Τέλη της δεκαετίας του ΄80, ο Αντώνης Σοφιανόπουλος περνούσε ατέλειωτες ώρες στο τσαγκαράδικο του παππού του στο Μοναστηράκι. Εκεί ως παιδί, ρουφώντας τη μυρωδιά του δέρματος, παρατηρούσε γοητευμένος τους τεχνίτες να φτιάχνουν χειροποίητα υποδήματα και αποτύπωνε κάθε εικόνα της μαγικής διαδικασίας που μεταμόρφωνε την ακατέργαστη πρώτη ύλη σε καλαίσθητο προϊόν.
Ίσως γι’ αυτό σήμερα οι δημιουργίες του, με την επωνυμία Larou, έχουν έντονα vintage στοιχεία, όπως το αντικέ look του δέρματος ή τα φαινομενικά αταίριαστα υλικά που ενσωματώνει σε αυτό, όπως «πρόκες» και «μεντεσέδες». Εξάλλου, ακόμη και η εικόνα του ίδιου -μέσα στο εργαστήριο με τα παραδοσιακά υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιεί- δεν απέχει πολύ από αυτήν των παλιών μαστόρων που δούλευαν με μεράκι πάνω στο δέρμα. Ιδού τι λέει ο ίδιος για τη δουλειά του:

Αφορμή για να στήσω τη δική μου προσωπική επιχείρηση ήταν ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Bali της Ινδονησίας, με σκοπό να εισαγάγω χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια και τσάντες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρακολουθήσω την παραγωγή των προϊόντων μου μέσα στα εργαστήρια όπου κατασκευάζονταν. Με ενθουσίασε η όλη διαδικασία που απαιτείται για την κατασκευή ενός πατρόν (τα διάφορα κομμάτια που τα ενώνεις και στο τέλος δημιουργείται ένα προϊόν έτοιμο προς χρήση).

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ύστερα από τρεις μήνες, η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να αγοράσω μια γαζομηχανή για δέρμα, έναν πάγκο και τα βασικά εργαλεία. Τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή μιας τσάντας δεν είχα. Ως «δασκάλες» μου μπορώ να πω ότι λειτούργησαν οι παλιές τσάντες: τις έλυνα και παρατηρούσα το σχήμα και τις διαστάσεις τους. Στην αρχή έφτιαχνα  πατρόν και χρησιμοποιούσα δερματίνες ή πολύ οικονομικά δέρματα μέχρι η τσάντα να πάρει την τελική μορφή. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια μέχρι να φτάσω στο επίπεδο που το προϊόν μου να με ικανοποιεί τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά.

Όλες οι δημιουργίες μου είναι από δέρμα και 100% χειροποίητες: από το στάδιο του σχεδίου, της κοπής των δερμάτων, της επεξεργασίας των «ξένων»  υλικών (ξύλο ή μέταλλο) μέχρι και την συσκευασία του τελικού προϊόντος. Τα δέρματα που δουλεύω είναι άριστης ποιότητας, με εξαιρετική υφή και πολύ καλή αντοχή στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης είναι φυτικής βαφής, με ειδική επεξεργασία λαδιού και κεριού, ώστε να δίνουν ένα antique look.

Εκτός από δέρμα, χρησιμοποιώ και συμπληρωματικά υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο και Plexiglas. Τα περισσότερα μεταλλικά αντικείμενα είναι αναπαραγωγή παλιών αντικειμένων που είχαν διαφορετική χρήση, όπως πρόκες, γάντζοι, μεντεσέδες για παράθυρα ή πόρτες.

Φτιάχνω από κομψά γυναικεία clutches μέχρι cross body bags, backpacks, briefcases μέχρι και δερμάτινους σάκους ταξιδίου. Επίσης αρκετά είναι και τα αξεσουάρ, όπως δερμάτινα βραχιόλια -αντρικά και γυναικεία- καπνοθήκες και δερμάτινες ζώνες με αγκράφες από Plexiglas.

Εκτός από τα σχέδια που δειγματίζω και προτείνω στον πελάτη, αναλαμβάνω και custom made παραγγελίες. Είναι μια ευχάριστη διαδικασία γιατί συνήθως οι πελάτες που έρχονται σε εμένα για μια custom made κατασκευή, έχουν στο μυαλό τους προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν «τέχνη». Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα όταν ένας πελάτης θέλει να προσαρμόσει πάνω σε μια τσάντα ένα αντικείμενο που έχει συναισθηματική αξία γι’ αυτόν.

Info
Τα προϊόντα Larou μπορεί κανείς να τα βρει στο ομώνυμο site
και στα παρακάτω καταστήματα:

  • People People, Cape May, 135 Sunset Blvd, New Jersey.
  • People People, Stone Harbor, 9810 3rd Avenue, New Jersey.
  • Emmanuel, Αγίου Ευθυμίου 7, Μύκονος.
  • Marron, Λιοντάρια, Ηράκλειο Κρήτης, Πλ. Ελ. Βενιζέλου 26.
  • Αίθρα, Παροικιά, Πάρος.
  • Stavros Patmos Brandstore, Σκάλα, Πάτμος.

 

 

 

TAGS