ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Δεν είναι απλές τσάντες και είδη ταξιδίου. Καθεμία από αυτές κουβαλάει την θαλασσινή αύρα και την ιστορία του ιστιοπλοϊκού πανιού από το οποίο έχει κατασκευαστεί.

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Με έδρα της το αγαπημένο νησί της Κέρκυρας, η ομάδα της Salty Bag ξεκινά τον Μάρτιο του 2013 ένα πρωτοποριακό project, που συνδυάζει ευφάνταστα τρία διαφορετικά πράγματα: την αγάπη τους για τη θάλασσα με την πίστη τους στην ιδέα του upcycling και την ανάγκη να δημιουργήσουν χρηστικά αξεσουάρ υψηλής αισθητικής και μεγάλης αντοχής. Παροπλισμένα ιστιοπλοϊκά πανιά, ανακατασκευάζονται και μεταμορφώνονται σε τσάντες και είδη ταξιδίου, έτοιμες να διηγηθούν στον νέο ιδιοκτήτη τους την ιστορία του πανιού-τσάντας που κρατάει στα χέρια του: πού έζησε, γιατί παροπλίστηκε, τι είδε, πόσα χρόνια δούλεψε… Ιστορίες ήσυχων όρμων με έναστρους ουρανούς, ιστορίες με πόνο και κινδύνους, θύελλες και περιπέτειες που μόνο η θάλασσα μπορεί να προσφέρει.
Μάλιστα, ο κανόνας των τριών εμπνευστών της Salty Bag είναι ο εξής: «Μη σχεδιάζεις για να αναδείξεις τη μορφή. Σχεδίασε για να αναδείξεις την ιστορία».

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Πείτε μου δυο λόγια για τις προηγούμενες ζωές σας. Τι έκανε ο καθένας από εσάς πριν γίνει μέλος της ομάδας Salty Βag;

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι κανένας από εμάς δεν είχε, πριν από τη δημιουργία της Salty Bag, σχέση με το χώρο. Ο Σπύρος Ντάικος ασχολούνταν με το εμπόριο, η Χρύσα Χαλικιοπούλου δούλευε ως product designer στο Μιλάνο, ενώ ο Στρατής Ανδρεάδης ήταν διεθνής match racer.

Εκτός από τα παροπλισμένα πανιά, ποιες άλλες πρώτες ύλες χρησιμοποιείτε;

Διαλέγουμε πολύ προσεκτικά τις πρώτες ύλες για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την προέλευσή τους. Τα δέρματα είναι από την Τοσκάνη της Ιταλίας, επεξεργασμένα με φυσικό τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η υφή τους με το χρόνο. Επιπλέον οι φόδρες μας είναι φτιαγμένες στην Ελβετία και είναι σχεδιασμένες για να επιστρέφουν στο εργοστάσιο (επαναχρησιμοποιούνται), ώστε να μην γίνονται ποτέ σκουπίδια.

Πόσο ανθεκτικό υλικό είναι το πανί; Ποια είναι τα μειονεκτήματα ή τα πλεονεκτήματά του έναντι του δέρματος;

Αν φέρει κανείς στο μυαλό του το μέγεθος ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους και αναλογιστεί τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα ιστιοπλοϊκό πανί στη διάρκεια της ζωής του, θα καταλάβει ότι μια Salty Bag έχει πολύ πιο ανθεκτική πρώτη ύλη από μια μέση τσάντα. Τα πανιά που έρχονται στα χέρια μας έχουν ήδη ταξιδέψει πολύ και αυτά, όπως και το ποιοτικό φυσικό δέρμα, γίνονται ακόμα πιο όμορφα με την πατίνα του χρόνου. Σχεδιαστικά είναι μια πρόκληση να δουλέψουμε με τα πανιά και να πετύχουμε την ποιότητα δερμάτινων προϊόντων, αλλά μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που μας κάνει καλύτερους.

Η ιδέα της ανακύκλωσης αφορά και άλλα στάδια/υλικά της κατασκευής;

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με την ιδέα του upcycling σε όλα τα στάδια της κατασκευής, εκτός από την συλλογή πανιών. Με την ίδια λογική οι φόδρες μας είναι σχεδιασμένες για να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμες, ενώ τα δέρματα είναι υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων.

Περιγράψτε μου, με λίγα λόγια, τη διαδικασία κατασκευής μιας τσάντας, από την αρχή ως το τέλος. Πόσες ώρες δουλειάς απαιτεί;

Η δουλειά ξεκινάει από την επιλογή του πανιού, που είναι πολύ σημαντική για να διατηρείται ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε σειράς και να αναδεικνύονται οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Αφού επιλεγούν τα κατάλληλα πανιά, κόβονται και πλένονται, ενώ στα επόμενα στάδια συναρμολογούνται οι φόδρες και προστίθενται οι δερμάτινες λεπτομέρειες. Σε όλη την διαδικασία τα πανιά ξεχωρίζονται έτσι ώστε στο τέλος κάθε Salty Bag να συνοδεύεται από την ιστορία του πανιού από το οποίο έχει κατασκευαστεί. Η διάρκεια κατασκευής ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο, αλλά γενικά είναι μια αργή διαδικασία, αφού όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα.

Εκτός από τη διαδικασία της δωρεάς που γράφετε στο site της Salty Bag, με ποιον άλλο τρόπο έχετε βρει πανιά;

Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών έρχονται σε επαφή μαζί μας καθώς ενθουσιάζονται με την ιδέα των πανιών που επιστρέφουν σε αυτούς πλέον σαν τσάντες. Πέρα από αυτό έχουμε έρθει σε επαφή με ιστιοπλοϊκούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που μας στέλνουν τα αχρηστεμένα πανιά τους. Και φυσικά έχουμε κατά καιρούς μαζέψει πανιά από τα σκουπίδια.

Πείτε μας μια ιστορία πανιού που σας έκανε εντύπωση;

Μια ιστορία που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει σε προϊόν είναι αυτή των Μάντη Καγιαλή (μία από τις ομάδες που υποστηρίζει η σειρά μας Road to Rio), που σε πρόσφατο αγώνα τους στο Μαϊάμι έχασαν το κατάρτι τους και, ενώ ο αγώνας ήταν χαμένος, η αμερικάνικη ομάδα τούς δάνεισε το δικό της εφεδρικό κατάρτι για να ολοκληρώσουν και να μην αποκλειστούν. Ανυπομονούμε να γράψουμε για τα πανιά που έτρεξαν σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο αγώνα.

Πού ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή οι τσάντες σας; Έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα;

Από την αρχή της Salty Bag, είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό μιας και εκεί η ιδέα της επανάχρησης είναι πιο διαδεδομένη. Αυτή τη στιγμή έχουμε αφ’ ενός σταθερές πωλήσεις στο εξωτερικό από το e-shop μας αλλά και νέες συνεργασίες με καταστήματα και αντιπροσώπους στην Αγγλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μονακό αλλά και τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Πώς προέκυψε η νέα συνεργασία με το Yacht Club de Monaco;

Η collection που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκλειστικά για το Yacht Club de Monaco είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το εξωτερικό. Οι συνεργάτες μας εκεί βρήκαν ότι η ποιότητα των προϊόντων μας ξεπερνάει όλα τα στάνταρτ τους ενώ ταυτόχρονα η μοναδικότητα των Salty Bag (το γεγονός ότι συνοδεύονται από την ιστορία του πανιού από το οποίο φτιάχτηκαν) τους ενθουσίασε και θέλησαν να γίνουν και κομμάτι αυτού του κύκλου. Επιπλέον ήταν πολύ σημαντικό για αυτή την περίσταση το γεγονός ότι οι Salty Bag είναι οι πρώτες τσάντες όπου τα χρησιμοποιημένα πανιά αντιμετωπίζονται σαν πολύτιμη πρώτη ύλη και δουλεύονται για να μεταμορφωθούν σε εξαιρετικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να πολλαπλασιάσουμε τέτοιου είδους εξωστρεφείς συνεργασίες.

Ποια άλλα σχέδια είναι στα σκαριά;

Όπως προανέφερα, είμαστε στον πυρετό του Road to Rio, με προϊόντα και παρουσιάσεις που θα κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα παρουσιάσουμε σύντομα και νέες σειρές τόσο για το καλοκαίρι του 2016 αλλά και για το χειμώνα 2016 -2017.

Info
Τα προϊόντα της
Salty Bag μπορείτε να τα αναζητήσετε στα πολυκαταστήματα
Attica (City Link, Golden Hall, The Mall Athens, Τσιμισκή, Mediterranean Cosmos) , σε διάφορα corners σε προορισμούς ανά την Ελλάδα (Σύμη, Χαλκιδική, Κρήτη) καθώς και στο e-shop ή με e-mail στο orders@saltybag.com.
Facebook

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.