ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα ελληνικά, αρωματικά κεριά που αναδίδουν το ξύπνημα των αισθήσεων και του καλού γούστου

Αν πας σε σπίτι που δεν έχει βιβλία και δε φωτίζεται από τη φλόγα κάποιου κεριού, μην καθίσεις. Βρες μια δικαιολογία και φύγε.

Τα ελληνικά, αρωματικά κεριά που αναδίδουν το ξύπνημα των αισθήσεων και του καλού γούστου

«Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά» γράφει ο Τζακ Κέρουακ, στο πιο γνωστό ίσως μυθιστόρημά του, Στον Δρόμο, συνδέοντας την ανεξαρτησία του αδάμαστου πνεύματος με το κερί. Αλλόκοτη και τόση γοητευτική μεταφορά. Μπορώ να επαναλαμβάνω τη τελευταία αυτή φράση σαν μάντρα.

Μεταξύ μας, το κάνω.

«Σχηματοποιημένο σε κυλινδρική μορφή με πυρήνα από φιτίλι, το οποίο χρησιμοποιείται για φωτιστικούς και λατρευτικούς σκοπούς. Βάζοντας φωτιά στο φιτίλι, το κερί τροφοδοτεί τη φλόγα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καύση του κεριού και την παραγωγή φλόγας». Έτσι κάπως προσδιορίζεται ο όρος ενώ «παρέχει φως, και σε κάποιες περιπτώσεις, άρωμα. Μπορεί επίσης να παρέχει θερμότητα ή να χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του χρόνου».

Όσο ένα κερί κονταίνει τόσο η μέρα μεγαλώνει.

Τα ελληνικά, αρωματικά κεριά που αναδίδουν το ξύπνημα των αισθήσεων και του καλού γούστου
«Η όσφρηση είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τη μνήμη. Έτσι, ένα άρωμα μπορεί να πυροδοτήσει αναμνήσεις ή ακόμα και συναισθήματα».

Τόσες έννοιες και νοήματα σε ένα κερί που στάζει. Ο χρόνος και ο τόπος συναντιούνται μέσα του. Η Έλενα και ο Σπύρος Μουμούρης είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα ελληνικά κεριά Choe, έχοντας στο μυαλό τους την αντιφατική και τόσο σημαντική φύση του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνονται. O Σπύρος έχει σπουδάσει σχέδιο επίπλου και διακόσμηση ενώ η Ελένη υπήρξε για αρκετά χρόνια συντηρήτρια έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και ιδιαίτερο συνδυάζοντας τις γνώσεις μας. Όλα τα στάδια παραγωγής υλοποιούνται στο παραδοσιακό ξυλουργείο του πατέρα μας, στο χωριό Κανακάδες, της Κέρκυρας, το οποίο αναδιαμορφώθηκε σε εργαστήριο κεριών χωρίς όμως να χάσει την παλιά του αίγλη. Τα κεριά σχεδιάζονται και παρασκευάζονται σε ένα χώρο που πλαισιώνεται από παλιά βιομηχανικά μηχανήματα και χειροκίνητα ξυλουργικά εργαλεία» θα πουν.

ΤΟ ΚΕΡΙ CHOE ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Dionysios Solomos // 200 years after Στο πλαίσιο της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του...

Δημοσιεύτηκε από CHOE - natural beeswax & soy candles στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021

«Ξεκινήσαμε πριν περίπου πέντε χρόνια όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά φυσικών, ποιοτικών κεριών. Επιλέξαμε ελληνικό κερί μέλισσας και κερί σόγιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μεσογειακά αρώματα αλλά και στο design. Είμαστε ενεργοί στην αγορά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια εστιάσαμε στην ιδέα, τον χαρακτήρα, το design, καθώς και στις πρώτες ύλες. Η ελληνική φύση, οι παιδικές αναμνήσεις μας, η παράδοση, ο αρχαίος πολιτισμός μας αλλά και το ίδιο το κερί μέλισσας αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες αυτού του εγχειρήματος».

Χαζεύω τον Νεαρό Άνδρα με ένα Κερί, τον πίνακα του Μισέλ Γκομπά, του 1681. Φως και ανατριχίλα από την αρτιότητα. Μόνο ένα κερί μπορεί να «εξηγήσει» έτσι τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου.

Χαζεύω τον Νεαρό Άνδρας με ένα Κερί, τον πίνακα του Μισέλ Γκομπά, του 1681. Φως και ανατριχίλα από την αρτιότητα. Μόνο ένα κερί μπορεί να «εξηγήσει» έτσι τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου.

«Τα κεριά μας είναι πραγματικά χειροποίητα αν σκεφτεί κανείς ότι το κάθε ένα περνάει από τα χέρια μας τουλάχιστον 45 φορές μέχρι να ολοκληρωθεί» εξηγούν η Έλενα και ο Σπύρος. «Φτιάχνονται από κερί σόγιας, που παράγεται από το λάδι του φυτού, και από ελληνικό κερί μέλισσας σε συνεργασία με Έλληνες μελισσοκόμους και συνεταιρισμούς μελισσοκόμων. Ένας από τους βασικότερους συνεργάτες μας, στη διαδρομή μας αυτή, είναι και ο Γρηγόρης Μαρούσης με το δικό του μοναδικό CRETERIUM (www.creterium.gr), που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια οικογενειακή επιχείρηση που μετράει τρείς γενιές παράδοσης στο μέλι. Εκεί, ο Γρηγόρης επεξεργάζεται το κερί μέλισσας με τους παραδοσιακούς μποξάδες και την πατροπαράδοτη μέθοδο του βρασίματος και του πρεσαρίσματος, χωρίς προσθήκη χημικών για τον καθαρισμό του. Είναι ένα εργαστήριο με βιολογική πιστοποίηση που παράγει μοναδικό μέλι όπως και κερί μέλισσας, προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και σφραγίζονται με την αυθεντικότητά τους. Σύντομα θα βρείτε στο e-shop μας (www.choecandles.com) και No Fragrance κερί μέλισσας, ακριβώς για να αναδείξουμε τα πλούσια φυσικά του αρώματα από νέκταρ και μέλι».

Θυμάμαι, κάποια Χριστούγεννα πριν, στο κατάστημα Αncient Greek Sandals, στο Σύνταγμα, είχα ανοίξει ένα καπάκι και είχα μυρίσει ένα κερί Choe, καλυμμένο με ύφασμα γύρω-γύρω, κάτι που αυτομάτως χάριζε ένα έξτρα χάδι στην αφή των ακροδακτύλων, εκτός από το χάδι στην όσφρηση. Η πολυτέλεια του ξυπνήματος των αισθήσεων.

«Είμαστε υπερήφανοι για όλες τις μέχρι τώρα συνεργασίες μας.Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Αncient Greek Sandals, και η Ergon Mykonos μας έχουν τιμήσει ζητώντας να φτιάξουμε custom κεριά αποκλειστικά γι’ αυτούς. Με το ΕΜΣΤ σχεδιάσαμε δύο κεριά. Εμπνευσμένα από σχήματα και γραμμές της σύγχρονης τέχνης και από τις εμβληματικές κολώνες του μουσείου, αντίστοιχα. Το κερί που δημιουργήσαμε με την Αncient Greek Sandals ξεχωρίζει για τη δερμάτινη συσκευασία του και τα χαρακτηρίστηκα Ελληνικά του αρώματα. Με την Ergon Mykonos δημιουργήσαμε μια σειρά κεριών που σχεδίασε η ίδια και που βασίζεται σε μνημεία, αρχαιότητες αλλά και έννοιες, αποδοσμένες αφαιρετικά αλλά με εντυπωσιακά, όμορφα χρώματα. Επίσης, πρόσφατα υλοποιήσαμε ένα ακόμα project για την Ergon Mykonos. To επετειακό της κερί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση».

«Ξεχωρίζουν για τα φυσικά τους υλικά, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό κερί μέλισσας, για τον ελληνικό τους χαρακτήρα και το ιδιαίτερο design τους. Για το ύφασμα, σαν βάση πάνω στην οποία σχεδιάζουμε και που είναι μια νέα, καινοτόμα, άποψη σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του κεριού».

-Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα αρωματικά κεριά στη διακόσμηση ενός σπιτιού;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια τα κεριά έχουν μπει πολύ δυναμικά στο πεδίο του design. Δεν εξυπηρετούν πλέον μόνο τις ανάγκες ενός κεριού, όπως το ξέραμε παλαιότερα, αλλά έχουν κεντρική θέση στο χώρο του σπιτιού. Τοποθετούνται εκεί που άλλοτε θα υπήρχε κάτι διακοσμητικό. Στο τραπέζι του σαλονιού ή της τραπεζαρίας, στη βιβλιοθήκη, στο έπιπλο της εισόδου ή στο τζάκι. Ως αντικείμενο εξυπηρετεί, πλέον, τη χρήση του ως κερί και ταυτόχρονα την ανάγκη της διακόσμησης. Επιπλέον, αφού τελειώσει μπορούμε να του δώσουμε μια δεύτερη ζωή μέσω μιας άλλης χρήσης.Τα κεριά πέρα από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν όταν είναι αναμμένα, πέρα από τις στιγμές χαλάρωσης και συντροφιάς που προσφέρουν, πέρα ακόμα και από την αφύπνιση των αισθήσεων που μας προκαλούν τα αρώματα τους, αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος του design, έχοντας κερδίσει τη δική τους, μοναδική θέση στο χώρο μας.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο και ιδιαίτερο συνδυάζοντας τις γνώσεις μας. Όλα τα στάδια παραγωγής υλοποιούνται στο παραδοσιακό ξυλουργείο του πατέρα μας, το οποίο αναδιαμορφώθηκε σε εργαστήριο κεριών».

-Τι κάνει τα κεριά Choe να ξεχωρίζουν τελικά;

Ξεχωρίζουν για τα φυσικά τους υλικά, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό κερί μέλισσας, για τον ελληνικό τους χαρακτήρα και το ιδιαίτερο design τους. Για το ύφασμα, σαν βάση πάνω στην οποία σχεδιάζουμε και που είναι μια νέα, καινοτόμα, άποψη σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του κεριού. Επίσης, για το ότι είναι χειροποίητα και φρέσκα, αφού το κάθε ένα κερί φτιάχνεται μόνο κατόπιν παραγγελίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε stock, τα πάντα φτιάχνονται τη στιγμή της ζήτησης. Όσο για τα Μεσογειακά μας αρώματα, αποτελούν για εμάς ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος που ξεδιπλώνεται σε ένα μεγάλο δρόμο και μας καλεί να τον βαδίσουμε. Σίγουρα στα επόμενα χρόνια ο τομέας των αρωμάτων μας θα εξελιχθεί μέσα από συνεχώς νέους και ιδιαίτερους συνδυασμούς.

-Πώς καταφέρνει ένα κερί να κλείσει την ιστορία και τον χρόνο μέσα του;

Η όσφρηση είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τη μνήμη. Έτσι, ένα άρωμα μπορεί να πυροδοτήσει αναμνήσεις ή ακόμα και συναισθήματα. Η μνήμη ενός αρώματος μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο χρόνο επαναφέροντας στο σήμερα, με ένα μοναδικά φευγαλέο τρόπο, αγαπημένες στιγμές, οικείους τόπους ή και κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο. Την αίσθηση μιας άλλης εποχής που έχει χαθεί στη σπείρα του χρόνου. Εκτός όμως από το να ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις, μπορεί και να τις δημιουργεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο, που κλείνει μέσα του μικρές ιστορίες, υπό τη μορφή των αισθήσεων.

choecandles.com

facebook.com/CHOE

instagram.com/choe_candles

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.