0
SHARES

Αντιγόνη Κουτρούτσου, αγελαδοτρόφος. Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη της χαρά. Τα γαλάζια μάτια της χαμογελούν όταν μιλούν για τη ζωή στο χωριό. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ, με μία φίλη. 

Κούλα Ιορδανίδου, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε οικονομικά στην μακρινή Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με την γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα.

Σύλβια Σαμολαδά, αγελαδοτρόφος. Δυναμική και γεννημένη αρχηγός, η Σύλβια είναι η ψυχή  της ένωσης και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της.

Λαμπρινή Τσομπανίδου, αγελαδοτρόφος. Το γέλιο της ακούγεται σε όλο το Γυναικόκαστρο. Και της αρέσει να γελάει, πολύ. 

Κρυσταλλία Σαράντη, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε μάλιστα με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως πλέον ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της.

Χριστίνα Σπύρου, αγελαδοτρόφος. Κάποτε ασχολιόταν με τη ραπτική, κρύβει δηλαδή μία καλλιτεχνική ψυχή. Είναι επίσης και η πιο γλυκιά της παρέας, η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες.

Δέσποινα Βουδούρη, επιχειρηματίας. Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στην δύναμη των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”, στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα.

Ερασμία Παπαδοπούλου, επιχειρηματίας. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να “συστήσει” δηλαδή με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα “8 Γυναίκες” στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές. 

"To γάλα είναι η δουλειά μας. Με αυτό ζουμε, με αυτό κάνουμε τα πάντα"

Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”. Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας – δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο - και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

''Αλλά το χει η γυναίκα είναι σκληρή από τη φύση της και εδώ επειδή η Β.Ελλάδα έχει γυναίκες κτηνοτρόφους, αν και δεν φαίνονται - είναι οι από πίσω - αντέχουν και μπορούν να το κάνουν''

Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

"Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα για την ένωση είναι πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα καλό γάλα. Ένα πλήρες και καλό γάλα. Και φυσικά ελεγμένο"

Έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”.

Μα πραγματικά; Γυναικόκαστρο; Καλύτερο όνομα δε θα μπορούσε να εφευρεθεί

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σαρακατσαναίοι ή έχουν καταγωγή από τα χωριά Καρς του Πόντου.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο είναι γνωστό χάρη στο κάστρο του, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, και μοιάζουν να εποπτεύουν την περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό. Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο το 1328, με σκοπό την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών, και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής.

​Ο μύθος λέει μάλιστα ότι ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του - αυτή είναι άλλωστε και μία πιθανή εκδοχή για το πώς προέκυψε το όνομά του. Η πιο διαδεδομένη - και ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή - είναι εκείνη που αφορά τον μύθο της περίφημης Μαρουλίας.  

"Τα ζώα όταν τα αγαπάς, σ'αγαπάνε και αυτά. Εμείς τα ζώα τα βάζουμε στο αρμεχτήριο οταν ξεκινάμε το άρμεγμα, και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πατήσω το κουμπί, τη μουσική, και αυτά έρχονται μόνα τους. Τα ζώα έχουν ένστικτο. "

Ο μύθος της Μαρουλίας 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου γραμματικού Χατζή - Καλφά, όταν το φθινόπωρο του 1383 κατέφθασαν τα τουρκικά στρατεύματα του Εβρενός Γαζή στο φρούριο, αντιλήφθηκαν ότι διοικητής του ήταν μία γυναίκα με το όνομα “Μαρουλία”. Διόλου τυχαία, αφού φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης, οι άντρες κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν οι γυναίκες την υπεράσπιση του κάστρου απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Η Μαρουλία, χήρα του προηγούμενου διοικητή, οργάνωσε την άμυνα και πολέμησε και η ίδια ηρωικά υπερασπιζόμενη το φορύριο. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες, πριν το κάστρο παραδοθεί τελικά στα χέρια των Τούρκων. Από τότε το κάστρο ονομάστηκε Αβρέτ - Χισάρ, που σημαίνει “Κάστρο των Συζύγων/Γυναικών"

8 Γυναίκες Facebook

8gynaikes

''Δίνουμε τροφές αγνες.Όλες οι τροφές είναι δικές μας και όλες οι τροφές παραγωγή χωρίς να έχουνε άλλες ουσίες''
''Σκέφτηκα όμως οτι θα είναι κάτι καλό, για εμας που αγωνιζόμαστε μερα - νυχτα ... γιατί το γάλα δεν είναι εύκολη δουλειά να βγει. Σταγόνα σταγόνα, έχει μεγάλο αγώνα. Και είπα πως θα ναι για καλό σκοπο. Θα πάμε μπροστά, θα πάμε καλύτερα.Σκέφτηκα αισιοδοξα''

 

TAGS