0
SHARES

Με μοναδική πηγή έμπνευσης τις σκέψεις του, ο καταξιωμένος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Γιάννης Σεργάκης καταφέρνει να ξεχωρίζει με τα αριστοτεχνικά κοσμήματά του ανάμεσα σε μία πληθώρα δημιουργών του είδους του και να αναδειχθεί μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ως ο πιο σύγχρονος μίνιμαλ σχεδιαστής. Καταφέρνει να εντυπωσιάσει χωρίς περιττούς διάκοσμους με δημιουργίες που ακολουθούν αυστηρές γεωμετρίες και μοντέρνα πρότυπα. Αν και στην αρχή συνήθιζε να σχεδιάζει ανυπόγραφα τις συλλογές του από διαμάντια και χρυσό, σήμερα δύο μόλις μετά, τα κοσμήματα Giannis Sergakis έχουν αποκτήσει το δικό τους χώρο στο νούμερο 5 (αγαπημένος αριθμός του σχεδιαστή) της οδού Βαλαωρίτου καθώς και διεθνή παρουσία σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Τόκυο.

Γιάννης Σεργάκης

- Πως ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το κόσμημα;

Ξεκίνησα εντελώς φυσικά. Ήταν μια φυσική εξέλιξη για μένα, σα να ανήκα πάντα σε αυτό το χώρο. Παράλληλα με τις σπουδές μου ασχολούμουν με το κόσμημα και την κατασκευή του. Αργότερα, στη Νέα Υόρκη, σπούδασα γεμολογία και σχέδιο και το 2004 άνοιξα το γραφείο μου στην Ελλάδα, όπου σχεδίασα πάνω από 40 συλλογές με διαμάντια και χρυσό τις οποίες διένειμα σε μαγαζιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να υπογράφω την δουλειά μου. Δεν ήθελα.Το 2014 παρουσίασα την πρώτη μου υπογεγραμμένη συλλογή, Commitment, στο Παρίσι. Ένα χρόνο μετά, η συλλογή βρίσκεται σε 25 μαγαζιά στον πλανήτη με κύριες αγορές το Παρίσι (Le bon marche) , τη Νέα Υόρκη (Bergdorf) και το Τόκυο.

Η μπουτίκ Yannis Sergakis στο κέντρο της Αθήνας.

- Θα μας πείτε λίγα λόγια την τελευταία σας συλλογή;

Η συλλογή ονομάζεται Commitment, δηλώνοντας την αγάπη και την αφοσίωσή μου σ’ αυτό που κάνω. Αποτελείται από κομμάτια μόνο 18 καρατίων και brillian. Χωρίζεται σε 4 σειρές: Charnieres, Crochet , Liens , Gracelet. Κάθε σειρά συνδέεται μεταξύ της αποπνέοντας μια λεπτότητα, μία φινέτσα. Οι σειρές είναι σχεδόν οργανικές. Εξελίσσονται φυσικά, ενώ πάρα πολύ σημαντικός για εμένα είναι ο τρόπος κατασκευής τους. Όταν τις σχεδιάζω λειτουργώ σχεδόν εμμονικά. 

 

Σχεδίασα πάνω από 40 συλλογές με διαμάντια και χρυσό τις οποίες διένειμα σε μαγαζιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να υπογράφω την δουλειά μου. Δεν ήθελα.

- Το κόσμημα ακολουθεί τις τάσεις;

Το κόσμημα ακολουθεί το δημιουργό του. Αναλόγως ποιος είναι αυτός, υπάρχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Υπάρχουν κοσμήματα που είναι το αποτέλεσμα ανθρώπων που το εφήμερο τους χαρακτηρίζει και υπάρχουν κοσμήματα που δεν τα ξεπερνά ο χρόνος γιατί είναι προϊόντα σκέψης και τα χαρακτηρίζει μια φινέτσα.

- Τι αγαπούν να φορούν οι σύγχρονες γυναίκες ;

Αδιαμφισβήτητα μπαίνουμε σε μια εποχή απλότητας. Σε μια εποχή εκλεκτικότητας . Και αυτό είναι ωραίο .

- Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα κομμάτια;

Δεν φοράω κοσμήματα.

- Τι δεν αντέχετε να βλέπετε στα κοσμήματα; Υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί;

Η επανάληψη. Δηλαδή αυτό που αντιγράφει το ένα το άλλο σχεδόν υστερικά. Βέβαια φαντάζομαι ότι αυτά τα κοσμήματα αφορούν ένα κοινό που δεν ενοχλείται.

- Οι άντρες φορούν κοσμήματα;

Το ανδρικό κόσμημα , είναι από τα πιο δύσκολα. Είναι δύσκολο γιατί ακροβατεί σε πολύ "γραφικές" εικόνες . Θα ήθελα κάποια στιγμή να το εξερευνήσω.

- Εν καιρώ κρίσης η μόδα και το καταναλωτικό κοινό στρέφονται προς τα αξεσουάρ. Πως εξηγείτε εσείς αυτή την τάση;

Απλά. Το αξεσουάρ μπορεί να κάνει τη διαφορά!

- Πως αντιμετωπίζει η διεθνής αγορά το Ελληνικό κόσμημα δεδομένης της παρουσίας σας στο εξωτερικό;

Το ελληνικό κόσμημα αυτή τη στιγμή είναι στα καλύτερα του. Νοιώθω περήφανος για όλους τους Έλληνες που έχουν αυτή την αποδοχή στο εξωτερικό.

- Από που αντλείτε έμπνευση για τα σχέδιά σας;

Δεν αντλώ έμπνευση. Σκέφτομαι .

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και το μεγαλύτερο όνειρο σας για τον οίκο σας;

Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς μας. Να μην πέσουμε σε κοινοτοπίες.

- Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη καταξίωσή σας;

Ότι δημιούργησα κοσμήματα που τα πλαισίωσα με έναν εντελώς δικό μου τρόπο και είχαν άμεση αποδοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι δε μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Για να πάει κάτι καλά, πρέπει να έχει το προσωπικό σου στίγμα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Αλλά άμα είναι να πετύχει μπορεί να γίνει μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μόνο με αυτή την προϋπόθεση.

Πληροφορίες :

http://yannissergakis.com/

 

Μπουτίκ:

Yannis Sergakis

Βαλαωρίτου 5, Αθήνα

τηλ. 210-3630041

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS