Αυτό το φθινόπωρο, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει στην Κριεζώτου 3 μια έκθεση με επιλεγμένα κεραμικά αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του, συμμετέχοντας στο πρώτο Athens Design Forum που οργανώνεται στην Αθήνα.

Το Πωλητήριο λειτούργησε από τη σύστασή του ως ένας δυναμικός χώρος που επιμελείται και προβάλλει τις εφαρμοσμένες τέχνες στην Ελλάδα, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα δυνάμεις που ως τότε δρούσαν μεμονωμένα. Εδώ και δεκαετίες, έχουμε υπάρξει πρωτοπόροι στα δημιουργικά νερά του ελληνικού craftsmanship, αναζητώντας την «αιχμή» των χειρωνακτικών τεχνικών και προσφέροντας βήμα σε αντικείμενα που διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την τεχνική τους αρτιότητα.

Εδώ και δεκαετίες, έχουμε υπάρξει πρωτοπόροι στα δημιουργικά νερά του ελληνικού craftsmanship, αναζητώντας την «αιχμή» των χειρωνακτικών τεχνικών και προσφέροντας βήμα σε αντικείμενα που διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την τεχνική τους αρτιότητα.

Ειδικότερα στην τέχνη της κεραμικής, η έρευνα για νέους δημιουργούς, και η ανάδειξη τους, αποτέλεσε συστατικό μέρος του ίδιου μας του μανιφέστου, και εξελίχθηκε, ουσιαστικά, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα καταστήματα μας.

Συγκεκριμένα, η 'Βιτρίνα της Κριεζώτου 3' καθιερώθηκε ως εκθεσιακός χώρος για καλλιτέχνες, που μέσω αυτού του θεσμού συνδιαλέγονται με τον κόσμο της πόλης, ενώ με τις 'Αναζητήσεις στην Ύλη' εγκαινιάσαμε έναν κύκλο εκθέσεων μέσα στο χώρο του Πωλητηρίου, που αναδεικνύουν αντικείμενα μοναδικής τεχνικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έμπνευσης που δεν εμπίπτουν στις κλασικές κατηγοριοποιήσεις. Θίξαμε, έτσι, πρώτοι το ζήτημα της εμφάνισης νέων μορφών έκφρασης που προκύπτουν από την ώσμωση των παραδοσιακών τεχνικών με το design.

Στα πλαίσια αυτής της εμπειρίας, και πιστοί στη δέσμευση μας να υποστηρίζουμε νέα εγχειρήματα, όπως το πρώτο Athens Design Forum, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιάσει μέρος του πολύτιμου Αρχείου του, με την ελπίδα να εγκαινιαστεί ένας διάλογος για την αναγέννηση της ελληνικής κεραμικής. Παραδοσιακοί τεχνίτες, εικαστικοί, καλλιτέχνες πολλαπλών μέσων, λάτρεις της πορσελάνης ή μάγοι των υαλωμάτων ... η σύγχρονη σκηνή κεραμικών στον τόπο μας είναι συναρπαστική, ιδιοσυγκρασιακή και ραγδαία εξελισσόμενη.

Παραδοσιακοί τεχνίτες, εικαστικοί, καλλιτέχνες πολλαπλών μέσων, λάτρεις της πορσελάνης ή μάγοι των υαλωμάτων ... η σύγχρονη σκηνή κεραμικών στον τόπο μας είναι συναρπαστική, ιδιοσυγκρασιακή και ραγδαία εξελισσόμενη.

Στην έκθεση του Benaki Shop χειροποίητα κεραμικά δοχεία καταξιωμένων δημιουργών συνδιαλέγονται με σύγχρονα αντικείμενα που παράχθηκαν και με τη συμβολή digital τεχνολογίας ή τη χρήση νεότερων μέσων και υλικών. Η συγκατοίκηση τους επιχειρεί να αρθρώσει μια νέα αισθητική γλώσσα, έναν τόπο στα σύνορα των crafts και του design, εκεί όπου η μνήμη και η αυθόρμητη χειρωνακτική έκφραση δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό ζητούμενο. Αν και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, καθένα από αυτά τα αντικείμενα αποκαλύπτει τη συστολή, την προσωπικότητα και την αναζήτηση της τελειότητας από μέρους των δημιουργών, ενώ στο σύνολο τους μοιάζουν να λειτουργούν ως τεκμήρια ενός αρχέγονου κοινωνικού τελετουργικού, την ίδια στιγμή που συνομιλούν με την τρέχουσα πραγματικότητα.

Μίρκα Δραπανιώτου

Η ιδιότυπη αυτή αρχειακή παρουσίαση θα λειτουργήσει ως αρχή της σεζόν 2021-22 κατά την οποία το Benaki Shop έχει προγραμματίσει μια σειρά εκθέσεων στη μορφή συνομιλίας μεταξύ παλαιών και νέων κεραμιστών στους χώρους του πωλητηρίου, πάντα σε άμεση ή έμμεση αναφορά με τις αξεπέραστες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδιότυπη αυτή αρχειακή παρουσίαση θα λειτουργήσει ως αρχή της σεζόν 2021-22 κατά την οποία το Benaki Shop έχει προγραμματίσει μια σειρά εκθέσεων στη μορφή συνομιλίας μεταξύ παλαιών και νέων κεραμιστών στους χώρους του πωλητηρίου, πάντα σε άμεση ή έμμεση αναφορά με τις αξεπέραστες συλλογές του Μουσείου.

Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου

Καλλιτέχνες: Αναστασοπούλου Βανέσσα, Βάσω Τρίγκα, Βαβάτσης Γιώργος, Βογδάνης Γιάννης, Βογιατζή Μίκα, Γιαγδζόγλου Λεώνη, Γιάννακα Κατερίνα, Δραπανιώτου Μίρκα, Εκκλησιάρχου Μαργαρίτα, Ζώης Γιάννης, Ιατροπούλου Καρμέλα, Καλαμένιος Μάνος, Κανελλοπούλου Ελένη, Καραγεώργη Τίνα, Κόλλια Μυρτώ Δανάη, Κόντου Θωμαΐς, Κοσμά Ιωσηφίνα, Λάμπρου Έλενα, Λεκατσά Αντωνία, Λέων Δάφνη, Λιναρδάκη Μαρία, Μαμουτζής Γιάννης, Ξενάκη Μελίνα, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Σκλαβενίτης Νίκος, Τότσικα Ράνια, Χαλκιαδάκης Μανούσος, Χριστόπουλος Ηλίας, Χωραφά Θεοδώρα

Πωλητήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Διάρκεια: 30.09.2021 - 17.10.2021