0
SHARES

Το Eλληνικό brand ρούχων La Vaca Loca είναι η ευτυχής εξέλιξη μίας οικογενειακής επιχείρησης που πήρε τη δημιουργικότητά της στα σοβαρά. Η κόρη της οικογένειας μεγάλωσε ανάμεσα στις ραπτομηχανές, τα πατρόν και τα τόπια των υφασμάτων στο μικρό ατελιέ της μαμάς της, ώστε μοιραία, άρπαξε το μικρόβιο της αυτοέκφρασης μέσα από την τέχνη.

Μετά τις βασικές σπουδές της επέλεξε να εκπαιδευτεί στην καλλιτεχνική φωτογραφία και στην συνέχεια να επιστρέψει στο μικρό ατελιέ. Λίγα χρόνια αργότερα, με την εμπειρία της μαμάς της στο χειροποίητο ρούχο αλλά και στην λιανική πώληση, πήραν μαζί τον δρόμο που τους οδήγησε στην γέννηση του brand όπως το ξέρουμε σήμερα και στην έκφραση της δυναμικά εξελισσόμενης δημιουργικότητάς τους.

Μαμά και κόρη, που ταξίδεψαν πολύ διευρύνοντας τους ορίζοντές τους,επινοούν στις συλλογές της La Vaca Loca το δικό τους boho καθώς του αφαιρούν την φλυαρία και τονίζουν τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά με ευγενικά υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα. Στόχος τους είναι η εξερεύνηση της διαχρονικής θηλυκότητας και η προσέγγιση του ρούχου ως φορέα ελευθερίας για το γυναικείο σώμα και για τη διαμόρφωση του στιλ.

Μαμά και κόρη, που ταξίδεψαν πολύ διευρύνοντας τους ορίζοντές τους,επινοούν στις συλλογές της La Vaca Loca το δικό τους boho καθώς του αφαιρούν την φλυαρία και τονίζουν τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά με ευγενικά υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα.

Η Βούλα Σπυροπούλου & η Ρόζα Τσέλιου μίλησαν στο WomanTOC για το brand, την ελληνική μόδα και τη νέα τους συλλογή για το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2016-17.

Θα θέλαμε πολύ να δούμε με κομμάτια της συλλογής μας την Σμαράγδα Καρύδη για το οικείο αλλά ταυτόχρονα εκκεντρικό της στιλ και την Αντιγόνη Κουλουκάκου για την ελευθερία που αποπνέει η προσωπικότητά της

Ξεφυλλίζοντας την συλλογή του χειμώνα, χανόμαστε σε παραμυθένιους κόσμους με κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια ξεχωριστά. Φαίνεται σαν κάθε ρούχο να έχει τη δική του διαδρομή. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό;

Κάθε φορά, στη διάρκεια της δημιουργίας μιας νέας συλλογής ο ενθουσιασμός κυριαρχεί και αναγκαζόμαστε να ξεχωρίσουμε ποια στοιχεία θα κρατήσουμε και ποια θα αφήσουμε πίσω. Αυτή η διαλογή δεν είναι ποτέ μια εύκολη διαδικασία, καθώς η πολυσυλλεκτική μας διάθεση αλλά και το μεγάλο εύρος των πραγμάτων που μας αρέσουν και θέλουμε να ενσωματώσουμε, πρέπει να χωρέσουν στη λογική και τις πρακτικές της αγοράς. Το θετικό είναι πως, καθώς δεν ακολουθούμε αυστηρά τις τάσεις, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μεταθέσουμε μια ιδέα χρονικά. Οπότε, για εμάς το “δύσκολο” κομμάτι βρίσκεται στο να αναγκαστούμε να προσεγγίσουμε τη δημιουργική διαδικασία πρακτικά. Η μοναδικότητα των συλλογών μας είναι απόρροια της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαφορετικών στοιχείων, με στόχο να δημιουργήσουμε ρούχα που από τη μία θα τονίζουν την θηλυκότητα και θα αγκαλιάζουν το σώμα και από την άλλη θα αφήνουν και την ελευθερία στην κάθε γυναίκα να διαμορφώσει το στιλ της. Είναι σημαντικό για εμάς να δουλεύουμε με υφάσματα που μας κεντρίζουν την διάθεση για δημιουργία και απογειώνουν τις ιδέες μας. Δίνουμε πάντα ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.

Τι θα δούμε στη νέα σας συλλογή AW 16/7; Από που έχετε δανειστεί στοιχεία;

Οι συλλογές της La Vaca Loca μοιάζουν σαν μεγάλα σταυροδρόμια στα οποία καταλήγουν δρόμοι από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, και συναντώνται πάνω στις αξίες του brand. Αυτό συνέβη και με τη φετινή χειμωνιάτικη συλλογή. Η γυναίκα Viking, το preppie chic των 10’s, η συνάντηση του boho με το glam, ο πειραματισμός και η αφαίρεση της Ιαπωνικής αισθητικής, το sport chic της La Vaca Loca που πηγαίνει στο γραφείο και ύστερα συνεχίζει και στην έξοδο είναι τα στοιχεία που αμέσως προκύπτουν από μια ματιά στη συλλογή της La Vaca Loca για αυτόν το χειμώνα. Μέσα από τις προτάσεις μας, ενθαρρύνουμε τη γυναίκα να αναζητήσει άνεση και αίσθηση πολυτέλειας στη καθημερινότητα και να συνδυάσει διαφορετικά υφάσματα σε layering.

Η μοναδικότητα των συλλογών μας είναι απόρροια της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαφορετικών στοιχείων, με στόχο να δημιουργήσουμε ρούχα που από τη μία θα τονίζουν την θηλυκότητα και θα αγκαλιάζουν το σώμα και από την άλλη θα αφήνουν και την ελευθερία στην κάθε γυναίκα να διαμορφώσει το στιλ της
Οι συλλογές της La Vaca Loca μοιάζουν σαν μεγάλα σταυροδρόμια στα οποία καταλήγουν δρόμοι από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, και συναντώνται πάνω στις αξίες του brand.

Νιώθω πως θα μπορούσα να φοράω ένα κομμάτι LVL από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Είναι αυτό κάτι που αναζητά το απαιτητικό κοινό;

Η βασική μας επιθυμία είναι τα ρούχα που σχεδιάζουμε να ζούνε έξω από τη ντουλάπα. Η κοινωνία μας ωθεί στο να συγκεντρώνουμε πολλά αντικείμενα και τελικά καταλήγουμε να έχουμε πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά μας χρειάζονται. Αυτό ισχύει και για τα ρούχα. Για τη La Vaca Loca η ιδανική μίξη μιας γκαρνταρόμπας είναι 70% πολυμορφικά κομμάτια και 30% ρούχα που φοριούνται αμιγώς το πρωί ή το βράδυ. Και κρατάμε αυτή τη μίξη τόσο στις προσωπικές μας επιλογές όσο και στις συλλογές μας. Η λογική της πολυμορφίας υπήρχε εγγενώς στη φιλοσοφία μας από την αρχή της προσπάθειάς μας. Αυτό είναι κάτι που σταδιακά αγκαλιάστηκε από το κοινό, το οποίο πιστεύουμε πως, λόγω των συνθηκών της κρίσης αλλά και του όγκου της πληροφορίας στην οποία εκτίθεται, έχει γίνει απαιτητικότερο αλλά και πολύ πιο “προσγειωμένο” στον τρόπο που αγοράζει. Κατά κάποιο τρόπο η φιλοσοφία του brand συναντήθηκε με τις ανάγκες της αγοράς στον σωστό χρονισμό.

Ποια είναι η αξία ενός Made in Greece ρούχου; Πιστεύετε ότι η Ελληνική μόδα θα πρέπει να ξανασυστηθεί στο κοινό της;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό, προηγούνται, κατά την άποψή μας άλλα ερωτήματα όπως για παράδειγμα με ποιό τρόπο αναδείχτηκε εκ νέου το ελληνικό σχεδιαστικό ρούχο στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό; Ήταν οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης που επέβαλαν την στροφή των ελλήνων εμπόρων στην εκ νέου διερεύνηση της Ελληνικής αγοράς; Η ελληνικότητα εισήχθη ως τάση από το εξωτερικό ή απλά οι Έλληνες σχεδιαστές ως μονάδες τόλμησαν να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τις δημιουργίες τους αξιοποιώντας τα νέα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους; Μιλώντας μέσα από την επιχειρηματική εμπειρία της La Vaca Loca, που εξελίσσεται αναπτυσσόμενη στο σήμερα με εξαγωγές και στο εξωτερικό, παρ όλες τις συνθήκες της κρίσης μπορούμε να πούμε πως η αξία του ελληνικού ρούχου ανεβαίνει σεζόν με τη σεζόν. Νιώθουμε πως το ελληνικό σχεδιαστικό ρούχο διανύει μια περίοδο γνωριμίας με το κοινό και το κερδίζει αργά και σταθερά.

Για τη La Vaca Loca η ιδανική μίξη μιας γκαρνταρόμπας είναι 70% πολυμορφικά κομμάτια και 30% ρούχα που φοριούνται αμιγώς το πρωί ή το βράδυ.
Μιλώντας μέσα από την επιχειρηματική εμπειρία της La Vaca Loca, που εξελίσσεται αναπτυσσόμενη στο σήμερα με εξαγωγές και στο εξωτερικό, παρ όλες τις συνθήκες της κρίσης μπορούμε να πούμε πως η αξία του ελληνικού ρούχου ανεβαίνει σεζόν με τη σεζόν.

Ποια Ελληνίδα θα ντύνατε με La Vaca Loca;

Θα θέλαμε πολύ να δούμε με κομμάτια της συλλογής μας την Σμαράγδα Καρύδη για το οικείο αλλά ταυτόχρονα εκκεντρικό της στιλ και την Αντιγόνη Κουλουκάκου για την ελευθερία που αποπνέει η προσωπικότητά της, το μεσογειακό της ταμπεραμέντο αλλά επίσης, γιατί αισθανόμαστε πως αντιπροσωπεύει το νέο μποέμ με τον καλύτερο τρόπο.

Η Ελληνίδα έχει κάνει άλματα στις επιλογές που αφορούν στο ντύσιμο και το στιλ της τα τελευταία χρόνια. Ακόμα όμως, συχνά πέφτει στη γνωστή παγίδα του να κοπιάρει ένα look ή ένα στιλ χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο πως ταιριάζει στο σωματότυπο, στη προσωπικότητα ή το συνολικό της στίλ. 

Ποιες είναι οι γυναίκες που επιλέγουν La Vaca Loca; Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό;

Στα πρώτα μας βήματα δεν είχαμε σαφή εικόνα για το κοινό μας καθώς οι γυναίκες που επέλεγαν τα ρούχα μας είχαν σχετικά ετερόκλητο στιλ αλλά ταυτόχρονα ανήκαν σε μεγάλο ηλικιακό εύρος. Στη συνέχεια όμως και με το πέρασμα των σεζόν συνειδητοποιούμε πως η γυναίκα που επιλέγει La Vaca Loca έχει μια πολύ σαφή άποψη για τον τρόπο που ντύνεται, είναι σίγουρη για τον εαυτό της αλλά και τις επιλογές της καθώς γνωρίζει τί της πηγαίνει και δεν υιοθετεί τη λογική των εποχικών τάσεων. Αντιμετωπίζει τη διαμόρφωση της γκαρνταρόμπας της με στρατηγική και σύνεση και γι’ αυτό επενδύει σε ρούχα μας που τη συντροφεύουν για χρόνια χωρίς να τη δεσμεύουν στυλιστικά. Είναι γυναίκες που αναγνώρισαν τη διαχρονικότητα στα σχέδιά μας και την αξία της διακριτικής θυληκότητας.

Θα θέλαμε πολύ να δούμε με κομμάτια της συλλογής μας την Σμαράγδα Καρύδη για το οικείο αλλά ταυτόχρονα εκκεντρικό της στιλ και την Αντιγόνη Κουλουκάκου για την ελευθερία που αποπνέει η προσωπικότητά της
Η νέα συλλογή που έρχεται το καλοκαίρι του 17 ακολουθεί και πάλι την φιλοσοφία μας: για εμάς δεν υπάρχει χρώμα, ύφασμα ή σχέδιο της μόδας.


Τι δεν θέλετε να βλέπετε πλέον στο ντύσιμο των Ελληνίδων και τι πιστεύετε ότι πρέπει να υιοθετήσουν;

Η Ελληνίδα έχει κάνει άλματα στις επιλογές που αφορούν στο ντύσιμο και το στιλ της τα τελευταία χρόνια. Ακόμα όμως, συχνά πέφτει στη γνωστή παγίδα του να κοπιάρει ένα look ή ένα στιλ χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο πως ταιριάζει στο σωματότυπο, στη προσωπικότητα ή το συνολικό της στίλ. Θα θέλαμε να τη δούμε να αξιοποιεί τη μόδα και τις τάσεις πιο σωστά και με μια διάθεση αξιολόγησης. Θα θέλαμε να δουμε περισσότερο χαρακτήρα, τόλμη, ελευθερία και λιγότερη επιθυμία να μοιάσει σε κάποιο πρότυπο. Θα θέλαμε να τη δούμε να είναι περισσότερο ο εαυτός της, άνετη και λειτουργική μέσα στα ρούχα της, με το σώμα της να κινείται ελέυθερα, χωρίς περιορισμούς.

Τι να περιμένουμε από τη συλλογή SS17;

Η νέα συλλογή που έρχεται το καλοκαίρι του 17 ακολουθεί και πάλι την φιλοσοφία μας: για εμάς δεν υπάρχει χρώμα, ύφασμα ή σχέδιο της μόδας. Αυτό στο οποίο εστιάσαμε για την SS17 ήταν η αίσθηση που αφήνει το ύφασμα, αλλά και το ρούχο συνολικά, στο σώμα και το δέρμα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε υφάσματα που διαφοροποιούν κλασικά αλλά και καινούργια κομμάτια. Λινάρι, ποπλίνα, απαλό βαμβάκι, το αγαπημένο μας voile (μείγμα βαμβακερού με μετάξι) και η ανακάλυψή μας για το επόμενο καλοκαίρι που είναι το λινό με επίστρωση λάκας. Τα χρώματα που κυριαρχούν πέρα από το ελληνικό ολόλευκο και το μαύρο που παίζει με το γκρίζο, είναι το πετροπλυμένο μπλε της νύχτας και το στρατιωτικό πράσινο. Και στην SS17 η θηλυκότητα της La Vaca Loca δεν τονίζει τη στιλιζαρισμένη γυναικεία φόρμα αλλά υποστηρίζει την ελεύθερη κίνηση σε ρούχα με θηλυκό περίγραμμα, ανάλαφρη διάθεση και ένα κλείσιμο ματιού στον κόσμο των ξωτικών.

La Vaca Loca

La Vaca Loca Facebook

 

TAGS