ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

The Workshop: Ανακαλύψαμε το εργαστήρι που αναβιώνει την τέχνη του χειροποίητου παπουτσιού

Αντί για start-up επιχείρηση, τρία αδέρφια επέλεξαν να αναβιώσουν την τέχνη του πατέρα τους και να φτιάξουν παραμυθένια παπούτσια για μοντέρνες Σταχτοπούτες.

The Workshop: Ανακαλύψαμε το εργαστήρι που αναβιώνει την τέχνη του χειροποίητου παπουτσιού

Μέσα στην πληθώρα των δήθεν «cheap & chic» παπουτσιών της fast fashion εποχής ή των… «Made in Greece» κινέζικης καταγωγής, το να βρεις αληθινά ελληνικό παπούτσι και μάλιστα χειροποίητο δεν είναι απλώς ανακάλυψη, είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους εκείνους που σιγά σιγά εγκαταλείπουν τα όνειρά τους.
Στο υπόγειο εργαστήρι ενός παλιού βιομηχανικού κτιρίου στη Νέα Ιωνία, μια ομάδα νέων ανθρώπων κυνηγά το δικό της όνειρό της, ανάμεσα σε ξύλινα καλαπόδια, ρομαντικές δαντέλες, ράφια φορτωμένα με ελληνικά δέρματα και καραβόπανα, ραπτομηχανές και στοιβαγμένα βάρδουλα (δύσκολο να σας εξηγήσω τι είναι τα τελευταία. Οι παλιοί ξέρουν).

The Workshop: Ανακαλύψαμε το εργαστήρι που αναβιώνει την τέχνη του χειροποίητου παπουτσιού
Από αριστερά: οι δίδυμοι Alex και Jason και η αδερφή τους Kim.
Καστόρι και ρομαντικές δαντέλες, που εύκολα αντικαθίστανται με οποιαδήποτε κορδέλα της επιλογής μας.

Τρία αδέρφια (η Kim, o Jason και ο Alex), με διαφορετικές σπουδές το καθένα, αποφάσισαν το 2013 να εγκαταλείψουν ό,τι έκαναν μέχρι τότε και να επιστρέψουν στο μέρος που είχε συνδεθεί με τις παιδικές τους αναμνήσεις: στο εργαστήριο υποδηματοποιίας του πατέρα τους και του παππού τους.
«Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1938 ο παππούς μας. Από παιδιά ερχόμασταν εδώ, όποτε είχαμε χρόνο και μαθαίναμε λίγο λίγο την τέχνη» μου εξηγεί ο Jason Χατζηαναστασίου (μισός Έλληνας, μισός Σκωτσέζος), o οποίος σπούδασε Σχέδιο και Παραγωγή Ενδύματος, ενώ πέρασε και από τα περιοδικά lifestyle, ως στιλίστας. Πολύτιμη εμπειρία, όπως λέει, καθώς τώρα την αξιοποιεί για τις ανάγκες της φωτογράφισης του The Workshop.

Όλα τα παπούτσια του The Workshop έχουν μια μικρή λεπτομέρεια, όπως εδώ τις μικροσκοπικές φούντες στα κορδόνια.
Όλες οι πλατφόρμες διαθέτουν δύο εναλλακτικά κορδόνια δεσίματος στην ίδια συσκευασία: το παραδοσιακό δερμάτινο λουράκι και τη ρομαντική δαντέλα.

«Ξεκίνησε σαν χόμπι, από μια ιδέα της αδερφής μου της Kim, που γυρνώντας μια μέρα από τα μαγαζιά, μας είπε “αφού έχουμε τη γνώση και το χώρο, γιατί δεν φτιάχνουμε μερικά παπούτσια για εμάς και τους φίλους μας; Έτσι όπως τα θέλουμε εμείς: άνετα και πρακτικά. Παπούτσια που να μπορείς να περπατάς χωρίς να πονάς”. Στην αρχή, τα δείχναμε σε μια σελίδα στο Fb και δεχόμασταν παραγγελίες από φίλους. Όταν οι παραγγελίες άρχισαν να ξεφεύγουν από το φιλικό περιβάλλον, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την παλιά οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν η κατάλληλη στιγμή, καθώς ο πατέρας μας εκείνη την εποχή έβγαινε στη σύνταξη».
Έτσι κάπως, το παλιό παραδοσιακό εργαστήριο, αντί να κρεμάσει την ταμπέλα «Κλειστόν Λόγω Σύνταξης», βαφτίστηκε «The Workshop», έβαλε πάλι μπρος τις ραπτομηχανές και τα ψαλίδια και τράβηξε νέο δρόμο, κάνοντας περήφανο τον πατέρα, που ακόμη επισκέπτεται το αγαπημένο του «λημέρι» - πότε για να βοηθήσει τα παιδιά του και πότε για να φτιάξει ένα custom made ζευγάρι, δώρο για τη γειτόνισσα που γιορτάζει.
Το The Workshop ξεκίνησε με εσπαντρίγιες, αλλά σιγά σιγά λάνσαρε και άλλα σχέδια, όπως μποτάκια, μοκασίνια και σανδάλια, καθώς και αξεσουάρ, όπως clutches και σακίδια πλάτης.

Χειροποίητο καστόρινο clutch: Απ' έξω το χρώμα της μέντας και από μέσα... τροπικός κήπος.

Όπως μου εξηγεί μάλιστα ο Jason, στην πραγματικότητα εσπαντρίγιες δεν είναι τα φλατ σχοινένια παπούτσια, όπως όλοι νομίζουμε. Αυτά οι Ισπανοί τα αποκαλούν αλπαργκάτας (alpargatas), ενώ εσπαντρίγιες λένε τα παπούτσια με την ψηλή σχοινένια πλατφόρμα.
Τρία χρόνια μετά, οι εσπαντρίγιες τους είναι ακόμη το δυνατό τους χαρτί (καθώς απέχουν παρασάγγας από τις «μιας χρήσης» κινέζικες που έχουν κατακλύσει την αγορά), ενώ στην αρχική τριάδα έχει προστεθεί και τέταρτο μέλος, ο Βασίλης.

Με φόντο τα καλαπόδια, ο Jason παρουσιάζει ένα από τα αρβυλάκια της χειμερινής συλλογής.
Ο Alex (που δυσκολεύεσαι να τον ξεχωρίσεις από τον Jason) κρατώντας ένα sneaker με floral ύφασμα.
Χειροποίητες, floral εσπαντρίγιες που αντέχουν σε πολύ περπάτημα.

Όσο για τις τιμές τους, είναι πραγματικά value for money, αφού, αν και χειροποίητα, έχουν τις ίδιες περίπου τιμές με τα αντίστοιχα μαζικής παραγωγής.
Με τη βοήθεια παλιών έμπειρων τεχνιτώνδεν βρίσκεις νέους ανθρώπους που να ξέρουν την τέχνη, πρέπει να τους εκπαιδεύσεις από την αρχή»), η ομάδα του The Workshop καθημερινά φτιάχνει φοβερά άνετα παπούτσια, που θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Το παραμύθι ξεκινά με το που ανοίγεις το οικολογικό χάρτινο κουτί: ένα όμορφο ζευγάρι με vintage ύφος, δαντέλες ή floral μοτίβα, ξαπλωμένο πάνω σε ένα ευωδιαστό στρώμα από αποξηραμένα ροδοπέταλα σε προκαλεί να πας βόλτα. Και φυσικά συνεχίζεται σε κάθε μικρό ταξίδι που κάνεις μαζί του. Γιατί κάθε φορά διαπιστώνεις από την αρχή πως τα όμορφα παπούτσια όμορφα περπατιούνται.

Info
Για να δείτε πού μπορείτε να τα αγοράσετε, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.theworkshopshoes.com
Facebook
Instagram

Στο εσωτερικό του εργαστηρίου. Το πουφ και τα μαξιλάρια είναι το επόμενο βήμα της ομάδας: περιορισμένα χειροποίητα κομμάτια εσωτερικής διακόσμησης.
Και χειροποίητα σημειωματάρια με εξώφυλλο από καστόρι, στο ίδιο ύφος με τα παπούτσια.
Custom made παραγγελίες ειδικά για γάμους.

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.