Λίγο αν αγαπάς την ανεξάντλητη γλωσσοπλασία των ελληνικών, λίγο αν, όταν ήσουν μικρή, έπλαθες κι εσύ ιστορίες στο μυαλό σου ποτισμένες από την αφηγηματική γοητεία της «Πριγκιπέσσας Ιζαμπώ» του Άγγελου Τερζάκη τότε -δεν μπορεί- το ρήμα «πριγκιπώ» σου λέει κάτι περισσότερο μέσα σου κι ας μην ξέρεις καλά - καλά τι μπορεί να σημαίνει. 

Σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη, στον τρίτο όροφο ενός λευκού εργαστηρίου, δύο κορίτσια, η Κέλλυ και η Καλομοίρα έχουν καταφέρει να κλείσουν όλη τους την αγάπη και την κατανόηση για το πώς πρέπει να είναι ένα χειροποίητο κόσμημα. Και τι πρέπει να σηματοδοτεί γι' αυτόν που το φοράει. 

Η Καλομοίρα και η Κέλλυ, εμπνεύστριες και δημιουργοί του Πριγκιπώ.

Κι αν δεν ρωτήσεις τις δύο δημιουργούς του ελληνικού brand κοσμημάτων «Πριγκιπώ» τι σημαίνει, επιτέλους, το λυρικό, τρυφερό όνομά τους τότε δεν μπορώ να σκεφτώ ποιός θα ήταν καταλληλότερος για να ρωτήσεις. Η Καλομοίρα είναι κάτι από περισσότερο πρόθυμη να μου λύσει την απορία. «Πριγκιπώ θα πει κάτι παραμυθένιο, κάτι αθώο, κάτι  που μας αφήνει την αίσθηση του ανέφικτου, του ονειρικού, του ρομαντικού δηλαδή. Όλα μας τα σχέδια για τη ζωή καλύπτονται από ένα τέτοιο πέπλο, δε θα γινόταν διαφορετικά για τα κοσμήματα που σχεδιάζουμε», μου λέει το πιο «οργανωτικό» μέλος αυτού του τόσο δημιουργικού διδύμου. Τουλάχιστον αυτό παραδέχεται και η ίδια για τον εαυτό της ακόμα και στην ιστοσελίδα του Πριγκιπώ, εν αντιθέσει με την Κέλλυ που αυτοχαρακτηρίζεται η «ρομαντική» της υπόθεσης.

Οι δύο τους πρωτοσυναντήθηκαν το 2004, όταν μία δασκάλα χειροποίητου κοσμήματος τις ένωσε, βγάζοντας από μέσα τους την αγάπη γι' αυτό το τόσο ξεχωριστό αντικείμενο. Από αυτή την αγνή αγάπη γεννήθηκε το Πριγκιπώ που εξελίχθηκε πολύ μέσα στο πέρασμα του χρόνου μαζί με τον ενθουσιασμό της Κέλλυς και της Καλομοίρας για τα χειροποίητα κοσμήματα που βγαίνουν καθημερινά από το εργαστήριο τους. «Σχεδιάζουμε πάντα τα κοσμήματα που θέλουμε εμείς να φοράμε συνδυάζοντας τις τάσεις της εποχής. Το σχέδιο μεταβάλλεται πάντα ανάλογα με το κόστος του ώστε να μη βγει κάτι απαγορευτικό αλλά ταυτόχρονα, να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που έχουμε φανταστεί. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να τα φοράμε εμείς και να μη μπορούμε να τα αποχωριστούμε,» θα σου πουν αν τις ρωτήσεις ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την επιχείρηση τους. 

Ίσως ένα τέτοιο εγχείρημα να φαντάζει σε αρκετούς ως ένα υπερφιλόδοξο, παράτολμο βήμα σε μία εποχή όπου τα πάντα βρίσκονται σε ύφεση και η κομψότητα  πιθανότατα θεωρείται «προϊόν πολυτελείας» στην Ελλάδα της κρίσης. Η Καλομοίρα δίνει σε αυτό την πιο αποστομωτική και χαμογελαστή απάντηση. «Σίγουρα η αγορά έχει περιοριστεί αρκετά (αυτή την αγορά όμως γνωρίσαμε εμείς, οι “χρυσές εποχές” είναι για μας απλές ιστορίες), όμως πάντα οι άνθρωποι θέλουν να συμβολίσουν τις μεγάλες τους στιγμές με κάτι πολύτιμο. Ευτυχώς, η κίνηση είναι καλή για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να μπορούμε να αναπτυσσομαστε! Σε κάθε περίπτωση, με έναν μαγικό τρόπο (μάλλον θα το ονομάσουμε γούστο/προτίμηση), υπάρχει χώρος για όλους». 

Η ιστορία πίσω από την σημερινή υπόσταση του Πριγκιπώ έχει μέσα της πολύ δρόμο, αλλά ηχεί σα να προέκυψε εύκολα και αβίαστα, σαν παραμύθι που έπρεπε να συμβεί, σαν την μοιραία κατάληξη δύο ανθρώπων με κοινό γούστο και όραμα που, ευτυχώς, συναντήθηκαν μαγικά και τυχαία. Απ' τα σεμινάρια χειροποίητου κοσμήματος, σε μία μικρή έκθεση κοσμημάτων και από εκεί στη δική τους σελίδα στο Facebook, η πορεία για το τωρινό εργαστήρι της οδού Κολοκοτρώνη κρύβει από πίσω το θαύμα της επιτυχίας μίας συλλογικής προσπάθειας και γι' αυτό το λόγο είναι απόλυτα εμπνευστική. Από που πηγάζει όμως το μεγάλο ενδιαφέρον των δύο γυναικών για το κόσμημα; «Ένα κόσμημα είναι το αποτέλεσμα της τέχνης της αρχυροχρυσοχοΐας και η τέχνη είναι που μας συγκινεί περισσότερο. Ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει μικροσκοπικά αριστουργήματα από μια άμορφη μάζα μετάλλου, φωτιά και μερικά εργαλεία. Το κόσμημα ήταν παρόν σε όλη τη ροή της ιστορίας της ανθρωπότητας, όπως επίσης υπάρχουν εξαιρετικά αρχαία κοσμήματα των οποίων η κατασκευή δημιουργεί θαυμασμό αν υπολογιστεί η τεχνολογία της εποχής. Πως να μη γοητευτεί κανεις».

Το πιο απίθανο στην παραμυθένια διαδρομή του Πριγκιπώ μοιάζει να είναι το γεγονός ότι ο αντίκτυπος στις γυναίκες που αγκαλιάζουν και φοράνε τελικά τα κοσμήματα του brand μοιάζει κατά πολύ με τον μοναδικό τρόπο κατά τον οποίο συναντήθηκαν οι δύο δημιουργοί του. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δύο γυναίκες που συμπτωματικά φοράνε κάποιο από τα χαρακτηριστικά αξεσουάρ με την υπογραφή Πριγκιπώ συναντηθούν κάπου τυχαία; «Α! Το έχουμε δει να συμβαίνει μπορστά στα μάτια μας αλλά έχουμε ακούσει και μαρτυρίες. Και αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε τι που θα μπορούσαμε να θέλουμε. Υπάρχει μια ανεπίσημη κοινότητα στον έξω κόσμο, μια υπερφυσική κατάσταση όπου όταν δύο κορίτσια συνατιούνται και φορούν και οι δύο Πριγκιπώ, είναι σαν να έχουν έναν κρυφό κώδικα επικοινωνίας και ξαφνικά χαίρονται τρομερά που μοιράζονται το ίδιο “μυστικό”. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα άλλο στον κόσμο, μόνο το γεγονός ότι έχουν και οι δύο κόσμημα Πριγκιπώ και αυτό κάπως τις εννώνει με έναν μαγικό τρόπο. Δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο». 

Πριν σου φανούν όλα αυτά τελείως εύκολα και απλά, πριν πάρεις φορά και προετοιμαστείς για την δική σου απόλυτα ελληνική εταιρία που θα φέρει την προσωπική σου ταυτότητα η Καλομοίρα θέλει να σου πει πως, ναι, υπάρχουν και οι παράπλευρες αντιξιότητες. Εκείνες που όταν τις φέρεις εις πέρας νιώθεις πιο καλά και περισσότερο δυνατός. «Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την προετοιμασία του Πάσχα του 2017. Είχαμε μόλις βγάλει μία αρκετά μεγάλη συλλογή και κυριολεκτικά ξενυχτούσαμε για να βγει η παραγωγή. Είχαμε δουλέψει σερί για αρκετές ημέρες και ξεκουραζόμασταν με βάρδιες. Έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο μιας και το ψυχολογικό βάρος (εκτός απ’το σωματικό) ήταν εξουθενωτικό. Πέρα από αυτό το γεγονός, είμαστε πάντα αντιμέτωποι με το ελληνικό κράτος, κάτι που ανά περιόδους μας δυσκολεύει αρκετά». 

Παρά τις όποιες δυσκολίες πάντως, οι ίδιες, ακόμα και στα ζόρια, εξακολουθούν να αισθάνονται πριγκιπικά. Οπότε δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός πως όταν τις ρωτάς ποιο είναι το σχέδιο της συλλογής τους που τις αντιπροσωπεύει περισσότερο τότε θα πάρεις, με ένα στόμα, μία φωνή, την εξής απάντηση: «Έχουμε αγαπημένα από όλες τις συλλογές, αλλά η αλήθεια είναι πως το δαχτυλίδι κορώνα είναι και θα είναι πάντα το πιο “πριγκιπώ” απ’όλα».

 

Κολοκοτρώνη 34, 10562, 3ος όροφος Αθήνα – Ελλάδα 
T +30 213 025 3687 

www.prigipo.com

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΕ – ΤΕ – ΣΑ 10:00 έως 16:00
ΤΡ – ΠΕ – ΠΑ 10:00 έως 20:00

 

TAGS