ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα μεταξωτά μαντήλια της Λούλας λατρεύονται από καλοκαιρινά κορίτσια που θέλουν να στολιστούν

Κάθε μαντήλι της Ελληνίδας δημιουργού και μία σουρέαλ ιστορία αποδόμησης και σύνθεσης της ίδιας της ζωής.

Τα μεταξωτά μαντήλια της Λούλας λατρεύονται από καλοκαιρινά κορίτσια που θέλουν να στολιστούν

«Επέστρεψε με ένα μπουκέτο συγνώμες για να μου ζητήσει μια ανεμώνη» λέει η Λούλα περιγράφοντας τη νέα συλλογή των μεταξωτών μαντηλιών της A Totem für Elita και το σύμπαν την κοιτάζει με σεβασμό γιατί η Λούλα ξέρει. Όπως κάθε γυναίκα που έχει πλέξει τη λογική με την ευαισθησία και το συναίσθημα με τη δημιουργία, σε μία τέλεια γαλλική πλεξούδα, έτσι και αυτή, η Λούλα Λεβέντη αφουγκράζεται τις δονήσεις της εποχής μέσα από τα τρισδιάστατα κυάλια της σουρεαλιστικής ψυχής της.

«Μια μίνι ιστορία σουρεαλισμού, μεταξωτή, φορέσιμη και ανοικτή σε ερμηνείες» τοποθετεί ή ίδια τα μαντήλια της μέσα με λέξεις. Ίσως να προτιμούσε να τα ερμηνεύσει με χορευτικές φιγούρες ή με αγγίγματα των πλήκτρων στο πιάνο. Ίσως να προτιμούσε να τα τραγουδήσει με νότες να τα ζωγραφίσει με τέμπερες. Αλλά αυτό το κάνει ήδη. Κάθε μαντήλι της είναι ένας καμβάς που αγκαλιάζει τη φευγάτη έμπνευσή της.

Τα μεταξωτά μαντήλια της Λούλας λατρεύονται από καλοκαιρινά κορίτσια που θέλουν να στολιστούν
Με αφορμή ένα δημιουργικό «ατύχημα» πάνω στο γραφείο μου, βρέθηκα να σχεδιάζω ένα ελάφι.

-Κάθε πότε βγάζεις καινούργιο μαντήλι;

Όποτε έχω μια ιστορία να αφηγηθώ που βρίσκει ως πρόσφορο έδαφος το καμβά του μεταξιού, όταν έχω μια ανάθεση που αφορά στην δημιουργία και παραγωγή μιας ιδέας με σκοπό την αποτύπωση της στο μετάξι. Παράλληλα εδώ και τέσσερα χρόνια που δραστηριοποιούμαι πάνω στο συγκεκριμένο αξεσουάρ-εικαστικό αντικείμενο, κάθε σεζόν φτιάχνω μια συλλογή που μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ή και περισσότερα σχέδια προτείνοντας κάποια συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάλογα με το κέφι που εμφορούνται οι «λανθάνουσες» εικόνες που σεργιανίζουν εκείνη την περίοδο στο μυαλό μου προκύπτουν και τα μαντήλια.

-Ποια είναι η διαδικασία της προετοιμασίας πριν από κάθε μαντήλι; Από την ιδέα μέχρι την εκτέλεση βήμα-βήμα;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το αισθητικό κομμάτι δηλαδή η προετοιμασία της σύνθεσης-εικονογράφησης που πρόκειται να γίνει μαντήλι. Επομένως η ιδέα πάνω στην οποία θα στηριχτεί η εικονογράφηση, είναι σημαντικό πως θα αποτυπωθεί δομικά και εννοιολογικά, αλλά μετέπειτα και τεχνικά πως θα δείχνει ως ύφασμα πια. Οποιαδήποτε ενδιαφέρουσα σύνθεση είτε χρωματικά είτε συνθετικά δεν συνεπάγεται ότι είναι ικανή να ενσαρκώσει τον ρόλο του μεταξωτού μαντηλιού. Και αυτή είναι μια πρόκληση που αγάπησα και αγαπώ όσο φτιάχνω μαντήλι. Οι λεπτομέρειες που αφορούν στην εικόνα που προορίζεται για μαντήλι, οι πρωταγωνιστές, οι δευτεραγωνιστές, και πως αυτοί διανέμονται στον χώρο του, όλοι μαζί αγωνίζονται ώστε να ανασύρουν μια τελική σύνθεση που να «στέκεται» σαν έργο εικαστικό, τέτοιο που να μπορεί να «φορέσει» ένας χώρος αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Έπειτα είναι εξίσου σημαντική η επιλογή του μεταξιού, η ψηφιακή επεξεργασία-εκτύπωση που αποτελεί σύγχρονη μέθοδο αποτύπωσης που χαρίζει άπειρες χρωματικές δυνατότητες απεικόνισης στο σχέδιο -μαντήλι και τέλος η ραφή του μαντηλιού, το τελείωμα του.

«Επέστρεψε με ένα μπουκέτο συγνώμες για να μου ζητήσει μια ανεμώνη» λέει η Λούλα περιγράφοντας τη νέα συλλογή των μεταξωτών μαντηλιών της και το σύμπαν την κοιτάζει με σεβασμό γιατί η Λούλα ξέρει.

-Γιατί ελάφι αυτή τη φορά; Τι συμβολίζει αυτό το όμορφο ζώο για εσένα;

Το ελάφι είναι ένας μόνο ήρωας που συνεργάζεται και συνυπάρχει με τόσους άλλους. Με αφορμή ένα δημιουργικό «ατύχημα» πάνω στο γραφείο μου, βρέθηκα να σχεδιάζω ένα ελάφι. Δεν επέλεξα ακριβώς εγώ το συγκεκριμένο σύμβολο, είναι σαν να με επέλεξε εκείνο. Δεν ξέρω αν με επέλεξε, γνωρίζοντας πόσο μου αρέσουν τα ελάφια... Αλλά μάλλον αυτό συνέβη για να προκύψει μια μεταξωτή σουρρεαλιστική αφήγηση που θα μπορούσε να έχει ως εξής: «Ένα ελάφι σε αρχαιολογική ανασκαφή ξετρυπώνει το κεφάλι της Αφροδίτης. Ένα καλοκαιρινό κορίτσι θέλει να στολιστεί επιλέγοντας ως αξεσουάρ μια φράουλα και μια μπανάνα, που δεν φεύγουν ποτέ από την μόδα. Ένα διαστημόπλοιο με την μορφή καρδιάς νοιώθει ενοχλήσεις από ένα α-γωνιώδες αιχμηρό αντικείμενο ενώ μεταφέρει βαρύ πολιτισμικό φορτίο. Το ίδιο ενοχλητικό αιχμηρό αντικείμενο φαίνεται να ενοχλεί και έναν ιπτάμενο κίονα και να τον κάνει να δακρύζει. Το καλοκαιρινό κορίτσι ήρθε η ώρα να αρωματιστεί και βουτάει σε έναν κρίνο. Ποια είμαι εγώ που θα την κρίνω; Το δάκρυ ήρθε η ώρα να συναντήσει την αιτία ύπαρξης του, ποια είμαι εγώ που θα το σταματήσω; Ενώ στα ραδιόφωνα ακούγεται ένας αλλόκοτος στίχος, «he returned with a bouquet of sorries just to ask me a windflower».

Ένα καλοκαιρινό κορίτσι θέλει να στολιστεί επιλέγοντας ως αξεσουάρ μια φράουλα και μια μπανάνα, που δεν φεύγουν ποτέ από την μόδα.

-Πώς φοριέται ένα μαντήλι το καλοκαίρι και πώς το χειμώνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φορέσει κανείς ένα μαντήλι, και αυτοί εξαρτώνται από το μέγεθος που θα επιλέξει κάποιος/α. Ένα μεσαίο μέγεθος μπορεί να φορεθεί στο κεφάλι, αν είναι αρκετά μεγάλη η διάσταση του μπορεί κάποιος να το μετατρέψει σε φόρεμα ή σε εσάρπα. Ένα μικρότερο μέγεθος μπορεί να φορεθεί στο χέρι σαν βραχιόλι ή ακόμα και σαν σκουλαρίκι, να δεθεί όμορφα σε ένα κρίκο για παράδειγμα. Έπειτα μπορεί να το βάλει να συνεργαστεί με άλλα κομμάτια της γκαρνταρόμπας του. Σίγουρα το καλοκαίρι προσφέρει περισσότερες επιλογές, μια που το ανθρώπινο σώμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο και δίνει την δυνατότητα πειραματισμού. Πιστεύω πως περισσότερο εξαρτάται από την διάθεση ο τρόπος που θα φορεθεί παρά την εποχή.

Όποτε έχω μια ιστορία να αφηγηθώ που βρίσκει ως πρόσφορο έδαφος το καμβά του μεταξιού, όταν έχω μια ανάθεση που αφορά στην δημιουργία και παραγωγή μιας ιδέας με σκοπό την αποτύπωση της στο μετάξι.

-Ποιος είναι ο ρόλος του μαντηλιού σε μία γυναικεία εμφάνιση;

Το μαντήλι ως αξεσουάρ είναι μυστηριώδες και αυτό γιατί έχει την δυνατότητα πάντα να διατηρεί ένα «μυστικό». Με την έννοια του ότι ανάλογα με τον τρόπο που θα φορεθεί , κάποιο κομμάτι της εικονογράφησης που θα φέρει θα παραμένει κρυφό. Εκεί βρίσκεται μέρος της γοητείας του. Επιπλέον το μεταξωτό μαντήλι «τσαλακώνεται», το απαιτεί ο ρόλος του αλλά είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του. Εκεί θεωρώ πως κρύβεται η γοητεία στη γυναικεία εμφάνιση, στην επιμελώς ατημέλητη πρόθεση και στο «τσαλάκωμα», στην πηγαία αλλά συνάμα κομψή έκφραση της προσωπικότητας της γυναίκας. Αν λοιπόν συναντηθεί μια τέτοια γυναικεία πρόθεση, με αυτή του μαντηλιού που δεν είναι άλλη από το να προσδώσει αέρα ελευθερίας, ζωντάνιας αλλά και εφευρετικότητας σε ένα look τότε εκπληρώνεται ο σκοπός του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φορέσει κανείς ένα μαντήλι, και αυτοί εξαρτώνται από το μέγεθος που θα επιλέξει κάποιος/α.
Επιπλέον το μεταξωτό μαντήλι «τσαλακώνεται», το απαιτεί ο ρόλος του αλλά είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.