«Γεννήθηκα στη Σπάρτη. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το χάος της τέχνης δεν μου ταίριαζε και πέρασα σε κάτι πιο εφαρμοσμένο, στο Graphic Design. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο στο Central Saint Martens και στο London College of Fashion. Όνειρό μου ήτανε να ανοίξω το δικό μου κατάστημα και τους τελευταίους 16 μήνες έχω ανοίξει το δικό μου ατελιέ, στην Καλλιδρομίου 24, όπου σχεδιάζω και υλοποιώ τις ιδέες μου» λέει ο Νικόλαος ενώ στέκεται κάτω από την νέον επιγραφή του μαγαζιού/εργαστηρίου του, με το μήνυμα «Don't Walk, Dance». Τα χειροποίητα παπούτσια του πέρα από μοναδικά και εξόχως εντυπωσιακά φλερτάρουν με την άνεση και τη φινέτσα. 

Πόσες φορές δεν αναζητήσαμε στα παπούτσια μας τη λύση για όλα τα προβλήματα εμείς οι γυναίκες; Πόσες φορές δεν αγοράσαμε ένα ζευγάρι παπούτσια για να μας φτιάξει η διάθεση; Και πόσες φορές δεν μας έφτιαξε η διάθεση με την αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών; 

«Τα παπούτσια κατά τη γνώμη μου είναι πολύ παραπάνω από χρηστικά αντικείμενα, θεωρώ πως πρέπει να είναι κοσμήματα».
«'Ηθελα να δημιουργήσω ένα γλυπτό το οποίο να υπακούει στις στιλιστικές ανάγκες της σημερινής γυναίκας».

«H αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στο Λονδίνο δεν ήμουν αποφασισμένος ότι θα γίνω αποκλειστικά footwear designer. Αυτό προέκυψε μετά από έναν κύκλο σπουδών που ολοκλήρωσα στο accessories & textile design και υπό την καθοδήγηση του πρώτου μου αφεντικού ο οποίος μου έδινε συνεχώς ευκαιρίες να εμπλέκομαι σε δημιουργικά project. 'Ηθελα να δημιουργήσω ένα γλυπτό το οποίο να υπακούει στις στιλιστικές ανάγκες της σημερινής γυναίκας. Δεν θεωρώ ότι δημιουργώ παπούτσια αλλά γλυπτά κοσμήματα» συνεχίζει ο Νικόλαος Γερμανός μιλώντας για την πορεία της ζωής του, η οποία τον οδήγησε στην Καλλιδρομίου -τον πιο ωραίο δρόμο της Αθήνας σύμφωνα με πολλούς. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Έχω μελετήσει σχέδια προηγουμένων δεκαετιών, για παράδειγμα της δεκαετίας του ‘40 και του ‘50 και ακολουθώ μια κλασική γραμμή. Μπορεί κάποια γυναίκα να βλέπει ευφάνταστα υλικά και πατρόν στα σχέδιά μου αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάτι timeless. Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τις τάσεις της μόδας σήμερα όπως και να ακολουθώ τη ροή των σεζόν. Ιδανικά αυτό που θα θέλω να πετυχαίνω κάθε μέρα είναι να δημιουργώ σχέδια τα οποία θα ικανοποιούν τις στιλιστικές επιθυμίες τις σύγχρονης γυναίκας» εξηγεί ο σχεδιαστής και δημιουργός των -όντως- μοναδικών παπουτσιών και έξω από τα καλούπια των τρεντ της εποχής. 

Τα γλυπτά-παπούτσια του μου θυμίζουν τότε, που κάποιες δεκαετίες πριν, ψάχναμε τους θησαυρούς των υποδημάτων σε εργαστήρια χειροποίητων, με δέρματα της επιλογής μας και χρώματα της αρεσκείας μας -ναι, το sur mesure ήταν μια καθημερινότητα και όχι μια έξτρα πολυτέλεια. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τις τάσεις της μόδας σήμερα όπως και να ακολουθώ τη ροή των σεζόν».

«Δε θεωρώ ότι σχεδιάζω παπούτσια. Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά και προσπαθώ να δημιουργήσω γλυπτά για αυτό και με αποκαλούν συχνά "ο γλύπτης της Καλλιδρομίου". Αν πρέπει να διαλέξω κάποιες λέξεις θα είναι timeless με chuncky details. Μου αρέσει να παντρεύω διάφορα ετερόκλιτα υλικά όπως: ξύλο, μετάξι, glitter με έντονα χρώματα, μεταλλικές λεπτομέρειες, βινύλιο και χρωματιστά δέρματα με animal print».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Ο χρόνος κατασκευής κάθε ζευγαριού κυμαίνεται από 2 μέχρι 40 ώρες. Εξαρτάται από τον τύπο του σχεδίου και την πολυπλοκότητα του πατρόν. Για παράδειγμα, μια γόβα μπορεί να μου πάρει 8 με 10 ώρες, ένα mule 4 ώρες και μια μπότα 40 ώρες. Το πιο σπουδαίο στην κατασκευή είναι ο σχεδιασμός των πατρόν οπότε τον περισσότερο χρόνο τον αφιερώνω στο να σχεδιάσω σωστά. Μετά είναι η κοπή των υλικών, το ράψιμο, το μοντάρισμα πάνω στο ξύλινο καλαπόδι και μετά η σόλα και το τακούνι. Όταν σχεδιάζω μια καινούρια ιδέα μπορεί να χρειαστεί να την υλοποιήσω από 2 ως 5 φορές μέχρι να πετύχω το perfect fit».

«Μου αρέσει να παντρεύω διάφορα ετερόκλιτα υλικά όπως: ξύλο, μετάξι, glitter με έντονα χρώματα, μεταλλικές λεπτομέρειες, βινύλιο και χρωματιστά δέρματα με animal print».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Οι γυναίκες λατρεύουν τα παπούτσια γιατί τα θεωρούν καθοριστικό αξεσουάρ, το οποίο διαμορφώνει ξεκάθαρα το στυλ τους. Έχω παρατηρήσει ότι έρχονται στο μαγαζί μου με κολάν από το γυμναστήριο και ξαφνικά φοράνε ένα mule ή μια γόβα και το στυλ τους μεταμορφώνεται κατευθείαν σε κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι το πιο σημαντικό αξεσουάρ ενός outfit. Τα παπούτσια κατά τη γνώμη μου είναι πολύ παραπάνω από χρηστικά αντικείμενα, θεωρώ πως πρέπει να είναι κοσμήματα. Εγώ τουλάχιστον όταν σχεδιάζω ένα ζευγάρι παπούτσια σκέφτομαι ότι σχεδιάζω γλυπτά κοσμήματα τα οποία θα ικανοποιήσουν τις στιλιστικές ανάγκες τις εκάστοτε γυναίκας».

Καλλιδρομίου 24, Αθήνα 114 73

nikolaosgermanos.com

instagram.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS