0
SHARES

Απέχοντας αισθητά από τη συμβατική και καθιερωμένη όψη μίας χειροποίητης δημιουργίας τα κοσμήματα της Σοφίας Βάμιαλη ισορροπούν με επιτυχία ανάμεσα στη λιτότητα, τον εντυπωσιακό χαρακτήρα και την προσεγμένη σχεδίαση. Το αναγνωρίσιμο στυλ των δημιουργιών της προκύπτει σαν απόρροια των καλλιτεχνικών καταβολών και βιωμάτων της στις τέχνες, αφού η ίδια μαζί με την αδερφή της Δήμητρα λειτουργούν με επιτυχία την ομώνυμη γκαλερί Vamiali στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 11 χρόνια. Τι συμβαίνει όμως με το αγαπημένο της χειροποίητο κόσμημα και τι οραματίζεται η ίδια για το μέλλον του οίκου της; “Μία μπουτίκ σε ένα θερμό τόπο, που θα έχει πάντα καλοκαίρι” απαντάει χαρακτηριστικά.

Με τι έναυσμα ξεκινήσατε να ασχολείστε με το σχεδιασμό κοσμημάτων;

Ξεκίνησα επαγγελματικά να σχεδιάζω και να κατασκευάζω κοσμήματα το 1995, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Σπούδασα στην Αθήνα και στο Λονδίνο και ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ήξερα πως αυτό που ήθελα, ήταν να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κόσμημα.

Πως θα περιγράφατε την τελευταία σας συλλογή;

Χαρακτηρίζεται από μια φράση “One of a kind”. Αποτελεί μία συνέχεια πρώιμων ιδεών που σκοπό έχουν να δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Ένα αμάλγαμα από επιρροές, αναφορές, χειρονομίες, τεχνικές και νέα σχέδια που αναμιγνύονται με παλαιότερες αναφορές που διαφέρουν στη λεπτομέρεια. Η έμπνευση και η δημιουργία για εμένα είναι μια συνεχή και πολύπλοκη διαδικασία.

Το κόσμημα ακολουθεί τις τάσεις;

Θα έλεγα πως εξελίσσεται σύμφωνα με την εποχή. Νομίζω πως οι αυθεντικές δημιουργίες δεν ακολουθούν τις τάσεις, αντίθετα τις διαμορφώνουν.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δημιουργείς hand made στην Ελλάδα του σήμερα;

Τα κοσμήματα μου είναι πάντα χειροποίητα και επιθυμώ κάθε κόσμημα να είναι μοναδικό. Αυτό που με ενδιαφέρει και αγαπώ να κάνω, δε θα μπορούσε να είναι δύσκολο. Ίσως να είναι λίγο βαρετό ή αδιάφορο η επανάληψη παρόμοιων σχεδίων. Οι δυσκολίες στην Ελλάδα του σήμερα εντοπίζονται κυρίως στη διαχείριση και την οργάνωση. Δυστυχώς πιστεύω πως το τοπίο δύσκολα θα αλλάξει.

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα κομμάτια; Ποια δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Έχω μερικά παλαιότερα κομμάτια στη συλλογή μου. Κάθε φορά επιλέγω και ένα νέο σχέδιο για μένα από κάθε σειρά που δημιουργώ. Δεν αποχωρίζομαι ένα βραχιόλι πλέγμα από μπρούντζο.

Εν καιρώ κρίσης η μόδα και το καταναλωτικό κοινό στρέφονται προς τα αξεσουάρ. Πως εξηγείτε εσείς αυτή την τάση;

Τα αξεσουάρ συνδιάζονται πιο εύκολα με διαφορετικά σύνολα και είναι πιο διαχρονικά. Ιδιαιτέρως τα κοσμήματα είναι τρόπος έκφρασης και ταυτότητας. Φορώντας τα και συνδυάζοντάς τα μπορείς να μεταμορφώσεις την εικόνα σου ή ακόμα και να αλλάξεις τη διάθεσή σου. Άλλωστε no woman, no jewellery.

Πως συνδέονται μία γκαλερί και ένα brand κοσμημάτων; Ασχολείστε και με τα δύο; Ποιο σας εκφράζει περισσότερο και γιατί;

Ασχολούμαι και με τα δύο. Είναι δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, άκρως συναρπαστικές που τροφοδοτούν μια πορεία, η κάθε μια με τον τρόπο της. Ακροβατώ από το ένα στο άλλο, κάποιες φορές με ευκολία, άλλες με δυσκολία και το ταξίδι συνεχίζεται.

Ποιους σχεδιαστές ξεχωρίζετε και γιατί;

Αυτή την εποχή επιστρέφω στο αδιαμφισβήτητο και γενναιόδωρο όραμα της Rei Kawakubo. Ευρηματική, ευφάνταστη, τολμηρή και πάνω από όλα ελεύθερη.

Από που αντλείτε έμπνευση για τα σχέδιά σας;

Το μάντρα μου είναι να βρίσκω ομορφιά και έμπνευση στα πάντα γύρω μου. Σαν να χρησιμοποιώ ένα φακό καταγραφής. Από τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, τους καλλιτέχνες, το ροκ κίνημα, τη μουσική, τη φύση, το καλοκαίρι, την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα. Βλέπω και παρατηρώ ό,τι συμβαίνει, τους ανθρώπους, την πόλη, ταξιδεύω, αφουγκράζομαι, με ενδιαφέρει να συνδυάζω διαφορετικές χρονικές αναφορές, εμπνέομαι από την παράδοση, τα εκθέματα στα μουσεία, την ιστορία της μόδας και στο τέλος αφαιρώ ή προσθέτω.

Πως ξεκινάτε το σχεδιασμό μίας συλλογής;

Πολλές φορές ξεκινώ από το υλικό, ίσως ενστικτωδώς με οδηγεί πάντα κάπου. Με ενδιαφέρει ν' ανακαλύπτω τις ποιότητες του, την υφή, τον διαχωρισμό του σε μικρότερα μέρη, την επανασύνδεση τους, τη φθορά και την αντοχή του στο χρόνο. Παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας, σχεδιάζω και σκέφτομαι με αναφορές στις νέες τάσεις ακόμα και αν αυτό που στο τέλος θα σχεδιάσω έρχεται σε αντιδιαστολή με την τρέχουσα σεζόν. Η τέχνη είναι σπουδαία αναφορά γιατί δίνει την ελευθερία της ισορροπίας μεταξύ τελειότητας και ατέλειας, αθετεί τους κανόνες και τους επαναπροσδιορίζει.Τα κοσμήματα δεν είναι γλυπτά, ούτε έργα σύγχρονης τέχνης αλλά εφαρμοσμένης. Έχουν άλλη αφετηρία και άλλη διαδρομή. Προορισμός τους πάντα, είναι να φορεθούν.

Ποιo είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας για τον οίκο σας;

Ένα ατελιέ σε μια χώρα με 12 μήνες το χρόνο καλοκαίρι.

 

 

TAGS