Η αλήθεια είναι ότι την ανακαλύψαμε τυχαία, «πέφτοντας πάνω» στο προφίλ της στο Facebook. Αμέσως, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον τα αμέτρητα σχέδια που αποτυπώνει με τα πινέλα της πάνω στα αγαπημένα μας αθλητικά, τα «σταράκια». Σχέδια που αναπαριστούν τοπία μαγικών προορισμών όπως το Παρίσι, αγαπημένους καλλιτέχνες σαν τον Μάνο Χατζιδάκι, ήρωες του Ντίσνεϋ, κατοικίδια ζωάκια έως και τις στιγμές-σταθμούς στην πορεία της ανθρώπινης ζωής. Και όλα αυτά, με εξαιρετική λεπτομέρεια στο σχεδιασμό και υπέροχο συνδυασμό χρωμάτων. 

Κάπως έτσι, αναζητήσαμε την Ματίνα Λαμπροπούλου και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια νέα καλλιτέχνιδα, που, μάλιστα, έχει εξίσου εντυπωσιακό ταλέντο και σε άλλες μορφές ζωγραφικής: αγιογραφίες, πίνακες, τοιχογραφίες... Ωστόσο, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον λόγο που εξαρχής μας τράβηξε την προσοχή. Δηλαδή, για τον τρόπο με τον οποίο δίνει προσωπικότητα σε ένα άκρως αγαπημένο, αλλά και αρκετά τυποποιημένο αξεσουάρ: Τα αθλητικά σταράκια μας. 

Από την παιδική σου ηλικία ασχολείσαι με τη ζωγραφική, ενώ, μεγαλώνοντας, έκανες αντίστοιχες σπουδές και άρχισες να αφοσιώνεσαι και επαγγελματικά σε αυτήν. Τι σε κέρδισε στη συγκεκριμένη μορφή τέχνης;

Η ζωή θέλει χρώμα και εμένα τα χρώματα με μάγευαν από πολύ μικρή ηλικία. Παίζοντας με αυτά, μπορούσα να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα, να αλλάξω ότι δεν μου άρεσε, να ισορροπήσω, να ταξιδέψω, να ηρεμήσω και να ξεπεράσω οποιαδήποτε δυσκολία. Ζωγράφιζα και τροποποιούσα όποια επιφάνεια μπορούσα και, αν δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω πράξη, το φανταζόμουν.

Πέφτοντας τυχαία πάνω στη σελίδα σου στο Facebook, εντυπωσιαστήκαμε από τα σχέδια που ζωγραφίζεις επάνω στα πιο αγαπημένα μας αθλητικά, τα γνωστά «σταράκια». Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Πάντα ένιωθα την ανάγκη να φοράω και να έχω μαζί μου πράγματα τα οποία μου φτιάχνουν την διάθεση και με κάνουν να χαμογελάω. Στα παπούτσια είχα ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά δεν μου άρεσε να τα φοράω μονόχρωμα και μουντά. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω τα δικά μου, λοιπόν, με αγαπημένα θέματα, όπως το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ζωάκια, συνθήματα και πολλά χρώματα. Όσο ανακάλυπτα τις δυνατότητες που μου δίνουν τα παπούτσια ως καμβάς, τόσο ενθουσιαζόμουν. Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια και δουλεύω όλο και περισσότερο επάνω σε αυτά.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδια που αποτυπώνεις; Δώσε μας μερικά παραδείγματα.

Τα πάντα είναι έμπνευση, αρκεί να έχεις ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά σου. Μια μελωδία, μια εικόνα… Τα πάντα! Στα παπούτσια, όμως, η έμπνευση εξαρτάται περισσότερο από αυτό που θα μου περιγράψουν οι πελάτες μου. Προσπαθώ να υλοποιώ τις προτάσεις που μου κάνουν, λαμβάνοντας υπόψιν το στυλ, τη διάθεση και το γούστο του ανθρώπου που θα τα φορέσει και προσθέτοντας κι εγώ την δική μου πινελιά.

Στις παραγγελίες που σου κάνουν, τι σου ζητoύν συνήθως; Και με ποια διαδικασία γίνονται αυτές;

Κάθε πελάτης με ενημερώνει σχετικά με το θέμα που θα ήθελε, είτε στέλνοντάς μου μια φωτογραφία που θα με βοηθήσει να καταλάβω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, είτε περιγράφοντας το θέμα. Πολλές φορές, τυχαίνει να ξεκινάμε την παραγγελία με μια φράση, έναν αγαπημένο στίχο ή ένα χρώμα προτίμησης και αυτά παίρνουν μορφή επάνω στην επιφάνεια των παπουτσιών. Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη δουλειά μου.

Ποιο είναι το πιο ... τρελό (ή το πιο πρωτότυπο) σχέδιο που σου έχουν παραγγείλει ως τώρα;

Έχω την χαρά να έχω πελάτες με μεγάλη φαντασία και χιούμορ, οπότε θα σας πω πως είναι όλα πρωτότυπα και αυτό ακριβώς με κάνει να μη βαριέμαι ποτέ. Το αγαπημένο κατοικίδιο, το αυτοκίνητό τους, κάποιο πορτρέτο, μια έκφραση, η ομάδα τους, ένα λογότυπο… Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Σίγουρα, πολύ ιδιαίτερα είναι τα παπούτσια που αφορούν έναν γάμο. Τα ζευγάρια μού αφηγούνται την ιστορία τους και μαζί βρίσκουμε τα σημεία που θα μετατρέψουμε σε εικόνα και θα ζωγραφίσω επάνω στα παπούτσια που θα φορέσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Με τι υλικά ζωγραφίζεις;

Πάντα επιλέγω υλικά εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. Θέλω τα παπούτσια που θα ζωγραφίσω να είναι για καθημερινή χρήση και όχι διακοσμητικά. Πλένονται κανονικά στο χέρι σε χλιαρό ή κρύο νερό.

Δεν με ενδιαφέρει η δημιουργία απλώς ενός ζευγαριού όμορφων παπουτσιών, αλλά ενός κινούμενου έργου τέχνης που σε κάνει να χαμογελάς ή και να προβληματίζεσαι.

Ποια είναι, από πρακτική άποψη, η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και η μεγαλύτερη δυσκολία, ζωγραφίζοντας ένα ζευγάρι αθλητικά «σταράκια»;

Πρακτικά, η πρόκληση στη ζωγραφική είναι να καταφέρω να φτιάξω θέματα που απαιτούν μεγάλη λεπτομέρεια, για παράδειγμα ένα πορτρέτο, σε τόσο μικρή επιφάνεια. Συνήθως, βλέπει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια από απόσταση περίπου δύο μέτρων. Πρέπει, λοιπόν, το σχέδιο να είναι τόσο σαφές, ώστε να το καταλάβει και να του κινήσει το ενδιαφέρον.

Η ουσιαστική πρόκληση, όμως, δεν είναι αυτή. Ο στόχος μου δεν είναι η ζωγραφική, αλλά το συναίσθημα. Προσπαθώ, λοιπόν, να επικεντρώνομαι στα συναισθήματα, όσα βέβαια μου επιτρέπουν και θέλουν οι πελάτες μου να αποκαλύψουν. Δεν με ενδιαφέρει μόνο η δημιουργία ενός ζευγαριού όμορφων παπουτσιών, αλλά η δημιουργία ενός κινούμενου έργου τέχνης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτόν που το φοράει. Θέλω τα παπούτσια που δημιουργώ να προκαλούν βλέμματα και αντιδράσεις, να διαβάζονται, να συγκινούν, να σε κάνουν να χαμογελάς ή και να προβληματίζεσαι.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου σχέδιο που έχεις φτιάξεις ως τώρα και για ποιο λόγο;

Το αγαπημένο μου σχέδιο ήταν ένα απόσπασμα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που αποτύπωσα σε γραφή Μπράιγ για τη μικρή Ραφαέλα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. 

Υπήρξε ένα ζευγάρι παπουτσάκια που δεν συγκρίνεται με κανένα. Ζωγράφισα ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» σε μορφή Μπράιγ. Το απόσπασμα ήταν: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά. Την ουσία, τα μάτια δεν την βλέπουν». Αυτό, λοιπόν, το αποτύπωσα ως ανάγλυφο για να μπορεί να το διαβάζει και η μικρή Ραφαέλα, που έχει προβλήματα όρασης. Αυτή η ιστορία με έκανε να καταλάβω πως πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και όχι να ψάχνουμε δικαιολογίες σε ό,τι μας συμβαίνει. Μετά από μια τέτοια παραγγελία, αναθεωρείς την έννοια του προβλήματος, της δύναμης και της προσπάθειας. Μόλις τα παπούτσια παραδόθηκαν, έλαβα και ένα βιντεάκι στο οποίο η Ραφαέλα τα φορούσε και μου έλεγε πόσο πολύ της άρεσαν. Κάποια στιγμή, προσπάθησα να μετρήσω πόσα παπούτσια έχω φτιάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να μετρήσω τα χαμόγελα που έχω εισπράξει από τους ανθρώπους που τα έχουν φορέσει. Κι αυτά είναι αμέτρητα..

Σε τι τιμή μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ζευγάρι;

Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του θέματος, σε πόσες πλευρές αυτό θα ζωγραφιστεί, καθώς και το νούμερο αλλά και το είδος των παπουτσιών (πάνινα, δερμάτινα κτλ). Στο e-shop μου, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.artmatina.com, υπάρχουν πολλά από τα είδη με τιμές και λεπτομέρειες.

Το καλοκαίρι μόλις έφτασε και εσύ ετοιμάζεις ήδη ένα καινούριο πρότζεκτ. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Για το καλοκαίρι, θα προτείνω κάτι διαφορετικό. Σε λίγες μέρες, θα κυκλοφορήσει η νέα μου σειρά με χειροποίητες γραβάτες που προτείνω να φορεθούν ως φουλάρι ή ζώνη και από τις γυναίκες. Τα σχέδια εδώ θα είναι πιο ροκ και τατουαζίστικα. Στις γραβάτες, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Λάκης Γαβαλάς με τον οποίο συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο και ανέλαβε όλο το styling της καμπάνιας.

Info:

Website: Art Matina

Facebook page: Art Matina

TAGS