ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Η νέα ΜΚΟ «Πρώτα το Παιδί» έχει έναν μοναδικό στόχο: να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς τροφή, φροντίδα και κυρίως το δικαίωμα του να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Τρεις νέοι άνθρωποι ξεκίνησαν το δικό τους εγχείρημα: μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει ως στόχο να φροντίσει τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στην Αθήνα. Η Αμαλία Ζωβοϊλη, η Χάρρις Γαζή και ο Ανέστης Μποζογλανιάν είναι φίλοι και συνεργάτες από παλιά, αφού όλοι εργάζονταν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Πάντα ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μπορούσαμε από το πόστο μας να κάνουμε έστω και μια μικρή διαφορά στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι και για τους ανθρώπους που είναι ακριβώς δίπλα μας και κάποιες φορές αγνοούμε ακόμα και το γεγονός πως βρίσκονται σε ανάγκη» μας εξηγεί η Αμαλία.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους δίπλα μας»

Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι δίπλα μας σε ανάγκη, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σήμερα στην Ελλάδα 500.000 παιδιά βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% καθόλου λαχανικά, ενώ συνολικά το 68,3% του πληθυσμού είτε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας είτε είναι οικονομικά ευάλωτο, κατάσταση που επιδείνωσε η πανδημία.

Η ομάδα του «Πρώτα το Παιδί» διεξήγαγε αρχικά έρευνα σε συνεργασία με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες των παιδιών αρχικά της Αττικής. «Κάθε σχεδόν Δήμος έχει ένα ή περισσότερα Κοινωνικά Παντοπωλεία, από τα οποία μπορούν οικογένειες χωρίς πόρους να προμηθευτούν κάποια βασικά αγαθά, συνήθως τρόφιμα μακράς διάρκειας. Ωστόσο, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία συνήθως χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ενίοτε, έως ότου ανανεωθούν τα προγράμματα, υπάρχει ένα κενό και βέβαια πάντα η αγωνία για το αν θα συμβεί αυτό» σημειώνει η Αμαλία. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνά τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δράση τους από τον Δήμο του Αιγάλεω.

Η προσέγγιση της ΜΚΟ «Πρώτα το παιδί» είναι ολιστική και αποβλέπει στη σφαιρική κάλυψη των αναγκών κάθε παιδιού που αναλαμβάνει να φροντίσει. Αρχής γενομένης από τη σωστή διατροφή του. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με ειδικό διατροφολόγο που σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για το κάθε παιδί ανάλογα με την εικόνα της υγείας του, πρόγραμμα που αναπροσαρμόζει κατά διαστήματα. «Στα παντοπωλεία μπορεί να είναι διαθέσιμα μακράς διάρκειας τρόφιμα, αλλά όχι φρούτα ή λαχανικά, κρέας ή ψάρι. Ξέρετε υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν φάει ποτέ στη ζωή τους ψάρι», σημειώνει η Αμαλία. Τα τρόφιμα αυτά αγοράζονται λοιπόν με δαπάνες της ΜΚΟ από τοπικό σούπερ μάρκετ που αναλαμβάνει να παραδώσει τα τρόφιμα στα σπίτια. Παράλληλα με τη διατροφή, η ομάδα συνεργάζεται επίσης με παιδιάτρους στην περιοχή, καθώς κάποιοι γονείς μπορεί να είναι ανασφάλιστοι, αλλά και ένα απλό ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να οριστεί για 2-3 μήνες αργότερα. «Επίσης, καλύπτουμε την εκμάθηση αγγλικών και μία εξωσχολική δραστηριότητα ώστε να συμπορευτεί με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και να αισθάνεται χαρούμενο» προσθέτει η Αμαλία. Ωστόσο, το κάθε παιδί μπορεί να έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, όπως π.χ για εργοθεραπεία- ανάγκες που προσπαθεί να καλύψει η ΜΚΟ με τη στήριξη δωρητών και ενέργειες που κάνει.

Ποιοι είναι όμως οι ιδιώτες και οι εταιρίες που τους στηρίζουν; «Κι εμείς εκπλαγήκαμε με την ανταπόκριση του κόσμου. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρουν παρότι είμαστε μια νέα ομάδα. Για παράδειγμα ήταν μια εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων που κινητοποιήθηκε τόσο ώστε αποφάσισε να μας στηρίζει σταθερά σε μηνιαία βάση. Είναι πολύ συγκινητικό» λέει η Αμαλία εκ μέρους όλων. Επιπλέον, το «Πρώτα το Παιδί» παρέχει και συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς των παιδιών, ώστε να μπορέσει η οικογένεια συνολικά να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής της. Ο Ανέστης, ο ένας εκ των ιδρυτών, είναι ψυχολόγος και παρέχει ο ίδιος τις υπηρεσίες του στις οικογένειες που μπαίνουν στο πρόγραμμα της οργάνωσης.

Το «Πρώτα το Παιδί» άρχισε τη δράση του τον Ιούλιο του ’20 και σήμερα φροντίζει 11 παιδιά από 6 οικογένειες. Γιατί όπως είχε πει και ο Γκαίτε: «Υπάρχουν μόνο δύο διαχρονικά κληροδοτήματα που ελπίζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Το ένα είναι οι ρίζες, το άλλο, τα φτερά».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.