Μπορεί η λέξη «γαϊδούρα» να συνάδει, στον προφορικό λόγο, με την έννοια της αφιλότιμης αλλά στην κοσμετολογία εναρμονίζεται με το πολύτιμο, το σπάνιο και το εκλεκτό. Τα καλλυντικά από γάλα γαϊδούρας Sostar, δανείζονται τρικ ομορφιάς από την αρχαιότητα, τα οποία και εφαρμόζουν στο σήμερα. Η ομορφιά της γυναίκας είναι αιώνια. Το ίδιο και οι συνταγές για την κατάκτηση αυτής. Η φήμη ότι η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας έχει νικήσει τον χρόνο. Με τον χρόνο τα έχουν βάλει και οι ίδιες οι ευεργετικές ιδιότητες του γάλατος. «Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό στον άνθρωπο από το 5.000 π.χ. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις (πόνοι αρθρίτιδας, επούλωση πληγών). Στην αρχαία Αίγυπτο βρίσκουμε το γάλα της γαϊδούρας να χρησιμοποιείται με διάφορες ιατρικές συνταγές, με συμπλήρωμα βοτάνων για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα και συχνότατα το έδιναν στα παιδιά. Στην αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ως ποτό για την αριστοκρατία. Οι γυναίκες το είχαν ερωτευτεί για τις καλλυντικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του δέρματος τους. Έκαναν μπάνιο μέσα σε γάλα γαϊδούρας και έφτιαχναν μάσκες για το πρόσωπό τους. Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα της αρχαίας Αιγύπτου, γνωστή για την εκπληκτική ομορφιά της, έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας» λέει η Νταίζη Ράτσου, product manager της εταιρείας Sostar. Με ένα μεταπτυχιακό στην κοσμετολογία και βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, η Νταίζη επιδιώκει την προσωπική, άμεση επικοινωνία με τους πελάτης της, μέσω των σόσιαλ μίντια και του τηλεφωνικού κέντρου «καθώς θεωρώ πολύ σημαντική την γνώμη τους».

Η Νταίζη Ράτσου

Τον Φλεβάρη του 2014 η «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσίευσε την απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης του γάλατος γαϊδούρας στην Ελλάδα, ενώ η τιμή πώλησης του φτάνει στα 50 ευρώ ανά λίτρο. Μιλάμε για το περιούσιο προϊόν μιας και το γαϊδουρινό γάλα δεν χρειάζεται παστερίωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών αντικαθιστώντας το μητρικό γάλα.

Και ενώ γύρω από το γάλα γαϊδούρας στήνεται μια εγχώρια βιομηχανία, η οποία μπορεί να είναι προσοδοφόρα και σημαντική, η Νταίζη το συγκρίνει με το ελιξήριο της νεότητας: «Η υψηλή περιεκτικότητά του γαϊδουρινού γάλακτος σε πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια και κηραμίδια (που συνθέτουν κατά το ήμισυ την κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας και αποτρέπουν την αφυδάτωση της), το καθιστούν εξαιρετική πρώτη ύλη στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν βάση για προϊόντα κατά της γήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος. Επίσης το γάλα γαϊδούρας έχει 60 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, από ότι το αγελαδινό γάλα. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την γήρανση της επιδερμίδας. Είναι πολύ καλά ανεκτό από την επιδερμίδα, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα».

-Περιγράψτε μου την διαδικασία παραγωγής. Από που προμηθεύεστε το γάλα γαϊδούρας;

«Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον δερμοκαλλυντικό χώρο 15 χρόνια, με έδρα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου και γίνεται η παραγωγή των προϊόντων, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια, έτσι ώστε να είναι φιλικά και απαλά με την επιδερμίδα, το σώμα, το πρόσωπο, τα μαλλιά... Είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων το οποίο δηλώνει πως δεχόμαστε τακτικούς ελέγχους από τον Οργανισμό, και λειτουργούμε σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θέτει. Επίσης, τα προϊόντα μας ελέγχονται και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκτίμησης Κοσμητολογικών Προϊόντων (ΕΛΙΝΕΚ) το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το Ινστιτούτο ΕΛΙΝΕΚ πραγματοποιεί μικροβιολογικούς και φυσικοχημικούς ελέγχους σε κάθε παρτίδα που παρασκευάζουμε εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, τα οποία καταχωρούνται στο σύστημα CPNP, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων στις Βρυξέλλες, για τα καλλυντικά. Το γάλα το προμηθευόμαστε από φάρμες της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες διαθέτουν πιστοποίηση βιολογικού γαϊδουρινού γάλακτος και διενεργούν τους απαραίτητους μικροβιολογικούς και φυσικοχημικούς ελέγχους».

-Πως έχει υποδεχθεί τα Sostar ο κόσμος; Υπάρχει κάποια καχυποψία για το γάλα γαϊδούρας;

«Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες θετικά σχόλια από τους πελάτες μας κι αυτό είναι και για εμάς επιτυχία, καθώς ο καταναλωτής πλέον είναι απόλυτα ενημερωμένος και έχει απαιτήσεις. Κάθε μέρα προσπαθούμε για καλύτερα προϊόντα και κυρίως για καλύτερες, φτηνότερες τιμές. Όλα τα προϊόντα της σειράς «Το Γάλα», έχουν αγαπηθεί πολύ. Αυτά που επίσης αγαπήθηκαν πολύ, καθώς έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι ο ορός αντιγήρανσης σε συνδυασμό με την αντιγηραντική κρέμα προσώπου» λέει η Νταίζη και την ερώτηση ποιο από τα προϊόντα τους ταιριάζει πιο πολύ στη σημερινή εποχή απαντάει «σίγουρα ο ορός αντιγήρανσης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εποχή είναι κουρασμένη. Ίσως τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας να αποδειθχούν η πιο σημαντική αγαθοεργία για το δέρμα που κατοικούμε.  

Facebook Sostar

TAGS