ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα ελληνικά σαπούνια-αυγά που φτιάχνονται στην Ξάνθη και η επίκαιρη ιστορία τους

«Η παραγωγή καλλυντικών είναι σαν τη μαγειρική. Φτιάχνεις τη συνταγή, την εκτελείς σωστά και απολαμβάνεις το τελικό προϊόν» λέει ο Παναγιώτης Κουτσουρίδης.

Τα ελληνικά σαπούνια-αυγά που φτιάχνονται στην Ξάνθη και η επίκαιρη ιστορία τους

Και εδώ έρχεται το αμείλικτο ερώτημα. Πως γράφεται τελικά; Αυγό ή αβγό; Το λεξικό του Μπαμπινιώτη, κρίνει πως είναι σωστή η λέξη αβγό και εξηγεί την προτίμηση, ανατρέχοντας στη γλωσσολογία και στην εξέλιξη της λέξης αυτής από την αρχική λέξη «ωόν» της αρχαίας ελληνικής. Έχοντας τους φθόγγους βγ από φωνητική εξέλιξη, το αβγό γράφεται κανονικά με -β- (τα ωά > ταουα > ταγουά > ταουγά > ταβγά > τ’ αβγό).

Από την άλλη, το λεξικό του Τριανταφυλλίδη δέχεται την ίδια προέλευση για την λέξη αυτή, αλλά θεωρεί ότι η εξέλιξή της και η τροποποίηση που υπέστη θα μπορούσε να δώσει και τον τύπο αυγό, ο οποίος θεωρήθηκε σωστός για αρκετό διάστημα, ωστόσο, η ορθογραφία του αμφισβητήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Σε αυτό το κείμενο θα το γράψω αυγό και θα πάρω το κρίμα, να φανώ μπαγιάτικη, στον λαιμό μου.

Τα ελληνικά σαπούνια-αυγά που φτιάχνονται στην Ξάνθη και η επίκαιρη ιστορία τους
«Η www.umbrellabranding.gr, οι συνεργάτες μας, η ομάδα που έφτιαξε την εικόνα μας (Brand), την ηλεκτρονική μας σελίδα και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, ολοκλήρωσε το γραφιστικό κομμάτι και… ορίστε, τα ευωδιαστά αβγουλάκια στην πόρτα σας».

Η λατινική φράση Ab ovo κυριολεκτικά σημαίνει «από το αυγό, από την αρχή». Αναφέρεται σε ένα από τα δίδυμα αυγά από τα οποία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε η Ωραία Ελένη, όταν ο Ζευς είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο και είχε ζευγαρώσει με τη Λήδα. Αν δεν είχε γίνει το αυγό, δε θα είχε γεννηθεί η Ελένη, δε θα είχε ερωτευτεί τον Πάρη και δε θα την έχει κλέψει για να πάνε στην Τροία κι έτσι δε θα είχε αρχίσει ο Τρωικός πόλεμος και πάει λέγοντας.

Και αφού βρήκαμε μια άκρη με το αυγό, από το όποιο προέρχονται όλα κατά πως φαίνεται, περνάμε στα αυγά-σαπούνια, που άλλωστε είναι και το θέμα μας σήμερα. Στη χημεία σαπούνι (αρχ. ελλ. σάπων, μιας και καταπιαστήκαμε με την αρχαιότητα) ονομάζεται το άλας ενός λιπαρού οξέος, κορεσμένου ή ακόρεστου, που συνίσταται από αλυσίδα τουλάχιστον οκτώ ατόμων άνθρακα με μια βάση ή και μείγμα τέτοιων αλάτων. Ο Παναγιώτης Κουτσουρίδης, από την Ξάνθη, είχε την ιδέα να συνδυάσει δύο σημαντικά σχήματα σε ένα.

«Είχαμε κάποια κρούσματα και την καραντίνα στον Εχίνο, αλλά τώρα όλα καλά» μου λέει ο Παναγιώτης, στο τηλέφωνο, όταν και μιλήσαμε για να τον ρωτήσω κάποια πρώτα πράγματα για τα σαπούνια του. Εννοείται ότι αρχικά η κουβέντα πήγε στο κυριάρχο θέμα της εποχής, στον ιό που μας έχει κλείσει μέσα. Όμως, και στην πορεία, πάλι η επικαιρότητα έδωσε το ρυθμό, αφού το σαπούνι είναι το μεγαλύτερο τρεντ των ημερών. Σαπούνι και νερό. Αυτό και τίποτα άλλο. Ο συνδυασμός που νικάει -κυριολεκτικά, τα πάντα.

«Όλα ξεκίνησαν τον 2012 όταν αποφάσισα να ξεκινήσω την ατομική τότε επιχείρηση παραγωγής σαπουνιών».
«Ορισμένα από τα νέα σαπούνια μας, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, θυμίζουν συνταγές για ένα γρήγορο γεύμα, έχουν συστατικά όπως μέλι, γάλα, βούτυρο, πρόπολη, μαύρη σοκολάτα».

-Ποια είναι η ιστορία των σαπουνιών Thraco;

Ποια είναι η ιστορία; Όλα ξεκίνησαν τον 2012 όταν αποφάσισα να ξεκινήσω την ατομική τότε επιχείρηση παραγωγής σαπουνιών. Δε μπορώ να πω ότι ήταν εύκολο το ξεκίνημα. Είχα όμως πολλούς ανθρώπους δίπλα μου να μου συμπαραστέκονται. Τους γονείς μου, τους γονείς της γυναίκας μου, τα αδέρφια μας και πολλούς καλούς φίλους. Γρήγορα ήρθαν τα πρώτα προϊόντα, οι πρώτες συνεργασίες και άρχισαν όλα να παίρνουν το δρόμο τους. Ώσπου, τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκαν κάποιοι φίλοι – συνεργάτες που έδωσαν μια άλλη ώθηση και η ατομική επιχείρηση παραγωγής σαπουνιών έδωσε τη θέση της –τη σκυτάλη– στην εταιρεία παραγωγής καλλυντικών «Καλλυντικά Θράκης Ι.Κ.Ε.» ThraCo P.C.

-Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Γεννήθηκα πριν 41 χρόνια στην Ξάνθη όπου και μεγάλωσα. Ήσυχος από μωρό, μέτριος μαθητής στο σχολείο από αυτούς όμως που πάντα ήταν μέσα στις «φασαρίες», πτυχιούχος ΙΕΚ λογιστικής, Προπτυχιακός φοιτητής του ΕΑΠ στο τμήμα ελληνικού πολιτισμού και… προσφάτως και πάλι στα θρανία σαν «Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών». Μου αρέσει πολύ η μουσική, το διάβασμα, η φωτογραφία, οι εκδρομές, η κηπουρική και η μαγειρική. Μου αρέσει να παίζω με τα δύο μου αγόρια και να και να φυτεύω λουλούδια με τη γυναίκα μου.

«Η παραγωγή καλλυντικών είναι σαν τη μαγειρική. Φτιάχνεις τη συνταγή, την εκτελείς σωστά και απολαμβάνεις το τελικό προϊόν».

-Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των σαπουνιών σας που τα κάνει να ξεχωρίζουν;

Η παραγωγή καλλυντικών είναι σαν τη μαγειρική. Φτιάχνεις τη συνταγή, την εκτελείς σωστά και απολαμβάνεις το τελικό προϊόν. Ορισμένα από τα νέα σαπούνια μας, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, θυμίζουν συνταγές για ένα γρήγορο γεύμα, έχουν συστατικά όπως μέλι, γάλα, βούτυρο, πρόπολη, μαύρη σοκολάτα. Τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι αυτά που δίνουν αξία στο τελικό προϊόν. Όσο πιο αγνά, τόσο πιο καλό το αποτέλεσμα. Αυτό είναι λοιπόν και το «μότο» μας. Αγνά και ελεγμένα υλικά, από την τοπική, την ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Σύντομα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.thraco.gr θα μπορείτε να βρείτε όλες τις σειρές των προϊόντων μας. Τέλος να σημειώσουμε - τονίσουμε ότι είναι φυσικά, χειροποίητα και φτιαγμένα με την ψυχρή μέθοδο παραγωγής

«Ξέρετε, η Ξάνθη ήταν για πολλά χρόνια η πόλη που, παγκοσμίως, παρήγαγε -και παράγει ακόμα- την πιο εκλεκτή και μυρωδάτη ποικιλία καπνών, το μπασμά. Για να τιμήσουμε την πόλη μας και την ιστορία της, δημιουργήσαμε το σαπούνι TOBACCO».

-Τώρα που το σαπούνι έχει γίνει είδος (πιο πρώτης και από) πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί η ζήτηση;

Από τότε που το καταναλωτικό κοινό ανακάλυψε το υγρό σαπούνι, το σαπούνι σε μορφή μπάρας, έχασε σημαντικό κομμάτι της θέσης του στην προτίμησή του. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει και πάλι την προτίμηση των καταναλωτών. Την περίοδο όμως που διανύουμε, με την είσοδο στην ζωή μας του covid -19, το σαπούνι έχει αναδειχτεί ως ή ενδεδειγμένη λύση για την προσωπική υγιεινή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση της ζήτησης.

-Πείτε μου δυο λόγια για το κόνσεπτ σαπούνια-αυγά.

Τι λίγα, πολλά να σας πω… είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από πέρσι (2019). Δεν καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σωστά, πιστεύω γιατί δεν ήταν η ώρα του. Φέτος βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, που το αγκάλιασαν και το απογείωσαν. Οι καλύτεροι συνεργάτες που θα μπορούσε μια επιχείρηση μικρή ή μεγάλη να βρει και να στηριχθεί. Έτσι, φέτος, εμείς επαναφέραμε την ιδέα, η www.umbrellabranding.gr, οι συνεργάτες μας, η ομάδα που έφτιαξε την εικόνα μας (Brand), την ηλεκτρονική μας σελίδα και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, ολοκλήρωσε το γραφιστικό κομμάτι και… ορίστε, τα ευωδιαστά αβγουλάκια στην πόρτα σας.

Παναγιώτης Κουτσουρίδης

-Πόσο χαρούμενους σας κάνει το made in Greece και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

To πραγματικό made in Greece μας κάνει περήφανους. Και λέω το πραγματικό γιατί υπάρχει και το άλλο… το… βαφτισμένο! Δεν είναι εύκολο, αλλά και δύσκολο δεν το λες. Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και το «ταξίδι» είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για τον καθένα. Άλλωστε αν ήταν εύκολο, τι αξία θα είχε;

-Ποιο άρωμα σαπουνιού είναι το σουξέ σας;

Ξέρετε, η Ξάνθη ήταν για πολλά χρόνια η πόλη που, παγκοσμίως, παρήγαγε -και παράγει ακόμα- την πιο εκλεκτή και μυρωδάτη ποικιλία καπνών, το μπασμά. Για να τιμήσουμε την πόλη μας και την ιστορία της, δημιουργήσαμε το σαπούνι TOBACCO. Ένα υπέροχο σαπούνι με άρωμα καπνού που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Αυτό είναι η ναυαρχίδα μας και θα είναι και αυτό σύντομα διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

-Που μπορούμε να βρούμε τα σαπούνια σας;

Τα σαπούνια μας μπορείτε να τα βρείτε στο www.thraco.gr

facebook /thraco.gr/

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

Περισσότερα από

Made in Greece

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.

16 Ιουν 2022

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπνέει σήμερα σχεδιαστές και καλλιτέχνες σε όλο τον πλανήτη

Το BBC, αποθεώνει την Ελλάδα και διαβεβαιώνει πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας "ελληνιστικής αναγέννησης"

07 Ιουν 2022

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Είναι η ελληνική κουζίνα η νέα διεθνής γαστρονομική τάση;

Η ελληνική κουζίνα εξελίσσεται σε δυναμική διεθνή τάση και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας θα χειροκροτήσουν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στις 7 Ιουνίου στο "Makedonia Palace" στη Θεσσαλονίκη.

02 Ιουν 2022

Η νέα καμπάνια του ΕΟΤ: "Ελλάδα, θα θέλεις να μείνεις για πάντα"

Με την αληθινή ιστορία του Όττο on camera απευθείας από τη Μήλο ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν που συμβουλεύει τους επισκέπτες "να προσέχουν γιατί…"

27 Μαϊ 2022

Greekaba: Η capsule συλλογή του Christian Louboutin φέρει έντονα στοιχεία ελληνικότητας

Γαλάζιο και λευκό, σχήματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική τέχνη, το "μπλε μάτι" αλλά και η διάσημη "Κυρία Τεπενδρή" πρωταγωνιστούν στα νέα κομμάτια του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή.

17 Μαϊ 2022

Γαλάζιες σημαίες: 2η παγκοσμίως σε παραλίες η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέκτησε και φέτος 96 σημαίες σε Αττική, Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική.

15 Μαϊ 2022

Made in Greece | 15 κομμάτια για να δημιουργήσεις μία καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα από ελληνικά brands

Όλα τα κομμάτια που αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου φέτος το καλοκαίρι από τις νέες συλλογές των ελληνικών brands.

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι