0
SHARES

Την Ειρήνη έτυχε να τη γνωρίσω στα πρώτα της βήματα, τότε που ακόμη έπλεκε στο σπίτι της κομψά clutches κι αυτά γίνονταν ανάρπαστα από τις φίλες της. Οι «παραγγελίες» σύντομα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον φιλικό κύκλο και να αλλάζουν κυριολεκτικά χέρια. Έτσι κάπως, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει, η Ειρήνη Παπαδοπούλου άρχισε να γράφει το δικό της success story, με το όνομα «One&Only».
Στην αρχική συλλογή με τα clutches προσθέτονται σιγά σιγά tote bags, shopping bags, τσάντες ώμου, ενώ το πλεκτό νήμα συνδυάζεται με κοσμήματα, αλυσίδες, πρόσφατα και δέρμα, για να καλύψει όλες τις στιλιστικές ανάγκες για κάθε τύπο γυναίκας. Μόλις 20 μήνες μετά το success story της είναι τόσο… success, που -σερφάροντας στο διαδίκτυο ή σκανάροντας τις βιτρίνες- συχνά πυκνά πέφτω πάνω σε κόπιες των One&Only.

Ευτυχώς όμως δεν είναι αυτό η απόδειξη της επιτυχίας της. Οι δημιουργίες «One & Only», αφού ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, άρχισαν να κάνουν το γύρο του κόσμου, κατακτώντας περίοπτη θέση σε λαμπερές βιτρίνες από από τη N. Υόρκη και τη Γενεύη μέχρι το Άμστερνταμ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Αίγυπτο.
Ποιο είναι το τίμημα για μια γυναίκα που αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στη δουλειά της, που βάζει προσωπικά στοιχήματα και κερδίζει τόσο γρήγορα την εμπιστοσύνη άλλων γυναικών; Ποιο άλλο από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Για τις ανάγκες της κουβέντας μας, το ραντεβού δόθηκε στο σπίτι της μια Κυριακή απόγευμα, καθώς ήταν θεωρητικά η μόνη «ελεύθερη» μέρα της. Στην πράξη αποδείχτηκε πως η Ειρήνη δεν έχει ελεύθερες μέρες, καθώς δεν σταμάτησε να πλέκει ούτε για να απαντήσει στις ερωτήσεις:

-Γιατί βελονάκι; Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Ήταν ένα στοίχημα που έβαλα με τις φίλες μου με αφορμή μια πανάκριβη τσάντα που είδαμε στο διαδίκτυο και σχολιάζαμε πόσο θα την θέλαμε. Εκεί, πάνω στην κουβέντα, δήλωσα: «Εγώ μπορώ να την πλέξω». Αυτό ήταν! Ένιωσα πως είχα δώσει τον λόγο μου – και έχω μάθει να κρατώ τον λόγο μου.

-Με την εμπειρία που έχεις αποκτήσει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, τελικά τι είναι πιο δύσκολο; Να κατακτήσεις την εγχώρια αγορά ή την ξένη;
«Ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι». Τελικά μήπως, όταν το είπε ο Χριστός, είχε στο μυαλό του την Ελλάδα τού σήμερα; Μια οικονομία ανήμπορη, μια αγορά που δεν αναπνέει, έναν ανταγωνισμό με νοοτροπία «copy-paste» και τριτοκοσμικές πρακτικές… Έτσι είναι φυσικό ο δρόμος για την επιτυχία να είναι λιγότερο δύσβατος στο εξωτερικό.

-Η μεγάλη επιτυχία αναπόφευκτα συνοδεύεται από απόπειρες αντιγραφής. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία σε σχέση με τους αντιγραφείς;
Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν να πλέκουν. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Οι δημιουργίες μου δεν αγαπήθηκαν μόνο και μόνο επειδή είναι χειροποίητες. Η ποιότητα και η αισθητική κρύβονται πίσω από όλες τις λεπτομέρειες, όπως το σωστό νήμα, η τεχνοτροπία, τα φινιρίσματα, ο τρόπος που μια πλεκτή χειροποίητη τσάντα «στέκεται» χωρίς καμία εσωτερική ενίσχυση. Αυτοί που προσπαθούν να αντιγράψουν τις τσάντες μου, τα σχέδιά μου, την τεχνική μου, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντιγράψουν τον «τρόπο» μου, την ψυχή μου, γιατί αυτήν καταθέτω σε κάθε δημιουργία μου.

Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν να πλέκουν. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Οι δημιουργίες μου δεν αγαπήθηκαν μόνο και μόνο επειδή είναι χειροποίητες.
Η ποιότητα και η αισθητική κρύβονται πίσω από όλες τις λεπτομέρειες.

-Νομίζεις πως μακροπρόθεσμα οι κόπιες θα ζημιώσουν ή θα ωφελήσουν τη δουλειά σου;
Η δουλειά μου ωφελείται από την ευρηματικότητα και την έμπνευση, ενώ ζημιώνεται από τις γενικές συνθήκες της αγοράς. Οι κόπιες αφήνουν τη δουλειά μου αδιάφορη… Η ατραξιόν θα είναι πάντα τα λιοντάρια, όχι οι μαϊμούδες!

-Σε ό,τι αφορά το shopping, ποιο είναι το μεγάλο ελάττωμα της Ελληνίδας και ποιο το προτέρημά της;
Το μεγάλο ελάττωμα της Ελληνίδας είναι η αρχική καχυποψία της, ενώ το μεγάλο προτέρημά της είναι η τυφλή εμπιστοσύνη της αφού καταφέρεις να την κερδίσεις.

-Πες μου μια ιδιόρρυθμη/αστεία παραγγελία πελάτισσας.
Πραγματικά είμαι τυχερή. Δεν έχω κάποια αστεία παραγγελία να θυμηθώ. Πάντα αντιμετωπίζω όλες τις φίλες-πελάτισσες ισότιμα. Ακούω προσεκτικά τα «θέλω» τους, και δεν σου κρύβω ότι με ιντριγκάρει να δημιουργήσω μια custom made τσάντα για να ικανοποιήσω μια ιδιαίτερη επιθυμία. Άλλωστε, κάθε δημιουργία μου είναι One&Only, όπως ακριβώς και οι γυναίκες που με εμπιστεύονται.

Info
Τα προϊόντα Οne & Only διατίθενται στα εξής καταστήματα:  
BRACCIALETTI CONCEPTS, Κυριαζή 28, Κηφισιά. SALACHA gifts &more, Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι. ΜYSTIQUE,
Σολωμού 9 – Στρατήγη 5, Ψυχικό. BEAUTYWORKS, Λαοδίκης 29, Γλυφάδα. DOMUS, Μητροπόλεως 115, Θεσσαλονίκη. INDIGO STORE, Αράχωβα. SPETZA SHOP, Ντάπια, Σπέτσες. LN boutique, Λάκκα, Μύκονος. AA SHOP, Νάουσα, Πάρος. CABANERA NERA, Οία Σαντορίνη.
Final Touch Geneva, Γενεύη. Inamullumani, Ιορδανία. LIEBHERR 8 C. Store, Μόναχο. FLOGA, 1 Garden State PLaza Blvd,
Paramus, Ν. Υόρκη. Kabana Resort Wear CONSERVATORIUM HOTEL, Van Baerlestraat 27, Άμστερνταμ. Αίγυπτος και Κύπρος.
Επίσης, θα τα βρείτε online: www.facebook.com/one.only.handmade


 


 

TAGS