ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ήρθαν στην πόρτα μου φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές και γλυκίσματα από παιδικά καλοκαίρια

Μια παραγγελία από το e-shop των Καφεκοπτείων Λουμίδη οδήγησε σε ένα πρωινό γεμάτο με αρώματα και γεύσεις των ομορφότερων αναμνήσεών μου.

Όταν ήρθαν στην πόρτα μου φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές και γλυκίσματα από παιδικά καλοκαίρια

Ένα κομψό κουτί με περίμενε στο κατώφλι του σπιτιού μου, έτοιμο να με ταξιδέψει στα παιδικά και εφηβικά μου καλοκαίρια. Στο εσωτερικό του, φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές, όπως αυτός που ετοίμαζε η γιαγιά μου κάθε πρωί στο σπίτι της στο χωριό, στο γκαζάκι της. Μοσχοβολιστά κουλουράκια πορτοκαλιού, σαν εκείνα που έφτιαχνε με τα χέρια της και που εξαφανίζονταν στο άψε-σβήσε από τα εγγόνια της, και λουκούμια τριαντάφυλλο, που μου θύμισαν τα κλασικά κεράσματα στις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Ένα δεύτερο φακελάκι φρεσκοκομμένου ελληνικού καφέ μαστίχα με ξάφνιασε ευχάριστα με το αρμονικό πάντρεμα αρωμάτων και γεύσεων.

Μια παραγγελία από το e-shop των Καφεκοπτείων Λουμίδη, που μετρά έναν χρόνο λειτουργίας, οδήγησε σε ένα πρωινό γεμάτο με τις ομορφότερες αναμνήσεις μου. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για το λανσάρισμά του από τον Μάρτιο του 2020, καθώς με την έναρξη της πανδημίας και του πρώτου lockdown, όταν απομονωθήκαμε στα σπίτια μας, αρχίσαμε να αναζητάμε τρόπους να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αγαπημένες συνήθειες μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μια από αυτές τις συνήθειες είναι και ο ελληνικός καφές, ιδιαίτερα όταν το όνομά του συνδέεται με μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που έχει μπει ήδη στον δεύτερο αιώνα ζωής της.

Μοσχοβολιστά κουλουράκια πορτοκαλιού, σαν εκείνα που έφτιαχνε με τα χέρια της και που εξαφανίζονταν στο άψε-σβήσε από τα εγγόνια της, και λουκούμια τριαντάφυλλο, που μου θύμισαν τα κλασικά κεράσματα στις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τον ελληνικό καφέ να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των πελατών και να κρατά την ηγετική θέση του στην κατανάλωση καφέ στο σπίτι. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 380.000 επισκέψεις καταναλωτών και έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 13.000 παραγγελίες πανελλαδικά» μας λένε οι άνθρωποι των Καφεκοπτείων Λουμίδη.

Από ένα παντοπωλείο στον Πειραιά μέχρι το ιστορικό στέκι στη Σταδίου

Η διαδρομή της οικογένειας Λουμίδη στον καφέ άρχισε το 1910 όταν τρία αδέρφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, ήρθαν στον Πειραιά και ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές άνοιξαν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα και καταπιάστηκαν με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής. Το 1920 αποφάσισαν να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους σε ένα κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ. Με έδρα την οδό Ρετσίνα, δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’ οίκον διανομών με κάρα, πωλώντας καφέ στις γειτονιές του Πειραιά.

Το 1920 αποφάσισαν να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους σε ένα κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ. Με έδρα την οδό Ρετσίνα, δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’ οίκον διανομών με κάρα.

Το 1923 επεκτάθηκαν με ένα ακόμα κατάστημα στην οδό Τσαμαδού, πάντα με συνέπεια στο σωστό, ομοιόμορφο καβούρδισμα του καφέ ώστε να μη χάνονται τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του. Το 1928 ίδρυσαν την εταιρεία «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» και το 1932 εγκαινίασαν το Καφεκοπτείο στην καρδιά της Αθήνας, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το καφενείο του Γιάννη Χάφτα. «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις / Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής / Στο δρόμο Αιόλου μες στα Χαυτεία /Λουμίδης& Σία», έγραψε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής.

Τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση απέσπασε διεθνείς διακρίσεις και επεκτάθηκε με νέα καταστήματα - και στη Θεσσαλονίκη. Στην εποχή του Μεσοπολέμου, η αφρόκρεμα της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθήνας έδινε ραντεβού στο περίφημο κατάστημα-καφενείο «Πατάρι της Λουμίδη» στη Σταδίου.

«Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις / Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής / Στο δρόμο Αιόλου μες στα Χαυτεία /Λουμίδης& Σία» έγραψε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής.

Η παράδοση στην ψηφιακή εποχή

Το 1955 εγκαινιάστηκε στα Χαυτεία το «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ» και τρία χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η «Ελληνική Βιομηχανία Σοκολάτας – Κακάο Λουμίδη» και ανεγέρθηκε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Αθηνών. Το 1974 εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής τυποποιημένου καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Το 1987 η Λουμίδης Α.Ε., που παράγει και διανέμει τον συσκευασμένο καφέ «Παπαγάλο», εξαγοράστηκε από τη Nestle S.A. H οικογένεια Λουμίδη συνέχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο δίκτυο των καταστημάτων και τα καφεκοπτεία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επαναλειτούργησε το καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε η λειτουργία αυτόνομων καφεκοπτείων Λουμίδη σε αλυσίδες σουπερμάρκετ και το δίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται πανελλαδικά, και με συνεργασίες franchise.

Το 2020 η οικογένεια Λουμίδη γιόρτασε έναν αιώνα επιχειρηματικής παρουσίας στο χώρο του φρεσκοκομμένου καφέ. Την ίδια χρονιά, η τρίτη γενιά της εγκαινίασε το e-shop

Το 2020 η οικογένεια Λουμίδη γιόρτασε έναν αιώνα επιχειρηματικής παρουσίας στο χώρο του φρεσκοκομμένου καφέ. Την ίδια χρονιά, η τρίτη γενιά της εγκαινίασε το e-shop. Ανάμεσα στις προτάσεις του; Τα best seller του καφέ: Eλληνικός χαρμάνι «Ξανθός», Eλληνικός χαρμάνι «Άρωμα», Eλληνικός χαρμάνι «Σκούρος», Ελληνικός decaffeine, Eλληνικοί αρωματικοί καφέδες, Κάψουλες Espresso. Αλλά και η σειρά γλυκισμάτων ιδιωτικής ετικέτας των Καφεκοπτείων Λουμίδη, βασισμένη σε παραδοσιακές συνταγές: Κουλουράκια σε 4 γεύσεις (Kuluraki), Γλυκά του Κουταλιού σε 6 γεύσεις (Kutalaki), Λουκούμια σε 4 γεύσεις (Lukumaki), Μαρμελάδες σε 4 γεύσεις (Marmelada), Spreads σε 3 γεύσεις (Krema), Λικέρ καφέ (Liker).

Μέσα από μια εύκολη διαδικασία πλοήγησης και λίγα βήματα, οι φίλοι του καλού καφέ μπορούν να τον αγοράσουν μαζί με διάφορα ακόμα ροφήματα, παραδοσιακά γλυκίσματα και αξεσουάρ. Η εταιρεία υπόσχεται να τον φέρει την επόμενη μέρα στην πόρτα μας, φρεσκοκομμένο, με αναλλοίωτα το άρωμα και τη γεύση του.

Όταν ήρθαν στην πόρτα μου φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές και γλυκίσματα από παιδικά καλοκαίρια
Το 2020 η οικογένεια Λουμίδη γιόρτασε έναν αιώνα επιχειρηματικής παρουσίας στο χώρο του φρεσκοκομμένου καφέ. Την ίδια χρονιά, η τρίτη γενιά της εγκαινίασε το e-shop.

Info
www.kafekopteialoumidi.gr

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Nick Karvounis / Unsplash

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.