ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ματίνα Λαμπροπούλου: Η καλλιτέχνις που ζωγραφίζει καταπληκτικά σχέδια πάνω στα «σταράκια» μας

Με εικόνες από τον «Μικρό Πρίγκιπα» ή το αγαπημένο μας κατοικίδιο, σε αυτά τα, ζωγραφισμένα στο χέρι, αθλητικά δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Ματίνα Λαμπροπούλου: Η καλλιτέχνις που ζωγραφίζει καταπληκτικά σχέδια πάνω στα «σταράκια» μας

Η αλήθεια είναι ότι την ανακαλύψαμε τυχαία, «πέφτοντας πάνω» στο προφίλ της στο Facebook. Αμέσως, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον τα αμέτρητα σχέδια που αποτυπώνει με τα πινέλα της πάνω στα αγαπημένα μας αθλητικά, τα «σταράκια». Σχέδια που αναπαριστούν τοπία μαγικών προορισμών όπως το Παρίσι, αγαπημένους καλλιτέχνες σαν τον Μάνο Χατζιδάκι, ήρωες του Ντίσνεϋ, κατοικίδια ζωάκια έως και τις στιγμές-σταθμούς στην πορεία της ανθρώπινης ζωής. Και όλα αυτά, με εξαιρετική λεπτομέρεια στο σχεδιασμό και υπέροχο συνδυασμό χρωμάτων.

Κάπως έτσι, αναζητήσαμε την Ματίνα Λαμπροπούλου και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια νέα καλλιτέχνιδα, που, μάλιστα, έχει εξίσου εντυπωσιακό ταλέντο και σε άλλες μορφές ζωγραφικής: αγιογραφίες, πίνακες, τοιχογραφίες... Ωστόσο, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον λόγο που εξαρχής μας τράβηξε την προσοχή. Δηλαδή, για τον τρόπο με τον οποίο δίνει προσωπικότητα σε ένα άκρως αγαπημένο, αλλά και αρκετά τυποποιημένο αξεσουάρ: Τα αθλητικά σταράκια μας.

Από την παιδική σου ηλικία ασχολείσαι με τη ζωγραφική, ενώ, μεγαλώνοντας, έκανες αντίστοιχες σπουδές και άρχισες να αφοσιώνεσαι και επαγγελματικά σε αυτήν. Τι σε κέρδισε στη συγκεκριμένη μορφή τέχνης;

Η ζωή θέλει χρώμα και εμένα τα χρώματα με μάγευαν από πολύ μικρή ηλικία. Παίζοντας με αυτά, μπορούσα να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα, να αλλάξω ότι δεν μου άρεσε, να ισορροπήσω, να ταξιδέψω, να ηρεμήσω και να ξεπεράσω οποιαδήποτε δυσκολία. Ζωγράφιζα και τροποποιούσα όποια επιφάνεια μπορούσα και, αν δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω πράξη, το φανταζόμουν.

Πέφτοντας τυχαία πάνω στη σελίδα σου στο Facebook, εντυπωσιαστήκαμε από τα σχέδια που ζωγραφίζεις επάνω στα πιο αγαπημένα μας αθλητικά, τα γνωστά «σταράκια». Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Πάντα ένιωθα την ανάγκη να φοράω και να έχω μαζί μου πράγματα τα οποία μου φτιάχνουν την διάθεση και με κάνουν να χαμογελάω. Στα παπούτσια είχα ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά δεν μου άρεσε να τα φοράω μονόχρωμα και μουντά. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω τα δικά μου, λοιπόν, με αγαπημένα θέματα, όπως το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ζωάκια, συνθήματα και πολλά χρώματα. Όσο ανακάλυπτα τις δυνατότητες που μου δίνουν τα παπούτσια ως καμβάς, τόσο ενθουσιαζόμουν. Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια και δουλεύω όλο και περισσότερο επάνω σε αυτά.

Ματίνα Λαμπροπούλου: Η καλλιτέχνις που ζωγραφίζει καταπληκτικά σχέδια πάνω στα «σταράκια» μας

Από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδια που αποτυπώνεις; Δώσε μας μερικά παραδείγματα.

Τα πάντα είναι έμπνευση, αρκεί να έχεις ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά σου. Μια μελωδία, μια εικόνα… Τα πάντα! Στα παπούτσια, όμως, η έμπνευση εξαρτάται περισσότερο από αυτό που θα μου περιγράψουν οι πελάτες μου. Προσπαθώ να υλοποιώ τις προτάσεις που μου κάνουν, λαμβάνοντας υπόψιν το στυλ, τη διάθεση και το γούστο του ανθρώπου που θα τα φορέσει και προσθέτοντας κι εγώ την δική μου πινελιά.

Στις παραγγελίες που σου κάνουν, τι σου ζητoύν συνήθως; Και με ποια διαδικασία γίνονται αυτές;

Κάθε πελάτης με ενημερώνει σχετικά με το θέμα που θα ήθελε, είτε στέλνοντάς μου μια φωτογραφία που θα με βοηθήσει να καταλάβω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, είτε περιγράφοντας το θέμα. Πολλές φορές, τυχαίνει να ξεκινάμε την παραγγελία με μια φράση, έναν αγαπημένο στίχο ή ένα χρώμα προτίμησης και αυτά παίρνουν μορφή επάνω στην επιφάνεια των παπουτσιών. Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη δουλειά μου.

Ποιο είναι το πιο ... τρελό (ή το πιο πρωτότυπο) σχέδιο που σου έχουν παραγγείλει ως τώρα;

Έχω την χαρά να έχω πελάτες με μεγάλη φαντασία και χιούμορ, οπότε θα σας πω πως είναι όλα πρωτότυπα και αυτό ακριβώς με κάνει να μη βαριέμαι ποτέ. Το αγαπημένο κατοικίδιο, το αυτοκίνητό τους, κάποιο πορτρέτο, μια έκφραση, η ομάδα τους, ένα λογότυπο… Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Σίγουρα, πολύ ιδιαίτερα είναι τα παπούτσια που αφορούν έναν γάμο. Τα ζευγάρια μού αφηγούνται την ιστορία τους και μαζί βρίσκουμε τα σημεία που θα μετατρέψουμε σε εικόνα και θα ζωγραφίσω επάνω στα παπούτσια που θα φορέσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Με τι υλικά ζωγραφίζεις;

Πάντα επιλέγω υλικά εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. Θέλω τα παπούτσια που θα ζωγραφίσω να είναι για καθημερινή χρήση και όχι διακοσμητικά. Πλένονται κανονικά στο χέρι σε χλιαρό ή κρύο νερό.

Δεν με ενδιαφέρει η δημιουργία απλώς ενός ζευγαριού όμορφων παπουτσιών, αλλά ενός κινούμενου έργου τέχνης που σε κάνει να χαμογελάς ή και να προβληματίζεσαι.

Ποια είναι, από πρακτική άποψη, η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και η μεγαλύτερη δυσκολία, ζωγραφίζοντας ένα ζευγάρι αθλητικά «σταράκια»;

Πρακτικά, η πρόκληση στη ζωγραφική είναι να καταφέρω να φτιάξω θέματα που απαιτούν μεγάλη λεπτομέρεια, για παράδειγμα ένα πορτρέτο, σε τόσο μικρή επιφάνεια. Συνήθως, βλέπει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια από απόσταση περίπου δύο μέτρων. Πρέπει, λοιπόν, το σχέδιο να είναι τόσο σαφές, ώστε να το καταλάβει και να του κινήσει το ενδιαφέρον.

Η ουσιαστική πρόκληση, όμως, δεν είναι αυτή. Ο στόχος μου δεν είναι η ζωγραφική, αλλά το συναίσθημα. Προσπαθώ, λοιπόν, να επικεντρώνομαι στα συναισθήματα, όσα βέβαια μου επιτρέπουν και θέλουν οι πελάτες μου να αποκαλύψουν. Δεν με ενδιαφέρει μόνο η δημιουργία ενός ζευγαριού όμορφων παπουτσιών, αλλά η δημιουργία ενός κινούμενου έργου τέχνης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτόν που το φοράει. Θέλω τα παπούτσια που δημιουργώ να προκαλούν βλέμματα και αντιδράσεις, να διαβάζονται, να συγκινούν, να σε κάνουν να χαμογελάς ή και να προβληματίζεσαι.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου σχέδιο που έχεις φτιάξεις ως τώρα και για ποιο λόγο;

Το αγαπημένο μου σχέδιο ήταν ένα απόσπασμα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που αποτύπωσα σε γραφή Μπράιγ για τη μικρή Ραφαέλα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Υπήρξε ένα ζευγάρι παπουτσάκια που δεν συγκρίνεται με κανένα. Ζωγράφισα ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» σε μορφή Μπράιγ. Το απόσπασμα ήταν: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά. Την ουσία, τα μάτια δεν την βλέπουν». Αυτό, λοιπόν, το αποτύπωσα ως ανάγλυφο για να μπορεί να το διαβάζει και η μικρή Ραφαέλα, που έχει προβλήματα όρασης. Αυτή η ιστορία με έκανε να καταλάβω πως πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και όχι να ψάχνουμε δικαιολογίες σε ό,τι μας συμβαίνει. Μετά από μια τέτοια παραγγελία, αναθεωρείς την έννοια του προβλήματος, της δύναμης και της προσπάθειας. Μόλις τα παπούτσια παραδόθηκαν, έλαβα και ένα βιντεάκι στο οποίο η Ραφαέλα τα φορούσε και μου έλεγε πόσο πολύ της άρεσαν. Κάποια στιγμή, προσπάθησα να μετρήσω πόσα παπούτσια έχω φτιάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να μετρήσω τα χαμόγελα που έχω εισπράξει από τους ανθρώπους που τα έχουν φορέσει. Κι αυτά είναι αμέτρητα..

Σε τι τιμή μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ζευγάρι;

Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του θέματος, σε πόσες πλευρές αυτό θα ζωγραφιστεί, καθώς και το νούμερο αλλά και το είδος των παπουτσιών (πάνινα, δερμάτινα κτλ). Στο e-shop μου, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.artmatina.com, υπάρχουν πολλά από τα είδη με τιμές και λεπτομέρειες.

Το καλοκαίρι μόλις έφτασε και εσύ ετοιμάζεις ήδη ένα καινούριο πρότζεκτ. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Για το καλοκαίρι, θα προτείνω κάτι διαφορετικό. Σε λίγες μέρες, θα κυκλοφορήσει η νέα μου σειρά με χειροποίητες γραβάτες που προτείνω να φορεθούν ως φουλάρι ή ζώνη και από τις γυναίκες. Τα σχέδια εδώ θα είναι πιο ροκ και τατουαζίστικα. Στις γραβάτες, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Λάκης Γαβαλάς με τον οποίο συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο και ανέλαβε όλο το styling της καμπάνιας.

Info:

Website: Art Matina

Facebook page: Art Matina

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.