0
SHARES

Η Δανάη είναι φίλη φίλου. Δηλαδή φίλη εις το τετράγωνο. Κάθε φορά που συναντιόμασταν -συνήθως στο Chelsea, στο Παγκράτι- τα κοσμήματα είχαν εξέχουσα θέση στην κουβέντα. Άλλωστε οι γυναίκες τη βρίσκουμε με το να λέμε ιστορίες για τα μπιχλιμπίδια μας, από που τα πήραμε ή πως χέρι με χέρι έφτασαν και στα δικά μας χέρια. Τα κοσμήματά μας είναι ζωντανά.

«Το κόσμημα είναι αιώνιο γιατί δίνει αυτό το μοναδικό στίγμα στο άτομο που το φοράει».

-Δανάη ποια είναι η ιστορία σου;

Τα ενδιαφέροντα μου κινούνταν πάντα γύρω από την Τέχνη. Θαύμαζα τη μουσική το χορό, τη ζωγραφική, το θέατρο, το ντιζάιν. Σπούδασα σκηνογράφος στη σχολή θεάτρου και τηλεόρασης Λ. Σταυράκου εξασκώντας το για κάποια χρόνια αλλά αυτό που με κέρδισε τελικά ήταν το κόσμημα. Μετά τη σχολή αργυροχρυσοχοΐας εργάστηκα ως υπάλληλος σε αρκετά εργαστήρια κοσμημάτων όπου διεύρυνα τις γνώσεις και την αισθητική μου. Δούλευα με διάφορα μέταλλα όπως ασήμι, τιτάνιο, χρυσός. Κάποια στιγμή ξεκίνησα το δικό μου εργαστήριο χειροποίητου κοσμήματος Danae Alatari daisyreaction. Λατρεύω όλη τη διαδικασία κατασκευής του και με μαγεύει η μεταμόρφωση του μετάλλου από ψυχρή ύλη σε ένα καλαίσθητο αντικείμενο που θα ολοκληρώσει μια άψογη εμφάνιση ή απλά θα τρυπώσει στην καθημερινότητά μας με τσαχπινιά. Τέχνη, αλλά με πρακτική υπόσταση.

Η εικόνα της Δανάης με τα εργαλεία να σμιλεύει το μέταλλο, να του δίνει σχήμα, να το κάνει αιώνιο, έρχεται συνειρμικά, όπως το κούμπωμα ακολουθεί την αλυσίδα και η αλυσίδα το παντατίφ.

«Λατρεύω όλη τη διαδικασία κατασκευής του και με μαγεύει η μεταμόρφωση του μετάλλου από ψυχρή ύλη σε ένα καλαίσθητο αντικείμενο».

-Γιατί το κόσμημα είναι αιώνιο;

Το κόσμημα είναι αιώνιο γιατί δίνει αυτό το μοναδικό στίγμα στο άτομο που το φοράει. Εκφράζει τη μοναδικότητά του, την προσωπικότητά του, την κοινωνική του θέση. Προδίδει διαθέσεις, ελκύει, απωθεί, Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Έχει κάτι σαν μαγική δύναμη. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σαν σύμβολο ισχύος, προσδίδοντας θεϊκή υπόσταση σε βασιλείς και ιερείς διαχωρίζοντάς τους από τους κοινούς θνητούς. Το συναντούμε σε όλη την γκάμα της ιστορίας. Σε τοιχογραφίες, πίνακες. Παντού.

Υπάρχουν γυναίκες που δεν τις εκφράζουν τα κοσμήματα, πράγμα που είναι απόλυτα σεβαστό αλλά προσωπικά τα θεωρώ απαραίτητα.

Παντού, πραγματικά. Σε καθημερινές θεές, σε διερχόμενες ιέρειες του στυλ. Το κάθε κόσμημα κουβαλάει τη δύναμη, την όρεξη και τη μαγεία του δημιουργού του. Έχει την ικανότητα να μεταμορφώσει κάθε εμφάνιση, να παίξει με τον ήλιο, να δημιουργήσει αντανακλάσεις, να σπάσει όλους τους κώδικες των αξεσουάρ, γιατί είναι ο μάστερ τους. Το αξεσουάρ των αξεσουάρ.

-Συμπλήρωσε τη φράση «μια γυναίκα χωρίς κοσμήματα.....»

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να είμαι τόσο απόλυτη. Υπάρχουν γυναίκες που δεν τις εκφράζουν ιδιαίτερα τα κοσμήματα, πράγμα που είναι απόλυτα σεβαστό αλλά προσωπικά τα θεωρώ απαραίτητα. Ακόμα και η πιο προσεγμένη και εντυπωσιακή εμφάνιση θα ήταν ατελής χωρίς ένα κόσμημα να την ολοκληρώνει.

«Το κόσμημα έχει κάτι σαν μαγική δύναμη. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σαν σύμβολο ισχύος, προσδίδοντας θεϊκή υπόσταση σε βασιλείς και ιερείς διαχωρίζοντάς τους από τους κοινούς θνητούς».

-Πως θα χαρακτήριζες το ύφος των κοσμημάτων σου;

Τα κοσμήματα που σχεδιάζω είναι κυρίως από ασήμι και τιτάνιο. Αποτελούνται από απλές φόρμες με ιδιαίτερες επιφάνειες και κάποιες φορές συμπληρώνονται από ημιπολύτιμες πέτρες. Η εργονομία του σχεδιασμού τους, τους επιτρέπει να είναι ευκολοφόρετα τόσο από την πρακτική όσο και από την αισθητική πλευρά. Κουμπώνουν πανεύκολα, φοριούνται με πολλούς τρόπους, συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα. Επομένως τα κοσμήματα μου είναι λιτά, απέριττα αλλά και εργονομικά.

-Εάν κάποιο δαχτυλίδι σου μιλούσε, τι θα έλεγε;

Θα έλεγε «μην με χάσεις ποτέ».  

«Κουμπώνουν πανεύκολα» επισημαίνει η Δανάη και θυμάμαι τα λόγια ενός μεγάλου κοσμηματοπώλη της Αθήνας ο οποίος μου είχε πει κάποτε: «Το καλό κόσμημα, παιδί μου, ξεχωρίζει από το κούμπωμά του». 

Facebook Danae Alatari daisyreaction

«Κουμπώνουν πανεύκολα, φοριούνται με πολλούς τρόπους, συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα».

 

TAGS