ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει μαντίλια με ελληνικά μοτίβα (και) για Δανές αεροσυνοδούς

Τα μεταξωτά φουλάρια Grecian Chic ανεμίζουν τη σημαία της ελληνικής κομψότητας - από τη Γαλλία μέχρι τη Σκανδιναβία.

Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει μαντίλια με ελληνικά μοτίβα (και) για Δανές αεροσυνοδούς
-Εκτός από τον διάσημο γαλλικό οίκο μόδας (του οποίου η πολιτική δεν μας επιτρέπει να αναφέρουμε το όνομά του), για ποιες άλλες συνεργασίες είσαι περήφανη;
Φυσικά η συνεργασία μου με ένα μεγάλο γαλλικό οίκο μόδας είναι η No1 συνεργασία για την οποία είμαι περήφανη, είμαι όμως περήφανη και για τη συνεργασία μου με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο με επέλεξε ως σχεδιάστριά του πριν από την λειτουργία του. Επίσης, είμαι πολύ περήφανη για μια πολύ πρόσφατη συνεργασία μου με μία μικρή δανέζικη αεροπορική εταιρία, για την οποία σχεδίασα τα φουλάρια των αεροσυνοδών!
-Πες μας λίγα λόγια για τις συλλογές σου.
Οι συλλογές μου από την αρχή ήταν δύο και κάθε σεζόν και εμπλουτίζονται με νέα σχέδια. Η πρώτη είναι πιο κλασική. Βασίζεται και εμπνέεται από τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μπορεί να έχει στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από λαογραφικά κεντήματα ή από τη μυθολογία.
Η δεύτερη είναι πιο «χαριτωμένη». Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η Grecian Chic Lady φιγούρα, η οποία μας ταξιδεύει στην Ελλάδα και μας την παρουσιάζει μέσα από τα μάτια της. Πρόσφατα ξεκίνησε να ταξιδεύει και εκτός συνόρων με πρώτο το φουλάρι το «Grecian in London», το οποίο μας παρουσιάζει το Λονδίνο και την αγγλική κουλτούρα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας.
Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει μαντίλια με ελληνικά μοτίβα (και) για Δανές αεροσυνοδούς
Σκίτσο για το φουλάρι Grecian in London.
Χαρακτηριστικό σε όλα τα φουλάρια είναι το κείμενο που αναγράφεται επάνω στα αγγλικά, το οποίο περιγράφει και συνοδεύει τα μοτίβα. Για παράδειγμα, το φουλάρι με τα μυκηναϊκά μοτίβα, γράφει και βασικές πληροφορίες για το Μυκηναϊκό πολιτισμό!
-Από πού είναι η πρώτη σου ύλη και πού κατασκευάζονται τα φουλάρια; Γιατί διάλεξες το μετάξι;
Το μετάξι είναι ένα υλικό ευαίσθητο με μια υπέροχη συμπεριφορά στην υφή αλλά και στην εκτύπωσή του. Δεν θα έλεγα ότι το διάλεξα, αλλά ότι με «διάλεξε» μέσα από τις συνεργασίες που προέκυψαν, έως ότου αποφάσισα να ξεκινήσω και το δικό μου brand.
Η πρώτη ύλη είναι από την Αγγλία όπως και η παραγωγή. Τα φουλάρια τυπώνονται και ράβονται εξ ολοκλήρου στην Αγγλία.
-Τι απήχηση έχει η δουλειά σου στο εξωτερικό; Άλλαξε η στάση τους απέναντι στη δουλειά σου από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο με τον πιο αρνητικό τρόπο;
Θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να μπορώ να πω ότι έχει απήχηση η δουλειά μου στο εξωτερικό. Ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα. Μικρά αλλά σταθερά. Μπορώ να πω πάντως ότι οι ξένοι γενικότερα εντυπωσιάζονται με τους Έλληνες σχεδιαστές που δημιουργούν προϊόντα καλοσχεδιασμένα και με καλή ποιότητα, μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε στη χώρα μας. Αυτό το βρίσκω θετικό.
-Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις ως Ελληνίδα επιχειρηματίας; Ή καλύτερα ως Κύπρια (αφού η έδρα σου βρίσκεται στην Κύπρο);
Από το 2003 -που ξεκίνησα να εργάζομαι- έως και το τέλος του 2012, η εταιρία μου είχε έδρα την Ελλάδα. Μετά το γάμο μου με Κύπριο και μοιράζοντας πλέον το χρόνο μου μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, μετέφερα και την έδρα μου στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι ότι στην Κύπρο τα πράγματα είναι γενικότερα πιο ευνοϊκά για έναν νέο επιχειρηματία.
Η γραφειοκρατία είναι λιγότερη, η εφορία χαμηλότερη.... γενικώς είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση, αλλά και να την διατηρήσεις ζωντανή.
-Ποια διάσημη θα ήθελες να φορέσει ένα φουλάρι σου;
Δεν το έχω σκεφτεί, αλλά δεν θα έλεγα μια κυρία από τον κόσμο της μόδας ή της μουσικής/κινηματογραφικής σκηνής. Θα το έβρισκα μεγάλη μου τιμή να το έβλεπα φορεμένο από την Kate Middleton.
-Ποιο κομμάτι από τις συλλογές σου συνηθίζεις να φοράς περισσότερο;
Kάθε φορά που παραλαμβάνω μία καινούρια συλλογή, τα σχέδιά της γίνονται τα νέα μου αγαπημένα. Αυτή την περίοδο αγαπώ πολύ και φοράω το «Grecian in London».
-Ποιες στιγμές στην επαγγελματική σου πορεία σε φορτίζουν συναισθηματικά;
Τα δύο τηλεφωνήματα που είχα δεχτεί για την αποδοχή συνεργασίας: το ένα από τον γαλλικό οίκο μόδας και το άλλο από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης! Δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελώ (ακόμα δεν μπορώ!).
-Είσαι και συνιδρύτρια της εταιρείας «γκρικ ντιζάιν». Πόσο διαφορετικό είναι το αντικείμενό της;
Όχι ιδιαίτερα. Έχω σπουδάσει Graphic Design & 2D Cartoon Animation.
Μοτίβα σχεδιάζω για τα φουλάρια μου, μοτίβα σχεδιάζω και για τα αντικείμενα των πωλητηρίων των Μουσείων και για τις συσκευασίες προϊόντων εταιριών. Σίγουρα όμως ενδιάμεσα υπάρχουν και projects περισσότερο γραφιστικά, όπως οι σχεδιασμοί λογοτύπων και εντύπων.
-Με έναν τρόπο, ταξιδεύεις το ελληνικό design ανά τον κόσμο. Να υποθέσω ότι είσαι αισιόδοξη ως προς το μέλλον των Ελλήνων designers, γενικότερα;
Φυσικά και είμαι αισιόδοξη για τους Έλληνες σχεδιαστές. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους σχεδιαστές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη πολύ δυνατά ονόματα Ελλήνων σχεδιαστών στο παγκόσμιο χώρο της μόδας.
-Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;
Η ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή collection της Grecian Chic είναι ήδη έτοιμη, όμως ετοιμάζεται και μια νέα συνεργασία με ένα πολύ αγαπημένο greek brand για να συμπληρώσει την collection – δεν θα αποκαλύψω περισσότερα!
Ως «γκρικ ντιζάιν», ετοιμάζω το νέο παιδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Μουσείο της Ακρόπολης, παράλληλα με διάφορα άλλα projects.
Info
Photo Credits: portrait by Ioanna Roufopoulou, scarf photos by Grecian Chic

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.