ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρούχα και αξεσουάρ από ζελατίνες, αυγοθήκες, κάψουλες καφέ, γάζες. Ένα διαφορετικό λεύκωμα μόδας

Ρούχα και αξεσουάρ από ζελατίνες, αυγοθήκες, κάψουλες καφέ, γάζες. Ένα διαφορετικό λεύκωμα μόδας

Στα έξι χρόνια που ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας διοργανώνει την Πασαρέλα, έχουν παρελάσει σε αυτή εκατοντάδες υλικά, ευτελή σε πολλές περιπτώσεις, μεταμορφωμένα σε ρούχα και αξεσουάρ. Έχει γίνει σχεδόν θεσμός στη Θεσσαλονίκη από το 2015, κάθε φθινόπωρο, οι Φίλοι της Νέας Παραλίας να διοργανώνουν επίδειξη μόδας με ρούχα και αξεσουάρ φτιαγμένα από υλικά προς ανακύκλωση.

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές των εκδηλώσεων θα αναβιώσουν μέσα από ένα λεύκωμα που αναμένεται να κυκλοφορήσει. Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας έχουν κάνει πολλές εκδόσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη από το σύνολο των επιδείξεων μόδας με εξήντα από τις καλύτερες φωτογραφίες του Πάρι Παρίση.

Ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας επιδιώκει μέσα από τις επιδείξεις μόδας «να προωθήσει την ιδέα ότι για όλα τα υλικά μπορεί τελικά να υπάρξει μια δεύτερη ζωή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου και αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουν παράταση ζωής υλικά τα οποία συνήθως πετάμε, όπως ένα κομμάτι από ζελατίνα, μια χάρτινη αυγοθήκη, ιατρικές γάζες ή κάψουλες από καφέ εσπρέσο καθώς μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

Παίρνουν παράταση ζωής υλικά τα οποία συνήθως πετάμε, όπως ένα κομμάτι από ζελατίνα, μια χάρτινη αυγοθήκη, ιατρικές γάζες ή κάψουλες από καφέ εσπρέσο καθώς μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

«Από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, μετά βλέπει τα πάντα διαφορετικά», σημειώνει ο κ. Νικηφορίδης και τονίζει ότι «το λεύκωμα δεν είναι μόνο φωτογραφικό. Το θέμα του εκτός από τη δημιουργία είναι και η ανακύκλωση». Γι' αυτόν τον λόγο στις φωτογραφίες της έκδοσης υπάρχουν διάφορα ζουμ, τα οποία αναδεικνύουν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ρούχα και αξεσουάρ από ζελατίνες, αυγοθήκες, κάψουλες καφέ, γάζες. Ένα διαφορετικό λεύκωμα μόδας
«Η κυρία Ντάλογουεϊ. Virginia Woolf». Σχεδιαστής: Νίκος Γλαβίνας. Υλικά: Στυπόχαρτο, χαρτί, ιατρικές γάζες, ξεσκονιστήρια. Μοντέλο: Ευαγγελία Μίχου.

Δημιουργοί αυτά τα έξι χρόνια στις επιδείξεις μόδας είναι αφενός άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης, αφετέρου εκείνοι που αναζητούν αυτό που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. «Είναι πολύτιμο να αντιληφθεί κανείς ότι η ευκολία μας κάνει τεμπέληδες και καταναλωτικούς, αρκεί να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς πόσο συχνά πετάμε υλικά που μπορούν να "ξαναγεννηθούν" μέσα από άλλες χρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Πασαρέλα μια «πολυδημιουργική προσπάθεια προς πολλές κατευθύνσεις», η οποία μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους. «Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι μας βρίσκουν νέα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν οι δημιουργίες τους πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Μέσα από την πασαρέλα βρίσκουν μια διέξοδο στις ανησυχίες τους».

«Είναι πολύτιμο να αντιληφθεί κανείς ότι η ευκολία μας κάνει τεμπέληδες και καταναλωτικούς, αρκεί να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς πόσο συχνά πετάμε υλικά που μπορούν να "ξαναγεννηθούν" μέσα από άλλες χρήσεις»

Ύστερα από κάθε Πασαρέλα -συνήθως τον Νοέμβριο- πραγματοποιείται και μια έκθεση με τα ενδύματα και τα αξεσουάρ που συμμετείχαν σε αυτήν. Στόχος, ο επισκέπτης να δει από κοντά τις δημιουργίες ώστε να καταλάβει πως, π.χ., μια αυγοθήκη μεταμορφώνεται σε γιακά. Φέτος λόγω της πανδημίας η έκθεση μάλλον μεταφέρεται για τον Ιανουάριο, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα. Στη διοργάνωση αυτή, εκτός από την έκθεση για τη Λογοτεχνία -που ήταν το θέμα της τελευταίας Πασαρέλας- θα γίνει ταυτόχρονα και μια έκθεση φωτογραφίας, με τις εικόνες του λευκώματος.

Μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί και το θέμα της επόμενης επίδειξης μόδας, το Σεπτέμβριο του 2021. Θα είναι το Ταξίδι, πιο πολύτιμο και δυσπρόσιτο σε αυτή τη συγκυρία απ' ό,τι ο καθένας θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: «Ραντεβού με τον κήπο των εποχών». Σχεδιαστής: Bernard Cuomo. Υλικά: Πλαστικό τραπεζομάντιλο, ημιδιαφανές νάιλον, ξερά αγριόχορτα, χαρτί, κόκκινη ζελατίνα. Μοντέλο: Ισαβέλλα Καπουρκατσίδου.

Read Next

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι

05 Μαϊ 2022

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Μαϊ 2022

Eurovision 2022: με φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη

Στο Τορίνο θα διεξαχθή η φετινή Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα θα εμφανιστεί με δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη.

03 Μαϊ 2022

Κως: Μαθητές σχεδιάζουν οικολογικό ξενοδοχείο 5 αστέρων

Μαθητές Λυκείου σχεδιάζουν το ξενοδοχείο αντλώντας έμπνευση από το «Χόμπιτ» του Τόλκιν.

06 Απρ 2022

Almondtini: Μοιάζουν με καραμελάκια, αλλά είναι κοσμήματα από πηλό

Η Άννα Κοτρώτσου, μας μιλά για τα πρωτότυπα κοσμήματα που φτιάχνει από πηλό, χρώμα και χαρά.

05 Απρ 2022

O Νίκος Φλώρος στην Αυστραλία

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

04 Απρ 2022
30 Μαρ 2022

Μια νέα τοιχογραφία έρχεται σα «Κύμα» από το Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Wave» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

28 Μαρ 2022

Ancient Greek Sandals: τώρα και συλλογή για το σπίτι

Ο ένας χρόνος που περάσαμε στο σπίτι ενέπνευσε τα Ancient Greek Sandals να δημιουργήσουν τη πρώτη τους homeware συλλογή.

20 Μαρ 2022

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, η Θεσσαλονίκη αποτελεί λίκνο της ελληνικής γαστρονομίας. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μας εξηγεί το γιατί.

17 Μαρ 2022

Θέλεις να εργαστείς στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τώρα έχεις την ευκαιρία

Η διαδικασία αιτήσεων ξεκίνησε. Στείλτε την αίτησή σας μέχρι τις 5 Απριλίου.