ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Maesa Morado: αν δεν ήταν κοσμήματα, θα ήταν σίγουρα αρχιτεκτονικά projects

Η αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων Μαρία Λάνταβου δημιουργεί «δομημένα» κοσμήματα που δεν είναι απλώς αξεσουάρ, αλλά «Wearable Design Pieces», όπως τα αποκαλεί η ίδια.

Maesa Morado: αν δεν ήταν κοσμήματα, θα ήταν σίγουρα αρχιτεκτονικά projects

«Ουάου!» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έπεσα πάνω στα κοσμήματα της Μαρίας Λάνταβου. Καλλίγραμμα σκουλαρίκια, «δομημένα» κολιέ, δαιδαλόσχημα κολλάρα, γεωμετρικά περιβραχιόνια, όλα σε μέγεθος X-large, με αρχιτεκτονικές φόρμες και κυρίαρχα δύο φαινομενικά αντίθετα υλικά: το εύκαμπτο δέρμα και το άκαμπτο μέταλλο.
Δουλεύοντας ως αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, η Μαρία Λάνταβου αποφασίζει το 2012 να δημιουργήσει το brand «Maesa Morado». Κάτω από αυτό το ισπανόφωνο όνομα, συμβιώνουν οι δυο μεγάλες της αγάπες, η αρχιτεκτονική και η μόδα, με κοσμήματα που ξεχωρίζουν για τις ξεκάθαρες φόρμες, την αρχιτεκτονική φιλοσοφία και τις αναφορές τους στους αρχαίους πολιτισμούς, όπου το κόσμημα είχε αυτόνομη καλλιτεχνική αξία.

Maesa Morado: αν δεν ήταν κοσμήματα, θα ήταν σίγουρα αρχιτεκτονικά projects

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Μαρία Λάνταβου εξακολουθεί να σχεδιάζει εσωτερικούς χώρους και δυναμικά κοσμήματα αλλά κυρίως ένα μέλλον αποκλειστικά στηριγμένο στο ταλέντο, την επιμονή και το πάθος της για δημιουργία.

-Στην αρχή αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, τώρα σχεδιάστρια κοσμημάτων. Πώς προέκυψε η μετάβαση από το ένα στο άλλο;
Εξακολουθώ να διατηρώ την αρχική επαγγελματική μου ταυτότητα. Απλώς έχουν μειωθεί τα projects λόγω της κατάστασης κρίσης που περνάει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που προέκυψε η σχεδίαση κοσμημάτων και αξεσουάρ. Στον χώρο της κατασκευής τα προβλήματα ξεκίνησαν από την αρχή της κρίσης δυστυχώς. Έχω συνηθίσει να εργάζομαι πολλές ώρες και η χωρίς λόγο αργία δεν μου ταίριαζε. Έπρεπε λοιπόν να βρω να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό στα κενά που εμφανίζονταν από την δουλειά μου. Το κόσμημα μου προέκυψε ως ιδέα πολύ αυθόρμητα, ίσως επειδή σε μικρή ηλικία ασχολήθηκα με αυτό ως χόμπι.Τότε βέβαια επεξεργαζόμουν κυρίως ημιπολύτιμους λίθους, κάτι που ήθελα να αποφύγω καθώς δεν μου δημιουργούσε τον ίδιο ενθουσιασμό πλέον. Αυτήν τη φορά είδα το κόσμημα φιλτραρισμένο μέσα από πιο καθαρές, αρχιτεκτονικές φόρμες.

-Το δέρμα πρωταγωνιστεί σε όλες τις συλλογές σου. Φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή... Θα επιμείνεις στο δέρμα ή έχεις σκεφτεί και κάποιο άλλο υλικό για το μέλλον ;
Ο συνδυασμός δέρματος και μετάλλου με γοητεύει πολύ. Είναι πρόκληση γιατί από τη μια έχουμε ένα φαινομενικά εύπλαστο υλικό όπως το δέρμα και από την άλλη ένα λαμπερό αλλά άκαμπτο υλικό, το μέταλλο. Σε σχέση με αυτόν τον συνδυασμό, θεωρώ ότι έχω πολλά ακόμη να μάθω και να δημιουργήσω, χωρίς να αποκλείω κανένα άλλο υλικό για το μέλλον. Υπάρχει ήδη στα σχέδιά μου το πάντρεμα νέων υλικών. Αλλά θα το δείτε όταν έρθει η ώρα.

-Σε ποιoν τύπο γυναίκας απευθύνεσαι;
Σίγουρα το target group μου δεν είναι ο κλασικός τύπος γυναίκας. Τα σχέδιά μου είναι αρκετά έντονα, νομίζω, για γυναίκες που δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Το πελατολόγιό μου, σε μεγάλο ποσοστό, αποτελείται από γυναίκες δυναμικές με έντονη προσωπικότητα. Εύχομαι σιγά σιγά οι γυναίκες να τολμούν περισσότερο και να παίζουν με το στυλ τους. Να τολμούν να ανακαλύψουν το καινούργιο.

-Ποια είναι η σχέση της Ελληνίδας με το κόσμημα; Επενδύει σε αυτό αν δεν είναι κατασκευασμένο από χρυσό ή (ημι)πολύτιμους λίθους;
Νομίζω ότι η Ελληνίδα βλέπει το κόσμημα ως συμπλήρωμα και όχι ως προτεραιότητα - ακολουθεί κυρίως πιο κλασικά πρότυπα. Γι’ αυτό και το μεγάλο ποσοστό του πελατολογίου μου δεν είναι Ελληνίδες. Είναι κυρίως ξένες και κυρίως γυναίκες που αντιλαμβάνονται το κόσμημα όπως πραγματικά είναι, ως μια ξεχωριστή, αυτόνομη δημιουργία και όχι ως συμπλήρωμα στα ρούχα τους. Εξάλλου αυτή είναι και η φιλοσοφία μου για το κόσμημα. Για μένα είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στο στυλ και όχι να το φοράμε απλώς ως τελευταία πινελιά. Έτσι ακριβώς όπως τα τοποθετούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί, στο επίκεντρο.

-Πολλοί σχεδιαστές δεν φορούν τις δημιουργίες τους... Υπάρχει κάποια δημιουργία που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ;
Δεν ξέρω αν ακουστεί εγωιστικό ή προκλητικό, αλλά εγώ μόνο τις δημιουργίες μου φοράω. Είναι ακριβώς αυτό που με εκφράζει. Πώς θα μπορούσα να μην τις τιμάω και να μην πιστεύω σε αυτό που κάνω; Υπάρχουν όμως και κάποια κομμάτια που τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία, όπως το μεγάλο cuff και το μεγάλο κολιέ από την συλλογή του Dragon’s Tail.

Κολιέ από τη σειρά Dragon Tail's.

-Πάνω στις δημιουργίες ποιου σχεδιαστή μόδας θα ήθελες μια μέρα να δεις τα κοσμήματά σου;
Η αλήθεια είναι ότι δεν φαντάζομαι τα κοσμήματα πάνω στα ρούχα κάποιου συγκεκριμένου σχεδιαστή ρούχων και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκα και παραπάνω δεν τα θεωρώ συμπληρωματικά. Το ύφος των συγκεκριμένων κοσμημάτων χρειάζονται καθαρό καμβά για να αναδειχθούν σωστά. Δηλαδή απλά υφάσματα και λιτές γραμμές ρούχων. Παρόλα αυτά, αγαπημένος μου σχεδιαστής είναι ο εκλιπών Alexander McQueen.

-Υπάρχει κάποια σχεδιάστρια κοσμημάτων που τη θεωρείς πρότυπο;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο σχεδιάστριας, ίσως γιατί δεν εμπνέομαι από άλλους σχεδιαστές, αλλά φιλτράρω τα πράγματα μέσα από αρχιτεκτονικές τάσεις και οργανικές φόρμες. Υπάρχουν όμως πολλές αξιόλογες σχεδιάστριες και σχεδιαστές σε Ελλάδα και εξωτερικό που θαυμάζω τις δημιουργίες τους.

-Πού μπορούμε να βρούμε τις συλλογές σου ;
Τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ μπορείτε να τα βρείτε στο e-shop μας www.maesamorado.com και στο πρώτο μας κατάστημα στη Μύκονο.

Read Next

24 Σεπ 2024

Majestæt: Η Μαρία Σταύρου μας συστήνει το νέο power suit της σύγχρονης γυναίκας

Το brand Majestæt ακολουθεί τη γυναίκα του σήμερα και τις ανάγκες της με μία εκδοχή της κομψότητας που πάλλεται στους ρυθμούς του σύγχρονου lifestyle.

25 Αυγ 2024

Sun Φλερτ: Η Σοφία Καραγιάννη βρήκε στο φλερτ την κινητήριο δυναμη να δημιουργήσει το δικό της brand

Το Sun Φλερτ με την υψηλών προδιαγραφών αισθητική έρχεται με ορμή για να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αθηναϊκά brands.

Περισσότερα από

Made in Greece

24 Αυγ 2024

PRIGIPO: Η Καλομοίρα Παπαγεωργίου έβαλε με τα κοσμήματά της το ρήμα "Πριγκιπώ" στα χείλη όλων μας

Το brand κοσμημάτων PRIGIPO έχει δημιουργήσει μια μοναδική κληρονομιά στη λόκαλ σκηνή αργυροχρυσοχόων που ξεπέρασε τα σύνορα του αθηναϊκού εμπορικού τριγώνου.

22 Αυγ 2024

Sofi Victoratou: Τα παπούτσια της Σοφίας Βικτωράτου εμφανίζονται στην 4η σεζόν του Emily In Paris

Δύο τουλάχιστον ζευγάρια Sofi Victoratou θα πρωταγωνιστήσουν στη σειρά - φαινόμενο του Netflix.

18 Αυγ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

13 Αυγ 2024

Peace and Chaos: Η Νεφέλη και ο Δημήτρης βρήκαν την ισορροπία ανάμεσα στις αντιθέσεις

Το brand Peace and Chaos, με τη μακρόχρονη πορεία στο εγχώριο ένδυμα, μας έμαθε ότι είναι "οκ" να αγαπάμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας.

09 Αυγ 2024

Θίς: Ο Δημήτρης Χατζησταμάτης δεν χτίζει παλάτια στην άμμο, αλλά φτιάχνει από αυτήν κοσμήματα

Τα κοσμήματα Θίς του Δημήτρη Χατζησταμάτη είναι φτιαγμένα από άμμο και καλοκαιρινές αναμνήσεις.

23 Ιουλ 2024

Cristiano Marcheli: Θα παρουσιάσει τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 στο Salt Water Showroom

Η Cristiano Marcheli θα συνεργαστεί με το Salt Water Showroom για την παρουσίαση της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025.

21 Ιουλ 2024

Deos Studio: Η Θάλεια Φωτάκη για την πρώτη της συλλογή εμπνέεται από τις grande dames του ελληνικού σινεμά

Η καλοκαιρινή συλλογή του Deos Studio "Τόσα Καλοκαίρια" φαντάζεται τι θα φορούσαν η Μελίνα Μερκούρη και η Τζένη Καρέζη σήμερα.

19 Ιουλ 2024

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την παράδοση του πιλοποιού πατέρα της στο εργαστήριο του Savapile στου Ψυρρή, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τις singature υπερμεγέθεις καπελίνες της.

11 Ιουλ 2024

Eileen Pappas: Η Αϊλήν Παππά εμπνεύστηκε την πρόσφατη συλλογή της από δύο αδέσποτα γατάκια που υιοθέτησε

Τα χειροποίητα κοσμήματα Eileen Pappas είναι statement κομμάτια φτιαγμένα για να ζουν κοντά καρδιά εκείνου που τα φοράει.

04 Ιουν 2024

The C edition: Τα κορμάκια της Χριστίνας Κατσαούνη γίνονται (επιτέλους) μαγιό

Η "sea edition" του The C edition, του brand που έκανε τα κορμάκια τη fashion εμμονή μας.