ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Με έδρα της το αγαπημένο νησί της Κέρκυρας, η ομάδα της Salty Bag ξεκινά τον Μάρτιο του 2013 ένα πρωτοποριακό project, που συνδυάζει ευφάνταστα τρία διαφορετικά πράγματα: την αγάπη τους για τη θάλασσα με την πίστη τους στην ιδέα του upcycling και την ανάγκη να δημιουργήσουν χρηστικά αξεσουάρ υψηλής αισθητικής και μεγάλης αντοχής. Παροπλισμένα ιστιοπλοϊκά πανιά, ανακατασκευάζονται και μεταμορφώνονται σε τσάντες και είδη ταξιδίου, έτοιμες να διηγηθούν στον νέο ιδιοκτήτη τους την ιστορία του πανιού-τσάντας που κρατάει στα χέρια του: πού έζησε, γιατί παροπλίστηκε, τι είδε, πόσα χρόνια δούλεψε… Ιστορίες ήσυχων όρμων με έναστρους ουρανούς, ιστορίες με πόνο και κινδύνους, θύελλες και περιπέτειες που μόνο η θάλασσα μπορεί να προσφέρει.
Μάλιστα, ο κανόνας των τριών εμπνευστών της Salty Bag είναι ο εξής: «Μη σχεδιάζεις για να αναδείξεις τη μορφή. Σχεδίασε για να αναδείξεις την ιστορία».

Salty Bag: Ελληνικές τσάντες που μοσχοβολάνε ιώδιο κι έχουν πολλά να μας διηγηθούν  

Πείτε μου δυο λόγια για τις προηγούμενες ζωές σας. Τι έκανε ο καθένας από εσάς πριν γίνει μέλος της ομάδας Salty Βag;

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι κανένας από εμάς δεν είχε, πριν από τη δημιουργία της Salty Bag, σχέση με το χώρο. Ο Σπύρος Ντάικος ασχολούνταν με το εμπόριο, η Χρύσα Χαλικιοπούλου δούλευε ως product designer στο Μιλάνο, ενώ ο Στρατής Ανδρεάδης ήταν διεθνής match racer.

Εκτός από τα παροπλισμένα πανιά, ποιες άλλες πρώτες ύλες χρησιμοποιείτε;

Διαλέγουμε πολύ προσεκτικά τις πρώτες ύλες για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την προέλευσή τους. Τα δέρματα είναι από την Τοσκάνη της Ιταλίας, επεξεργασμένα με φυσικό τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η υφή τους με το χρόνο. Επιπλέον οι φόδρες μας είναι φτιαγμένες στην Ελβετία και είναι σχεδιασμένες για να επιστρέφουν στο εργοστάσιο (επαναχρησιμοποιούνται), ώστε να μην γίνονται ποτέ σκουπίδια.

Πόσο ανθεκτικό υλικό είναι το πανί; Ποια είναι τα μειονεκτήματα ή τα πλεονεκτήματά του έναντι του δέρματος;

Αν φέρει κανείς στο μυαλό του το μέγεθος ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους και αναλογιστεί τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα ιστιοπλοϊκό πανί στη διάρκεια της ζωής του, θα καταλάβει ότι μια Salty Bag έχει πολύ πιο ανθεκτική πρώτη ύλη από μια μέση τσάντα. Τα πανιά που έρχονται στα χέρια μας έχουν ήδη ταξιδέψει πολύ και αυτά, όπως και το ποιοτικό φυσικό δέρμα, γίνονται ακόμα πιο όμορφα με την πατίνα του χρόνου. Σχεδιαστικά είναι μια πρόκληση να δουλέψουμε με τα πανιά και να πετύχουμε την ποιότητα δερμάτινων προϊόντων, αλλά μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που μας κάνει καλύτερους.

Η ιδέα της ανακύκλωσης αφορά και άλλα στάδια/υλικά της κατασκευής;

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με την ιδέα του upcycling σε όλα τα στάδια της κατασκευής, εκτός από την συλλογή πανιών. Με την ίδια λογική οι φόδρες μας είναι σχεδιασμένες για να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμες, ενώ τα δέρματα είναι υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων.

Περιγράψτε μου, με λίγα λόγια, τη διαδικασία κατασκευής μιας τσάντας, από την αρχή ως το τέλος. Πόσες ώρες δουλειάς απαιτεί;

Η δουλειά ξεκινάει από την επιλογή του πανιού, που είναι πολύ σημαντική για να διατηρείται ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε σειράς και να αναδεικνύονται οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Αφού επιλεγούν τα κατάλληλα πανιά, κόβονται και πλένονται, ενώ στα επόμενα στάδια συναρμολογούνται οι φόδρες και προστίθενται οι δερμάτινες λεπτομέρειες. Σε όλη την διαδικασία τα πανιά ξεχωρίζονται έτσι ώστε στο τέλος κάθε Salty Bag να συνοδεύεται από την ιστορία του πανιού από το οποίο έχει κατασκευαστεί. Η διάρκεια κατασκευής ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο, αλλά γενικά είναι μια αργή διαδικασία, αφού όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα.

Εκτός από τη διαδικασία της δωρεάς που γράφετε στο site της Salty Bag, με ποιον άλλο τρόπο έχετε βρει πανιά;

Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών έρχονται σε επαφή μαζί μας καθώς ενθουσιάζονται με την ιδέα των πανιών που επιστρέφουν σε αυτούς πλέον σαν τσάντες. Πέρα από αυτό έχουμε έρθει σε επαφή με ιστιοπλοϊκούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που μας στέλνουν τα αχρηστεμένα πανιά τους. Και φυσικά έχουμε κατά καιρούς μαζέψει πανιά από τα σκουπίδια.

Πείτε μας μια ιστορία πανιού που σας έκανε εντύπωση;

Μια ιστορία που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει σε προϊόν είναι αυτή των Μάντη Καγιαλή (μία από τις ομάδες που υποστηρίζει η σειρά μας Road to Rio), που σε πρόσφατο αγώνα τους στο Μαϊάμι έχασαν το κατάρτι τους και, ενώ ο αγώνας ήταν χαμένος, η αμερικάνικη ομάδα τούς δάνεισε το δικό της εφεδρικό κατάρτι για να ολοκληρώσουν και να μην αποκλειστούν. Ανυπομονούμε να γράψουμε για τα πανιά που έτρεξαν σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο αγώνα.

Πού ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή οι τσάντες σας; Έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα;

Από την αρχή της Salty Bag, είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό μιας και εκεί η ιδέα της επανάχρησης είναι πιο διαδεδομένη. Αυτή τη στιγμή έχουμε αφ’ ενός σταθερές πωλήσεις στο εξωτερικό από το e-shop μας αλλά και νέες συνεργασίες με καταστήματα και αντιπροσώπους στην Αγγλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μονακό αλλά και τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Πώς προέκυψε η νέα συνεργασία με το Yacht Club de Monaco;

Η collection που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκλειστικά για το Yacht Club de Monaco είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το εξωτερικό. Οι συνεργάτες μας εκεί βρήκαν ότι η ποιότητα των προϊόντων μας ξεπερνάει όλα τα στάνταρτ τους ενώ ταυτόχρονα η μοναδικότητα των Salty Bag (το γεγονός ότι συνοδεύονται από την ιστορία του πανιού από το οποίο φτιάχτηκαν) τους ενθουσίασε και θέλησαν να γίνουν και κομμάτι αυτού του κύκλου. Επιπλέον ήταν πολύ σημαντικό για αυτή την περίσταση το γεγονός ότι οι Salty Bag είναι οι πρώτες τσάντες όπου τα χρησιμοποιημένα πανιά αντιμετωπίζονται σαν πολύτιμη πρώτη ύλη και δουλεύονται για να μεταμορφωθούν σε εξαιρετικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να πολλαπλασιάσουμε τέτοιου είδους εξωστρεφείς συνεργασίες.

Ποια άλλα σχέδια είναι στα σκαριά;

Όπως προανέφερα, είμαστε στον πυρετό του Road to Rio, με προϊόντα και παρουσιάσεις που θα κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα παρουσιάσουμε σύντομα και νέες σειρές τόσο για το καλοκαίρι του 2016 αλλά και για το χειμώνα 2016 -2017.

Info
Τα προϊόντα της
Salty Bag μπορείτε να τα αναζητήσετε στα πολυκαταστήματα
Attica (City Link, Golden Hall, The Mall Athens, Τσιμισκή, Mediterranean Cosmos) , σε διάφορα corners σε προορισμούς ανά την Ελλάδα (Σύμη, Χαλκιδική, Κρήτη) καθώς και στο e-shop ή με e-mail στο orders@saltybag.com.
Facebook

Read Next

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι

05 Μαϊ 2022

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Μαϊ 2022

Eurovision 2022: με φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη

Στο Τορίνο θα διεξαχθή η φετινή Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα θα εμφανιστεί με δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη.

03 Μαϊ 2022

Κως: Μαθητές σχεδιάζουν οικολογικό ξενοδοχείο 5 αστέρων

Μαθητές Λυκείου σχεδιάζουν το ξενοδοχείο αντλώντας έμπνευση από το «Χόμπιτ» του Τόλκιν.

06 Απρ 2022

Almondtini: Μοιάζουν με καραμελάκια, αλλά είναι κοσμήματα από πηλό

Η Άννα Κοτρώτσου, μας μιλά για τα πρωτότυπα κοσμήματα που φτιάχνει από πηλό, χρώμα και χαρά.

05 Απρ 2022

O Νίκος Φλώρος στην Αυστραλία

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

04 Απρ 2022
30 Μαρ 2022

Μια νέα τοιχογραφία έρχεται σα «Κύμα» από το Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Wave» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

28 Μαρ 2022

Ancient Greek Sandals: τώρα και συλλογή για το σπίτι

Ο ένας χρόνος που περάσαμε στο σπίτι ενέπνευσε τα Ancient Greek Sandals να δημιουργήσουν τη πρώτη τους homeware συλλογή.

20 Μαρ 2022

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, η Θεσσαλονίκη αποτελεί λίκνο της ελληνικής γαστρονομίας. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μας εξηγεί το γιατί.

17 Μαρ 2022

Θέλεις να εργαστείς στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τώρα έχεις την ευκαιρία

Η διαδικασία αιτήσεων ξεκίνησε. Στείλτε την αίτησή σας μέχρι τις 5 Απριλίου.