ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα ελληνικά κοσμήματα από μάρμαρο δίνουν τον σύγχρονο ορισμό της μίνιμαλ πολυτέλειας

Η Ιωάννα Σουφλιά δαμάζει τα πιο απαιτητικά υλικά και δημιουργεί κομμάτια προορισμένα να λατρεύονται διαχρονικά.

Τα ελληνικά κοσμήματα από μάρμαρο δίνουν τον σύγχρονο ορισμό της μίνιμαλ πολυτέλειας

«Αν όλα τα κοσμήματα εξαφανίζονταν από τον κόσμο και έπρεπε να κρατήσω μόνο ένα, θα διάλεγα ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Πλαισιώνοντας το πρόσωπο μας, τραβώντας στιγμιαία το βλέμμα και με το μοναδικό χαρακτηριστικό της κίνησης, αυτή κατηγορία κοσμήματος θα ήταν ιδανική. Για την ακρίβεια, θα επέλεγα τα σκουλαρίκια Adoucissement από τη συλλογή μου, σε ροζ χρυσό, γκρι ιταλικό μάρμαρο σμιλεμένο στο χέρι, και γκρι brilliant».

Τα ελληνικά κοσμήματα από μάρμαρο δίνουν τον σύγχρονο ορισμό της μίνιμαλ πολυτέλειας
Τα σκουλαρίκια Adoucissement

Κρίνοντας από αυτή την απάντηση, ένα ασφαλές πρώτο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει για την Ιωάννα Σουφλιά, είναι ότι αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει.

Η ίδια, σχεδίασε το πρώτο της κόσμημα ερασιτεχνικά, όταν σπούδαζε στη Νομική Αθηνών. «Η αυστηρότητα του νομικού συλλογισμού άφηνε ένα κενό δημιουργικότητας και το κόσμημα ήρθε σαν αντίδοτο. Το πρώτο πράγμα που με γοήτευσε ήταν η ιδιαίτερη σχέση που έχει το κόσμημα με το σώμα μας, είτε το φοράς είτε το δημιουργείς».

Πράγματι, με κανένα άλλο κομμάτι ή αξεσουάρ δεν αποκτάμε το δέσιμο που προκαλεί ένα κόσμημα. Τα κοσμήματα έχουν τη μαγική ιδιότητα του δεύτερου δέρματος- της προέκτασης της προσωπικότητάς μας και αποκτούν συναισθηματική αξία.

Λίγα χρόνια αργότερα, έχοντας αποφοιτήσει με τιμητική διάκριση από το Central Saint Martins του Λονδίνου, η Σουφλιά μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι του κοσμήματος ήδη με την πρώτη της συλλογή. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα από τα δυσκολότερα υλικά, το μάρμαρο. «Η δυναμική του μαρμάρου, η κομψότητα του και η ιδιαιτερότητα του σαν υλικό, ήταν οι λόγοι που το επέλεξα. Αποφασίζοντας να δουλέψω με ένα υλικό που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί στο κόσμημα, συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων με την τεχνογνωσία να το επεξεργαστούν. Καθώς όμως, κάθε συλλογή αφηγείται μία ιστορία και σημαντικό κομμάτι της αφήγησης είναι τα υλικά, έπρεπε να μάθω να επεξεργάζομαι το υλικό και εφεξής σμιλεύω όλα τα κομμάτια η ίδια».

Το ένστικτό της, δεν την πρόδωσε. Το στοιχείο του μαρμάρου αποτέλεσε πυρήνα της ταυτότητας των κοσμημάτων της, τα έκανε ξεχωριστά και εύκολα αναγνωρίσιμα.

Η Ιωάννα Σουφλιά

Γραμμές ή «σταγόνες» χρυσού και διακριτικά διαμάντια, κόβουν το μάρμαρο στις αποχρώσεις του λευκού, του απαλού γκρι και του γαλάζιου, δημιουργώντας δαχτυλίδια και σκουλαρίκια που αποπνέουν κομψότητα και ήσυχη πολυτέλεια. Στοιχεία γλυπτικής, art deco, γεωμετρίας και φουτουρισμού βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς στα πρωτότυπα σχέδιά της.

Σκουλαρίκια από τη νέα συλλογή της, Blueprints

Η νέα συλλογή της βουτά ακόμα πιο βαθιά στο μινιμαλισμό, με σύμμαχο το ροζ χρυσό, στη λογική των αρχιτεκτονικών blueprints και τριγωνικά ζαφείρια σε βαθύ μπλε. Κομμάτια κλασικά αλλά απόλυτα σύγχρονα, ενσαρκώνουν το είδος του statement κοσμήματος, το οποίο θα λατρεύει ο μελλοντικός εαυτός σου. Άλλωστε, σύμφωνα με την Ιωάννα, αυτό που κάνει ένα κόσμημα διαχρονικό είναι ιδιαίτερη σχέση με τον ιδιοκτήτη του, μακριά από τάσεις της μόδας, η άρτια κατασκευή και η ποιότητα των υλικών.

Δαχτυλίδι από τη νέα συλλογή της, Blueprints

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αρετές που πρέπει να έχει ένα κόσμημα; Αρχικά ένα κόσμημα πρέπει να έχει χαρακτήρα, μια δική του ταυτότητα που να το καθιστά μοναδικό στο είδος του. Εξίσου σημαντικό στοιχείο στο dna ενός κοσμήματος είναι η κομψότητα και η ισορροπία του design, είτε μιλάμε για ένα μαξιμαλιστικό κόσμημα είτε για ένα πιο αφαιρετικό κομμάτι.

Σκουλαρίκια από τη συλλογή Synergia

Μπορούμε να κάνουμε λάθος με το styling κοσμημάτων; Οι στιλιστικές μας επιλογές είναι ένα μέσο έκφρασης της προσωπικότητάς μας. Προσωπικά, παρατηρώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το styling κοσμημάτων που επιλέγει κάθε γυναίκα. Σαν ένα άλλο είδος curating, ο τρόπος που φοράμε τα κοσμήματα μας προσδίδει διαφορετικό χαρακτήρα στα κομμάτια που έχουμε συνδυάσει, δημιουργεί νέες δυναμικές και μας προσφέρει μια φρέσκια οπτική στο αντικείμενο από αυτή που ίσως είχαμε , επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστό.

To δαχτυλίδι από τη συλλογή Symbiosis, έχει μια ιδιαίτερη ιστορία

Έχοντας στην ατζέντα της παρουσιάσεις στο Λονδίνο και το Παρίσι, η ίδια εξακολουθεί να δημιουργεί κοσμήματα για ιδιαίτερους ανθρώπους. Απόδειξη αυτού, μια ιστορία που ποτέ δεν ξεχνά: όταν μια γυναίκα αγόρασε ένα statement δαχτυλίδι της πρώτης της συλλογής, σε μαύρο χρυσό, λευκό μάρμαρο Θάσου και γκρι διαμάντια, ως μονόπετρο.

Βρείτε τα κοσμήματα της Ιωάννας Σουφλιά στο Facebook.

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.