δικό του αλφάβητο

Γνωστά για τα T-Shirts με logo αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο τα HardClo έγιναν σταδιακά μια αφήγηση της Αθήνας, τυπωμένη πάνω σε ύφασμα.